Ev kiralama süresi boyunca ev sahibi ve kiracıyı yakından ilgilendiren kira sözleşmesi ve kira kontratı yaşanacak sorunlara karşı çözüm sağlıyor.
Kira kontratı olarak da bilinen kira sözleşmesi hem ev hem de iş yeri kiralarken belirlenen bir takım hususların açık olarak belirtilmiş olması nedeni ile çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Günümüz şartlarında yapılması zorunlu hale gelen bu tarz sözleşmeler hakkında bilinmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır.
Kira Sözleşmesi Nedir?
Kira sözleşmesi bir diğer adı kira kontratı Türk Borçlar Kanunu’na ait olan 299. maddesinde yer almakta ve mülk sahibi olan kişinin malını belli bir fiyat karşılığında kiralamak isteyen kişiye kira sözleşmesi üzerinde belirlenmiş olan süre zarfında kullandırma ve faydalanma borcuna girmiş olduğu bir sözleşme türü olmaktadır. Son zamanlarda çok yoğun bir şekilde konuşulan ve pek çok kişinin araştırdığı konuların başında gelen kira sözleşmesi daha sonra kiracı ile mülk sahibi olan kişilerin aralarında olası sorunların önüne geçmektedir.
Kira Sözleşmesi Word Nedir?
Genel olarak kira kontratlarını kırtasiyelerden temin edebilmek mümkün olmaktadır. Ayrıca internet üzerinden her türlü ev ya da iş yeri için kira kontratı Word çıktı olarak alabilirsiniz. Tüm sözleşmelerde kira ücreti, kira artış miktarları ve kiralama süresi gibi bilgilere yer verilmektedir. Bunların yanı sıra kira kontratı yapılırken işi garantiye almak için kesinlikle bu işlemleri noter huzurunda yapmak çok daha doğru olacaktır.
Kira Sözleşmesi WORD doc İndir
Kira Sözleşmesi PDF formatı şeklinde internet üzerinde bulunmaktadır. Kişiler hem ev hem de iş yeri adına kira sözleşmesini PDF şeklinde temin etmek mümkün olmaktadır. İnternet üzerinden bu şekilde hazır ve boş olarak sözleşme elde edilse bile kesinlikle mülk sahiplerine göre düzenleme yapılması çok daha uygun olmaktadır.
Kira Kontratı PDF İndir (Ev – İşyeri) 2024
Kira Sözleşmesi PDF formatı şeklinde internet üzerinde bulunmaktadır. Kişiler hem ev hem de iş yeri adına kira sözleşmesini PDF şeklinde temin etmek mümkün olmaktadır. İnternet üzerinden bu şekilde hazır ve boş olarak sözleşme elde edilse bile kesinlikle mülk sahiplerine göre düzenleme yapılması çok daha uygun olmaktadır.
İş Yeri Kira Sözleşmesi
İş yeri açmak ve kendi işinin başında olmak isteyenler kendileri için en uygun alanı seçtikten sonra mülk sahibi ile anlaşma içinde olarak alanı kiralamak isterler. Bu kiralama işlemlerinde en önemli konuların başında gelen iş yeri kira sözleşmesi yapılması gerekmektedir. İş yeri kira kontratı yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.
- Kiralanacak olan iş yerine değer biçilen kira bedelinin ne zaman ödeneceği hakkında bilgilendirme maddesi yer almalı,
- Kiralana mekanın metre kare oranı ile ne kadarlık bir alanda olduğu belirtilmeli,
- İş yer kira bedeli banka üzerinden ya da PTT ile yatırılması zorunlu olmalı,
- Vergi, aidat ve bunlar gibi tüm ödemelerin hangi tarafın ödeyeceği hakkında bilgilendirme bulunmalı,
- Fesh durumunda koşulların ne olacağı belirlenmeli ve hangi tarafın ödeyeceği hakkında bilgilendirme olmalı,
- Kefalet ve kefil ile ilgili bilgilerin sözleşme içine eklenmeli,
- İş yeri kira sözleşmesi yapılırken yazılılık şartı olmalı.
Kira Sözleşmesi Nasıl Doldurulur?
Kira sözleşmesi örneği 2024 kiraya veren mülk sahibi ile bu alanı kiralamak isteyen kişiler arasında yapılmaktadır. Bu tarz sözleşmeler genel olarak 3 bölümden meydana gelmektedir.
- Kiralama hakkında gerekli olan tüm bilgiler olan mülkün cinsi, adresi ile mülk sahibi ve kiralanacak olan yerin adresinin yanı sıra iletişim bilgileri kiralama süresinin başlangıcı, bitişiyle beraber kira bedeli eksiksiz olarak doldurulması gerekmektedir.
- Kiralanacak olan ev ya da iş yeri ile birlikte teslim edilecek demirbaşlar açık olarak sözleşmede bilgileri yazılmalıdır. Ayrıca bu bölümde aidat bilgileri, posta kutusu ve depo anahtarları ile ilgili bilgilerde yapılmaktadır.
- Kira kontratı ev ya da iş yer fark etmeden tüm ilgili genel koşullar yer almaktadır. İlk iki bölümde yer alan bilgiler dışında yer alan her türlü bütün bilgiler maddeler halinde yazılması gerekmektedir. Yapılan kira kontratı 2 tane nüsha olarak doldurulmalı ve bunlardan biri mülk sahibine diğeri ise kiracıya ait olmaktadır.Kiracı ve mülk sahibi arasında yapılan 1 yıllık kira kontratı bitince taraflar arasında bir bildirimde bulunulmaması halinde sözleşme yenilenmektedir. Sözleşmenin bitmesi durumunda mülk sahibi kiracıya mülkü boşaltması talep edilemez. 1 yıllık kira kontratı bitmeden evden çıkmak mümkün olmaktadır. Ancak sözleşmenin bitmesine 15 gün kala bildirim yapılması halinde kiracının tahliye süresi başlayacaktır.
Kira Sözleşmesi Fesih
Kira sözleşmesi fesih için yapılması gereken bir takım yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri kiracı imzalamış olduğu kira sözleşmesinin bitmesine yakın 15 gün kala yazılı bir bildirim yapılarak söz konusu sözleşmenin yenilenmeyeceği diğer tarafa bildirilmesi ile süre bitince sözleşmenin sonlanması sağlanmaktadır. Şayet bu bildirim yapılmaması halinde sözleşme kendiliğinden uzayacaktır. Kira kontratı feshi için bir diğer yöntem ise ev sahibi 10 senelik uzama süresinin bitimine 3 ay kala yazılı bildirimde bulunması halinde hiçbir neden göstermeden sözleşme feshedilmektedir. Belirlenmeyen süreli kira sözleşmelerinde kiracı genel olan hükümlere uygun fesih bildirimleri ile istediği zaman sözleşmeyi sonlandırması mümkün olabilir.
Kira Sözleşmesi Örneği Word
Kira kontratı indir işlemleri teknolojinin çok hızlı bir şekilde gelişmesi sayesinde çok daha kolay olmaktadır. İnternet üzerinden bu tarz sözleşmelerin indirme işlemleri çok daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. Kira sözleşmesi örneği PDF olarak indirmek mümkün olmaktadır.
Ev kira kontratı ya da iş yeri kira sözleşmesi internet üzerinden indirilebilir. Böylece ihtiyaç duyulan sözleşmeye anında sahip olunmaktadır.
Kira Sözleşmesi Bitmeden Evden Çıkarılmak
Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan 325. maddesince kira kontratı bitmeden evden çıkarılmak mümkün olmaktadır. Fakat bu durumda kiracını hukuki hakları oluşmaktadır. Bu tarz durumlar ülkemizde çok sık rastlanan sorunların başında gelmektedir. Kira kontratı bitmeden evden çıkmak ise ev sahibi ile kiracının anlaşmış olduğu kira zamanı bitmeden evden çıkmak istemesidir. Kiracının sözleşme bitmeden evden çıkması mümkün olmakta ve bu durumda izlemesi gereken bir takım prosedür bulunmaktadır.
Kira Sözleşmesi Damga Vergisi Hesaplama
Kira sözleşmelerinde yer alan damga vergisi senelik kira üzerinden hesaplanmakta ya da taraflar 5 senelik sözleşme imzalamış ise 5 senelik kira üzerinden kira kontratı damga vergisi hesaplama yapılmaktadır. Kira artış ve kiralama süresi halinde sözleşmede yer alan damga vergisi çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Bu durumda yapılan kira kontratı damga vergisi oranı yapılan sözleşmede kira süresi kurallarına göre değişmektedir. Bu durumda;
- Aylık kira bedeli, 1, 500 TL
- 1 yıllık kira bedeli, 18, 000 TL
- Damga vergisi binde 1, 89
- Kira sözleşmesi damga vergisi hesaplama 18. 000*0, 00189 = 34, 200 TL
Kira Sözleşmesi Nereden Alınır?
Mülk sahibi ile kiracı arasında olması gereken ve önemli bir yere sahip olan kira sözleşmesi her iki tarafından haklarını savunmaktadır. Kira kontratı nereden alınır? Kira sözleşmesi için internet üzerinden Word ya da PDF olarak indirmek mümkün olurken tüm kırtasiyelerden almak mümkündür. Kira kontratı örneği dolu şeklinde internetten indirilmesi halinde sözleşme yapılırken aynı işlemler uygulayarak daha kolay yardım alınabilir.
Kira Sözleşmesi En Az Kaç Aylık Olur?
Kira sözleşmesi en az 1 yıl süre ile imzalanmaktadır ve her yılın sonu kiralamaya devam edilmesi istenirse yenilenmektedir. Ancak kiracı çıkmak isterse ya da mülk sahibi kiracının çıkmasını isterse sözleşmenin bitmesine 15 gün kala bildirim yapılması gerekir. Kira kontratı doldurma işlemleri yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlardan biride her iki tarafın haklarının eşit olması sağlanmalıdır.
İş Yeri Kira Kontratı Word
İş yeri özelliğinde olan dükkan ya da mağazaların kiralanması işleminde iş yeri sahibi ve kiralamak isteyen kişi arasında iş yeri kira sözleşmesi yapılmaktadır. İş yeri kira kontratı Word için internet üzerinden yardım alınabilir. Kira kontratı iş yeri Word üzerinde bir takım şartlar yer almaktadır. Bu şartların yerine getirilmesi halinde taraflar arasında sözleşme yapılmaktadır. Bu şartlar;
- Kiralanmış olan mülk tekrar kiraya verilmez ve kira işleminin devri yapılmaz,
- Kira sözleşmesi yapılan mekanlarda kiralayan kişinin eşi ile çocukları dışında başka birinin işletmesi doğru olmaz,
- Kira günü geldiği zaman kira ücretinin ödemesi yapılmalıdır,
- Mülk sahibi her hangi bir sorun halinde kiracının isteği üzerine sorunu en 10 gün içinde gidermesi gerekir,
- Kira kontratı konut ya da iş yeri ile alakalı bir hukuksal işlem alması durumunda başvuru yapılacak yer mahkeme ya da mekanın bulunduğu yerdeki icra müdürlüğü olmaktadır.
Kira sözleşmesinin önemi her anlamda ortaya çıkmaktadır. Özellikle kira süresinin dolması halinde tarafların en çok merak ettiği konu kira kontratı yenilenmezse hangi işlemlerin yapılması gerektiği gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Kira sözleşmesinde belirtilen kira süresinin bitimi halinde sözleşme aynı şekilde devam etmektedir.
Kira Sözleşmesi Hususi Şartlar
Mülk sahibi ve kiracı tarafından imzalanan kira sözleşmelerinde yer alan kiralama işlemi kapsamında bilgilerin dışında kira kontratı hususi şartlar yer almaktadır. Sözleşmede yer alan hususi şartlar yani özel şartlar kiracı ya da mülk sahibinin kendi kararlarını belirledikleri şartlar olmaktadır. Bu doğrultuda uygun olunması halinde kontrat imzalanarak kiracı ve mülk sahibi arasında anlaşma sağlanmaktadır. Kira kontratı excel olarak indirmek mümkün olmaktadır. İnternet üzerinden bu tarz sözleşmelerin indirme işlemleri yapıldıktan sonra çıktı alınabilir ve taraflar arasında en doğru şekilde doldurulduktan sonra kira süreci başlayacaktır.
Kira kontratı doc içinde internet yeterli olacaktır. Genel olarak kira kontratları aynı olmakla birlikte sadece kiralamak isteyen ve kiraya veren kişiler arasında özel şartlar istenmesi halinde boş olan alanlara doldurmak mümkün olmaktadır. Bundan dolayı her türlü konut ya da iş yeri kontratlarını internet üzerinden indirebilirsiniz. Özellikle PDF daha kullanışlı olmasından dolayı pek çok kişi bu işlemler doğrultusunda adım atmaktadır.
Kira Kontratı Formu
Kiraya veren mülk sahibinin kiraya verdiği alanın kullanımını ve faydalanılmasını kiracıya vermesi halinde kiracının bir bedel ödemesini belirlemek için sözleşme imzalanmaktadır. Kira kontratı formu gerekli olan bilgilerin en doğru şekilde doldurulmasına yardımcı olan ve gerekli alanların yer aldığı evraktır. Bu doğrultuda kiracı ve mülk sahibi bu formu en doğru şekilde eksiksiz olarak doldurması gerekmektedir. Kiralama ile alakalı bilgiler teslim edilen demirbaşlar ile tüm sözleşme koşullar form üzerinde belirtilmektedir.
Kira Kontratı Olmadan Tahliye
Genel olarak kiracının kira kontratı olmadan tahliye edilebilmesi için kira bedeli ile kira dönemin kanıtlayacak her türlü belgelere sahip olunması şarttır. Gerekli olan tüm belgelerin elde edilmesi halinde sözleşme olmadan kiracı için dava ya da takip açılarak tahliye edilmesi sağlanmaktadır.
Kira Kontratı Fesih Örneği
Kira kontratı fesih örneği internet üzerinde indir programları ile indirmek mümkün olmaktadır. Bu işlemler mülk sahibinin kiracının çıkması ve kiracılığına son vermek için hazırlanmaktadır. Bildirim yolu ile kira sözleşmesinin feshi kira sözleşmesinin günü dolmadan en az 15 gün içinde yapılmaktadır. Bu süre içinde fesih sözleşmesi yazılı bir şekilde yapılmaması halinde kira sözleşmesinin süresi uzatır. Şayet kira sözleşmesi tekrarlanmaz ya da fesih işlemleri yapılmaması durumunda kira sözleşmesi otomatik olarak yenilenir ve değişim olmadan kiralama süresi devam etmektedir. 1bildirim bildiri
Kira Kontratı Fesih Süresi
Kira kontratı örnekleri genel olarak birbirlerine benzemektedir. Bu örnekler için internetten yardım alabilir ve istediğiniz örnekleri çok daha güven içinde indirmek mümkün olmaktadır. Ayrıca kırtasiyelerden isteğe bağlı olarak kontrat örnekleri alınabilir. Kira kontratı fesih süresi kiracılar ve mülk sahiplerinin merak ettiği konulardan olmaktadır. Kiracı ilk bir yıl için kira dönemi dışında olmak şartı ile otomatik uzayan kira dönemleri içinde 2 ay önceden kiralayana yazılı olarak bildirmek zorunda olup kira sözleşmesini feshetme ile kiralananı tahliye etme hakkına sahip olmaktadır.
Kira Kontratı Süresi
Kira kontratı süresi kiracı ile mülk sahibi arasında belirlenmektedir. Belirlenen süre sözleşme üzerinde gerekli olan alanlara yazılarak bu doğrultuda kiracı mekana yerleşerek sözleşme süresi bitene kadar mülkü kullanmaktadır. Gayrimenkul sahibi olan kişinin kiracının tahliye etmesini isteyebilmesi için kira sözleşmesini imzaladığı ilk tarihten başlayarak 10 yıl geçmesi gerekmektedir. Bu durumda belirli ya da belirsiz süreli kira sözleşmesi içinde mülkü boşaltma süresinde uygulanmakta olan bir istisna yer alır.
Kira kontratı kefil örnek olarak kira sözleşmesinde adi kefil, müteselsil kefil ya da müşterek borçlu ve müteselsil kefil şeklinde olmaktadır. Her kira sözleşmesinde kefil olmaz zorunluluğu yoktur. Genel olarak mülk sahibi tarafından talep edilmektedir. Kefil isteme amacı kiracının ödeme yapmaması halinde borcun kefil olan kişiden tahsil edilmesi için olmaktadır. Kira kontratı boş olarak mülk sahibi ile kiracı tarafından doldurulmaktadır. Böylece sözleşme üzerinde yer alan kısımlar kiracı ile kira veren kişinin bilgilerinin doğru olarak yazılmasını sağlamaktadır.
Kira Kontratı Yenileme
Kira sözleşmesi tarafların birbirlerinin haklarını bilmeleri ve istenmeyen sorunlar karşısında çözüm elde etmek adına son derece önemli bir yere sahip olmaktadır. Kira sözleşmesi yenileme sözleşmede belirlenen günün dolması halinde tekrarlanması demektir. Kiracı ile mülk sahibinin anlaşması halinde kira sözleşmesi yenilenmekte ve aralarında olan kiracı ve mülk sahibi ilişkisinin devam etmesidir. Yapılan kira sözleşmemesinin süresinin dolması halinde taraflardan birinin ya da her ikisinin de kira durumunun sonlamasını istemesi halinde kira sözleşmesi yenilememe yapılmaktadır. Böylece kiracı ve mülk sahibi ilişkisi sona erecektir.
Kira Kontratı Fesih Protokolü
Kira sözleşmesi iki taraf arasında yapılırken konut kiralamak isteyenler mesken bölümüne daire olduğu belirtilmektedir. Kira sözleşmesi daire olması halinde kiracı daire bilgileri üzerinden sözleşmeyi imzalamaktadır. Kira sözleşmesi fesih protokolü feshi yapılırken protokol üzerinde bir takım işlemler uygulanmaktadır. Bu işlemler için gerekli olan kısımlar ayrıntılı bir şekilde eksiksiz olarak doldurulması gerekir. Böylece sözleşme fesih işlemleri gerçekleşecektir. Konut ya da iş yeri kira sözleşmeleri birbirlerine çok fazla benzemektedir. Bundan dolayı iş yeri kira sözleşmesi feshi işlemleri de aynı işlemler doğrultusunda yapılmaktadır. Belirli süre zarfı için iş yeri sözleşmeleri 10 kez uzamasından sonra kira yılının bitimine son 3 ay kala kiraya veren kişi yazılı yapmış olduğu bir bildirim ile sözleşmeyi sona erdirme hakkına sahip olmaktadır.
Kira Sözleşmesi Maddeleri
Kira sözleşmesi maddeleri şu şekilde sıralanabilir;
- Kira başlangıç tarihi,
- Kiracının kimlik bilgileri,
- Mülk sahibinin kimlik bilgileri,
- Kira bedeli oranı,
- Yıllık artış oranı,
- Mülk içinde yer alan demirbaşlar hakkında bilgiler,
- Kiralanacak olan mülkün kiralama süresi,
- Tarafların iletişim bilgileri,
- Depozite bilgileri,
- Hususi şartların yer aldığı maddeler,
Kira sözleşmesi üzerinde yer alan damga vergisi son derece önemli bir yere sahip olmaktadır. Kira sözleşmesi damga vergisi kim öder? Genellikle bu tarz sorular kiracı tarafından çok daha fazla merak edilmektedir. Damga vergisini sözleşmeyi imzalayan mülk sahibi ya da kiracı olan taraflardan her hangi birinin ödeme yapması yeterli olmaktadır. Kira sözleşmesi damga vergisi adına ödenmesi gereken tutar her yıl yeniden belirlenmektedir. Kira sözleşmesi TBK koşullarına uygun olacak şekilde doldurulması gerekir.
Kira Sözleşmesi Örneği Ev İçin
Kira kontratı nasıl doldurulur 2024 için yapılan düzenlemeler sonrasında en doğru şekilde açıklanmaktadır. Kiralama süresi boyunca ev sahibi ile kiracı karşılıklı olarak belirli konular doğrultusunda anlaşmaya varmaları mümkün olmaktadır. Kiralama işlemlerinin yazılı olarak sözleşme halinde olması büyük bir önem taşımaktadır Kira sözleşme örnekleri internet üzerinden incele fırsatını bulunmakta ve gerekli işlemler sonrasında bu tarz sözleşmeleri indirmek mümkün olmaktadır. Kira sözleşmesi örneği ev için olduğu gibi iş yeri içinde aralarında çok fazla fark bulunmamaktadır. Kiralama yaparken dikkat edilmesi gereken noktaların öğrenilmesinin ardından kesinlikle kira sözleşmesi örneğinin incelenmesi son derece önemli olmaktadır. Boş bir kira sözleşmesi indirme işlemleri sonrasında her iki tarafın da belirlemiş olduğu koşulla halinde anlaşma doldurulmalıdır.
Kira Sözleşmesi Fesih Bildirimi
ürk Borçlar Kanunu kapsamında yer alan madde 347 uyarınca kiracı sözleşmeyi sona erdirmek istemesi halinde sürenin bitiminde en az 15 gün önce bildirimde bulunmak zorundadır. Kira sözleşmesi fesih bildirimi süresinde yapıldığının kabul edilebilmesi adına bildiriminde ön görülen süre zarfında kiraya veren kişiye ulaşmış olması gerekmektedir. İş yeri kira sözleşmesi erken fesih bildirimi yapılması durumunda kira sözleşmesi yenilenmeden sözleşmenin iptali gerçekleşmektedir.
Kira sözleşmesi için gerekli belgeler;
- Kimlik,
- Mülkün adresi,
- Dask,
- Eski elektrik, doğalgaz ve su faturası,
- Kiranın yatırılması gereken banka hesap numarası,
- Kiralayan ikamet adresi,
- Kiralanan mülkün demirbaş listesi,
- Ticaret sicil gazetesi,
- İmza sirküleri ya da kaşe,
- Kimlik fotokopisi,
Kira Sözleşmesi Olmadan İcra Takibi
Kiracının vadesi gelmiş olmasına rağmen kira bedelini ödememesi halinde kiraya veren kişi kira sözleşmesi olmadan icra takibi yolu ile mülkün tahliyesini talep edebilmektedir. İcra takibi yolu ile kiracının tahliyesinin istenmesi ve kabul edilmesi mümkün olmaktadır. Kiracı kira alacağı ile tahliye istekli icra takibi dosyasından gelen ödeme emrine 7 iş günü itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Bu süre zarfında itiraz edilmemesi durumunda taraflar arasında yer alan adi yazılı kira sözleşmesi kabul edilmektedir. Kira sözleşmesi Borçlar Kanunu kapsamında 299. madde uyarınca kira verenin mülkün kullanılmasını ya da kullanmayla alakalı mülkten yararlanılmasını kiracıya bırakmaktadır.
Kira Sözleşmesi Zam Oranı
Kira sözleşmesi zam oranı sözleşme kanun gereğince uzadığı tarihte şayet tüketici fiyat endeksinde yer alan 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı yaklaşık olarak yüzde 20 ya da bu orandan daha fazla ise kira yüzde 20 civarında artırılmaktadır. Kira sözleşmesi olmayan kiracının hakları bulunmaktadır. Böylece kiracı sözleşmesi bitmesi ya da hiç yapmaması halinde ona sunulan haklardan yararlanma şansına sahip olmak mümkün olmaktadır.
- Mülk sahibi kiracıyı konuttan çıkaramaz. Bunların yanı sıra kira zamanını dolmasına yakın 30 gün kala ev sahibi kiracıya ihbarname çekemez.
- Kiracı kira veren kişiye zarar verecek bir soruna yol açmamak şartı ile kiralanan bütünüyle ya da belli bir oranında farklı bir kişiye kiraya verebileceği gibi kullanım hakkını da başka birine devretme hakkı elinde bulunmaktadır.
- Kiracı olan kişi mülkten çıkarken bu alana zarar vermediği ve alanı teslim aldığı gün gibi bırakması durumunda depozite alma hakkına sahip olmaktadır.
Kira Kontratının Hukuki Niteliği
Bir mülkün kullanma ve yararlanma hakkının ayarlanmış belli bir kira bedeli karşılığında başkasına devrini yapan ve şahsi hak sahibi yapan sözleşmeye kira sözleşmesi denilir. Fakat kira kontratının hukuki niteliği bulunmakta ve haklarını savunma şansı tanınmaktadır. Kira kontratı olmayan kiracının tahliye edilmesi çok daha kolay olmaktadır.
Kira Kontratı Şartları
Kira sözleşmesi şartları bulunmakta ve bu şartlar doğrultusunda güvenilir kira sözleşmeleri yapmak mümkün olmaktadır. İşte bu şartlardan bazıları şunlardır;
- Kiralanan mülk alt kiraya verilemez ve ortak alınması mümkün olmadığı gibi devir ve temlik edilemez.
- Kiralanan mülkte kiracı eşi ile çocuklarının haricinde kimse kalamaz.
- Kiralanan mülkte kapıcı, yakıt ile diğer genel giderler kiracı tarafından ödenmektedir.
- Kiralanmış olan mülk kullanım amacı dışında her hangi bir amaç doğrultusunda kullanılamaz.
- Kiracı kiralanan alanı özenli bir şekilde kullanacak ve mülk sahibi gerekli olan tüm onarımları kiracının yapmış olduğu uyarıdan itibaren 10 gün içinde yapması gerekmektedir.
- Kira sözleşmesi resmi belge midir? Bu soruya cevap olarak taraflar arasında imzalanmış olan ve kiracı ile mülk sahibi için önemli bir yere sahip olan kira sözleşmesi resmi bir belge olmaktadır.
Kira sözleşmelerinin erken feshedilmesi halinde kiracı ve mülk sahibinin kira sözleşmesinden meydana gelen yükümlülüklerini ifa etmelerinin önüne geçmek için kira sözleşmesi cezai şart kararlaştırılabilir.
Kira sözleşmesi tapuya şerh özellikle uzun süreli kiralama durumunda mülk sahibi ve kiracı arasında hazırlanan kira sözleşmesinin tapu kütüğünün şerhler kısmında işlenmesi olmaktadır. Bu işlem noter tarafından yapılmakta ve bu şerh ile mülk bir diğer kişiye satılsa bile kiracının tahliye edilmesi şerh yapılan kira hakkı süresi boyunca istenemez.
Kira sözleşmesi tarla mülk sahibi ile kiralamak isteyen kişi arasında yapılan anlaşmayı anlatan bir belge olmaktadır. Arazi kira sözleşmesi olarak da bilinen bu tarz sözleşme kiralanan mülk detayları, mülk sahibi ve kiracının bilgileri içinde barındırmaktadır. Gerekli olan kira sözleşmesi formu doldurulması halinde anında sözleşme hazır olacaktır.
KİRA KONTRATI ÖRNEĞİ
Kira sözleşmesi örneği ev ya da iş yeri kiralama süresi boyunca gerekli olan ve en önemli olan evraklardan biri olmaktadır. Her türlü kiralama işlemlerinde kesinlikle doldurulması gerekmektedir. Genel olarak her iki tarafın haklarını gözeten ve çok daha iyi bir şekilde hazırlanan kira kontratı mülk sahibi ile kiracı için hayatı kolaylaştırmaktadır. Kira sözleşmesi genellikle 26 maddeden oluşmaktadır ve bu maddelerin yanına ekstra olarak eklenmesi istenen maddeler için boşluk alanlar mevcut olmaktadır. Kira sözleşmesi hazırlarken dikkat edilmesi gereken noktalar;
- Kira kontratı hazırlarken İzmir Avukattan destek alınarak en doğru sözleşme hazırlanmalı,
- Sözleşmenin tarafları belirlenmesi sonrasında kira sözleşmesi üzerinde kişiler belirtilmeli,
- Kırtasiye üzerinden kira sözleşmesi örneği çıkartmak mümkün olmaktadır,
- Kira sözleşmesinde tam olarak hükümlülüklerin belirlenmesi halinde caydırıcı maddeler konulmalı,
Kira Kontratı örneği
Tapu İli / İlçesi / Bölgesi :
Mahallesi / Sitesi :
Cadde/Sokak :
Bina (Blok) No / İç Kapı No. :
Kiralananın Cinsi :
Kiralayan :
Kiralayanın T.C. Kimlik No :
Kiralayanın Adresi :
Kiracı :
Kiracının T.C. Kimlik No :
Kiracının Adresi :
Sözleşme Başlangıç Tarihi :
Sözleşme Süresi :
1 Yıllık Kira Bedeli :
1 Aylık Kira Bedeli :
Kira Bedelinin Ödeme Şekli :
Kiralananı Kullanım Şekli :
Kiralananın Durumu :
Kiralananla Birlikte Teslim Edilen Demirbaşlar
(imza) (imza) (imza)
GENEL KOŞULLAR
- Kiracı, kiralananı özenle kullanmak zorundadır.
- Kiracı, kiralananda ve çevrede oturanlara iyi niyet kuralları içinde davranmaya zorunludur.
- Kiracı, kiralananı kısmen veya tamamen üçüncü kişilere kiralayamaz, alt kiraya veremez; devir ve temlik edemez.
- Kiracı, kiralayanın yazılı izni olmadıkça, kiralananda değişiklik yapamaz; aksi halde, doğacak zararı karşılamak zorundadır.
- Üçüncü kişilerin kiralanan üzerinde hak iddia etmeleri halinde, kiracı, durumu derhal kiralayana haber vermek zorundadır.
- Kiracı, kiralananda yapılması gereken bakım ve onarımları, derhal kiralayana bildirmek zorundadır; aksi halde doğacak zarardan sorumludur.
- Kiracı, kat malikleri kurulunca kendisine tebliğ edilen hususları, kiralayana haber vermek zorundadır.
- Kiracı, kat malikleri kurulu kararı uyarınca, yapılması gereken işlere izin vermek zorundadır.
- Kiracı, kiralanandaki onarımlara katlanmak ve kiralanandaki olağan kullanımdan dolayı yapılması gereken onarımları yapmak/yaptırmak ve giderlerini karşılamak zorundadır.
- Kiralananın mülkiyet hakkından doğan vergileri kiralayana, kullanımdan doğan vergi, resim ve harçları kiracıya aittir. Uyuşmazlık halinde, yerel örf ve âdetler uygulanır.
- Kiracı, kira sözleşmesinin sonunda, kiralananı aldığı şekilde, kiralayana teslim etmek zorundadır: Keza kiralananla birlikte teslim edilen demirbaşlar da alındığı şekilde, kiralanana teslim edilmediği takdirde, oluşan hasarların bedelinin kiralayana ödenmesi veya eski hale getirilmesi zorunludur.
- Kiralananın iyi ve kullanılmaya elverişli halde teslim edildiği asıldır. Aksi durum kiracı tarafından ispatlanmak zorundadır. Kiralananın normal kullanımından dolayı ortaya çıkacak yıpranma ve eksikliklerden dolayı kiracı sorumlu değildir.
- Kiracı, kira sözleşmesinin sona ermesi veya satılığa çıkartılması halinde, kiralananın gezilmesine ve incelenmesine izin vermek zorundadır.
- Kiralananın boşaltılması/tahliyesi gerektiği hallerde, kiralananın boşaltılmaması durumunda ortaya çıkacak zararlardan dolayı kiracı sorumlu olacaktır.
- Kiracı, kendisi veya birlikte oturanların sağlığı için ciddi tehlike oluşturmayan kusurlardan dolayı, kiralayanı teslim almaktan kaçınamaz, sözleşmeyi bozamaz ve kiradan indirim talebinde bulunamaz.
- Kiracı, kiralana yaptığı faydalı ve lüks şeylerin bedelini kiralayandan isteyemez ve sözleşme bitiminde bunları kiralayana teslim etmek zorundadır.
- Kiracı, kiralayanın yazılı olurunu almak ve giderleri kendisine ait olmak üzere, genel anten, uydu anteni, kablo televizyon gibi donanımları yaptırabilir.
- İŞ BU KİRA SÖZLEŞMESİNDE YER ALMAYAN HUSUSLAR HAKKINDA 6098 SAYILI BORÇLAR KANUNU
HÜKÜMLERİ GEÇERLİDİR
(imza) (imza) (imza)
ÖZEL KOŞULLAR
- Kiralanan alt kiraya verilemez, ortak alınamaz; devir ve temlik edilemez.
- Kiralanan, mesken dışında herhangi bir amaçla kullanılamaz.
- Kiralananda, kiracı ve ailesinin dışında kimse sürekli olarak kalamaz.
- Kiracı yönetim planı, işletme planı, site /bina yönetim kurulu kararları, kat malikleri kurulu kararları ve sair düzenlemeler gibi tüm kurallara uymakla yükümlüdür. Kiracının bu kurallara uymaması fesih ve tahliye nedenidir.
- Kira bedelleri, her ayın beşinci günü akşamına kadar, kiralayanın bankası,
………………… Şubesindeki …………………………… numaralı hesabına yatırılacaktır. Kira parasının başka bir şubeden havale edilmesi halinde, aynı süre içinde hesapta olacak şekilde işlem yaptırılacak olup, aksi durumda temerrüt hükümleri uygulanacaktır.
- Bir ayın kira bedelinin ödenmemesi halinde dönem sonuna kadar işleyecek kira bedellerinin tümü muacceliyet kazanacaktır. Kiracı bu muacceliyet hükmünün sonuçlarını bildiğini ve hiçbir itirazı olmadığını şimdiden kabul ve beyan eder.