- 30 Eylül 2024
Hukuk bürosu, avukatlar ve hukuk alanında uzmanlaşmış diğer profesyonellerin, müvekkillerine hukuki danışmanlık hizmeti sunduğu işletmedir. Hukuk büroları, bireyler, şirketler ve devlet kurumlarını temsil eder. Hukuk bürolarının farklı uzmanlık alanları vardır.;
- Tazminat hukuku
- İş hukuku
- Ceza hukuku
- Vergi Hukuku
- Medeni hukuk
- Miras hukuku
- Ticaret hukuku
Gibi birçok farklı alanda hizmet verir.
Hukuk Bürosu Nedir?
Hukuk bürolarında avukatlar, stajyer avukatlar, hukuk danışmanları, paralegaller ve idari personel çalışır. Bu ekip, müvekkillerin hukuki sorunlarını çözmek, davaları yönetmek ve hukuki belgeleri hazırlamak gibi çeşitli görevleri yerine getirir.
Hukuk büroları, müvekkillerinin yasal haklarını savunma, hukuki risklerini azaltma ve mevzuata uygun hareket etmelerini sağlama konusunda da önemli bir rol oynar. Her hukuk ofisinin çalışma şekli ve uzmanlık alanları farklı olabilir, bu da müvekkillerin ihtiyaçlarına en uygun hukuki desteği almasını sağlar.
Hukuk bürosu ne iş yapar?
Hukuk bürosu ne iş yapar sorusuna kapsamlı bir yanıt arıyorsanız, hukuk bürolarının sunduğu hizmetler ve uzmanlık alanları hakkında detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz. Hukuk ofisi, müvekkillerine hukuki alanlarda bilgilendirme sağlar ve müvekkillerinin hukuki iş ve dava süreçlerini yönetirler. Avukatlık bürosu, medeni hukuk, boşanma hukuku, icra hukuku, idare hukuku, ceza hukuku, kıymetli evrak hukuku, ticaret hukuku, spor hukuku, borçlar hukuku, kişisel verilerin korunması hukuku gibi birçok farklı hukuki alanda faaliyet gösteren, avukatlardan oluşan bürolara verilen addır. Hukuk büroları, uzman oldukları alanda müvekkillerinin hukuki iş ve davalarını takip etmek, müvekkillerine her türlü bilgi paylaşımında bulunmak ve müvekkillerinin hak kaybına uğramasını önlemek amacı ile çeşitli faaliyetler gösterirler. Hukuk ofisinin bakabileceği birtakım iş ve davalar ise şu şekilde özetlenebilir;
- Muris muvazaası sebebi ile tapu iptal ve tescil davası
- İradeyi sakatlayan sebeplerin varlığı halinde tapu iptal ve tescil davası
- Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin varlığı halinde tapu iptal ve tescil davası
- Araç değer kaybı tazminat davası
- El atmanın önlenmesi davası
- Ecrimisil davası
- İzale-i şuyu davası
- Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma davası
- Zina nedeniyle boşanma davası
- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma davası
- Küçük düşürücü bir suç işleme veya haysiyetsiz hayat sürme nedeniyle boşanma davası
- Akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası
- Terk nedeniyle boşanma davası
- Anlaşmalı boşanma davası
- İş kazası tazminat davası
- Velayet davası
- Nafaka davası
- Boşanma sebebiyle maddi-manevi tazminat davası
- Evlat edinme davası
- Trafik kazası tazminat davası
- Nişanın bozulması sebebiyle tazminat davası
- Katkı payı alacağı davası
- Ziynet ve çeyiz alacağı davası
- Vasiyetnamenin iptali davası
- Mirasın reddi davası
- Tenkis davası
Gibi birçok davayı takip eden hukuk büroları, müvekkillerinin hak kaybına uğramaması adına en iyi çalışmayı yapmakla mükelleftir.
Hukuk bürosu tebligat mesajı atar mı?
Hukuk bürosu tebligat mesajı atar mı sorusunu merak edenler için, hukuki tebligat süreçlerinin nasıl işlediğini ve bu süreçlerde neler yapıldığını açıklıyoruz avukatlık bürosu tebligat mesajı atmaz. Zira tebligat, mesaj yolu ile yapılamamaktadır. Bu hususta gerekli düzenleme 7201 Sayılı Tebligat Kanunu’nda [1] yapılmıştır. Tebligat Kanunu’nun 2. Maddesi uyarınca tebligat kural olarak memur vasıtası ile yapılır. Yine 7/a maddesi gereği birtakım kişilere elektronik tebligat yapılması zorunludur. Elektronik tebligat da Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerinden gönderilmektedir.
Dolayısıyla tebligat; mail, sms, whatsapp mesajı ve başkaca yollar ile yapılmaz. Hukuk ofisi tebligat yapmaz. Tebligat, kanunda sayılmış olan ilgili merciiler tarafından yapılabilir. Son zamanlarda avukatlık bürosu adı altında tebligat mesajı gönderilmesi ve birtakım belgeler yahut para istenmesi oldukça sık karşılaşılan bir dolandırıcılık yöntemidir. Avukatlık Ofisi adı altında tebligat mesajı olarak gönderilen mesajlara kulak asmamanızı öneririz.
Hukuk bürosu hangi davalara bakar?
Hukuk bürosu hangi davalara bakar sorusuna yanıt arıyorsanız, çeşitli hukuk dallarında uzmanlaşmış büroların hangi davalara baktığını ve hizmetlerini öğrenmek için yazımızı okuyun. Hukuk ofisi kıymetli evrak hukuku, medeni hukuk, ticaret hukuku, spor hukuku, idare hukuku, ceza hukuku gibi birçok alanda faaliyet gösterebilir. Avukatlık bürosunun baktığı davaları ise detayları ile şu şekilde özetleyebiliriz;
- Trafik kazalarından kaynaklanan tazminat davaları
- İşçilik alacağı davaları
- İşe iade davası
- İş kazasından kaynaklı tazminat davaları
- Hizmet tespiti davası
- İhalenin feshi davası
- Kiracının tahliyesi davası
- Kiranın uyarlanması davası
- Vasi tayini davası
- Çekişmeli boşanma davası
- Anlaşmalı boşanma davası
- Ceza davaları
- Kamulaştırmasız el atma nedeniyle tazminat davası
- Ortaklığın giderilmesi davası
- El atmanın önlenmesi davası
- Ecrimisil davası
- Tapu iptal ve tescil davaları
- Babalık davası
- Geçit hakkı kurulması davası
- Kamulaştırma bedelinin tespiti ve taşınmazın idare adına tescili davası
- Tapuda kayıt düzeltme davası
- Nafaka davası
- Velayet davası
- Mirasın reddi davası
- Ziynet ve çeyiz alacağı davası
- Nişanın bozulması sebebiyle tazminat davası
- Katkı payı davası
Gibi birçok davaya hukuk büroları bakmaktadır.
Hukuk bürosu mesaj atar mı?
Hukuk bürosu mesaj atar mı sorusunu yanıtlayarak, hukuk bürolarının müvekkilleriyle nasıl iletişim kurduğunu ve hukuki iletişim yöntemlerini ele alıyoruz. Hukuk büroları, kendi müvekkilleri ile telefon veya mesaj atarak iletişime geçebilir. Ancak müvekkili olmadığınız bir hukuk ofisi size mesaj atmaz. Şayet tarafınıza avukatlık adı altında bir mesaj gelmişse işbu durumun bir dolandırıcılık olma ihtimali oldukça yüksektir. Size avukatlık bürosu adı altında mesaj atarak bilgilerinizi isteyen, para cezası aldığınızı ve ceza ödemeniz gerektiğini söyleyen kişilere ve mesajlara itibar etmemenizi tavsiye ederiz.
Hukuk bürosu Whatsapptan mesaj atar mı?
Hukuk bürosu whatsapptan mesaj atar mı sorusu da oldukça sık gündeme gelen bir sorudur. Hukuk ofisi kendi müvekkiline whatsapptan mesaj atabilir. Ancak avukatlık bürosu adı altında insanlara mesaj atarak onları dolandırmaya çalışan oldukça çok dolandırıcı vardır. Dolayısıyla size hukuk ofisi adı altında Whatsapptan mesaj atan ve para isteyen şahıslara itibar etmemeniz gerekmektedir.
Hukuk bürosu borç için arar mı?
Hukuk bürosu borç için arar mı sorusunun cevabını ve borç takibi sürecinde hukuk bürolarının rolünü öğrenmek için borç yönetimi ve hukuki süreçler hakkındaki yazımızı inceleyin. Avukatlık bürosu genellikle borç için aramaz. Zaman zaman iyiniyetli olarak borcunuzu ödemeniz gerektiği, aksi halde takip yapılacağı şeklinde arayan hukuk büroları olabilir, ancak bu durum oldukça istisnai bir durumdur. Şayet hiç haberinizin olmadığı bir borç olduğunu söyleyerek sizden hukuk ofisi adı altında para isteyenler varsa bu kişilerin dolandırıcı olma ihtimali çok yüksektir, dolayısıyla bu aramaları ciddiye almamanızı öneririz.
Zira son dönemlerde, avukatlık bürosu adı altında insanları arayarak onların borçları olduğunu söyleyen, ödenmemesi durumunda hapise gireceği ya da çok daha fazlasını ödemek zorunda kalacağı gibi tehditlerle insanları kandıran ve onların paralarını almaya çalışan yaygın dolandırıcılık yöntemleri mevcuttur. Fakat gerçekten borçlu olduğunuz bir avukatlık ofisi varsa, (örneğin kaybettiğiniz bir dava vs.) İşbu durumda ilgili hukuk ofisi size karşı yasal icra takibi başlatmadan önce iyiniyetli olarak borcunuzu ödemek isteyip istemediğinizi sorma ihtimali de mevcuttur.
Sıkça Sorulan Sorular:
Hukuk bürosu mesajla tebligat yapar mı?
Hukuk ofisi mesajla tebligat yapmaz, zaten hukuki anlamda tebligatın mesaj yolu ile yapılması mümkün değildir.
Hukuk bürosu adı altında para isteyenler dolandırıcı mı?
Son zamanlarda birçok dolandırıcılık vakıasında avukatlık bürosu adı altında tehdit ile para istenildiği görülmektedir.
Hukuk bürosu trafik kazası davasına bakar mı?
Hukuk ofisi trafik kazasından kaynaklı maddi – manevi tazminat davaları ve sigortaya başvuru gibi süreçleri yönetir ve davalara bakar.
Hukuk bürosu borcumu whatsapptan mesajla bildirir mi?
Hukuk bürosu borcunuzu whatsapptan mesaj atmak suretiyle bildirmez. Böyle bir durumla karşılaştığınız takdirde büyük bir olasılıkla son dönemde oldukça sık karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerinden biri ile karşılaşmış olabilirsiniz.
Hukuk bürosu sürekli mesaj atması suç mu?
Hukuk ofisinin, borçlu kişiyi arayarak borcunu ödeyip ödemeyeceğini öğrenmesi suç değildir. Ancak avukatlık bürosu rahatsız edici bir boyutta sürekli bir şekilde borçluyu arıyorsa işbu durum kişilerin huzur ve sükununu bozma suçuna sebebiyet verecektir.
Kaynakça
[1] 7201 Sayılı Tebligat Kanunu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi, Erişim Adresi: https://www.mevzuat.gov.tr/ , Erişim Tarihi: 28.07.2024