Sigorta tahkim komisyonu, sigorta poliçelerine bağlı olarak taraflar arasındaki uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulması için oluşturulmuş bir birimdir. Dayanağını ise 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 30. Maddesi oluşturmaktadır.
Sigorta tahkim komisyonunun görev ve yetkileri, çalışma usul ve esasları ve bu komisyonunun kimlerden oluşacağı yine 5684 sayılı yasa ile belirlenmiştir. Yine komisyonun çalışma şekli, başvuru şartları ve başvuru süreleri de aynı yasa ile düzenlenmiştir.
Sigorta Tahkim Komisyonu Nedir?
Sigorta tahkim komisyonunun kuruluşu ile görev ve sorumlulukları “Sigortacılık Kanununa” göre oluşturulmuş olduğundan tanımında da 5684 sayılı yasa göz önüne alınarak yapılmasında fayda vardır. Buna göre;
“Sigorta ettiren ya da sigorta sözleşmesine bağlı olarak menfaat sağlayan kişiler ve riski üstlenen taraflar arasında bu sigorta sözleşmesine bağlı olarak meydana gelen uyuşmazlıkların çözümü amacı ile oluşturulmuş komisyonlardır.”
Sigorta Tahkim Komisyonu Çalışmalarını Nasıl Yürütür?
Sigorta tahkim komisyonu başkan ve üyelerden oluşmaktadır. Komisyonda müdür, müdür yardımcısı ile beraber raportörler bulunur. Bunların haricinde faaliyetlerini yürütebilmeleri için yardım personellerde komisyonda yer alır.
Komisyona ulaşan başvurular raportörler tarafından ön incelemeye tabi tutulur. Ön inceleme sonrasında raportörlerin sunacağı rapor ile birlikte başvur komisyonda görüşülerek neticelendirilir. Komisyonda neticelendirilemeyen başvurular, bağımsız sigorta hakemlerine iletilmektedir.
Raportörlerin kendilerine iletilen uyuşmazlık hakkında rapor düzenleme süresi 15 gündür. Ayrıca komisyona iletilen dosyaların ise sonuçlandırılması için 4 aylık süre öngörülmüştür.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Kimler Başvuruda Bulunabilir?
5684 sayılı yasanın 30. Maddesinde de belirtildiği gibi komisyona, sigorta ettiren kişiler ile bu sigorta poliçesinden menfaat sağlayan kişiler başvurabilmektedir. Ayrıca komisyona üye sigorta şirketine başvuru yapılmasına rağmen herhangi bir netice alamamış olan kişi ve kurumlar başvurmaktadır.
Sigorta tahkim komisyonuna başvuru için aranan bir takım şartlar vardır. Komisyona başvurmadan önce uyuşmazlık hakkında hukuk mahkemelerinde dava açılmamış olması veya tüketici hakem heyetine başvurulmamış olması gerekir. Başvuru öncesi bu gibi hukuki yollara başvurulması halinde başvurular incelenmemektedir.
Daha fazla bilgi edinmek için İzmir Sigorta Avukatı ile iletişime geçebilirsiniz.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Hangi Konularda Başvuruda Bulunulabilir?
Tahkim komisyonuna yapılan başvuruların konusunu sigorta sözleşmeleri oluşturur. Herhangi bir sigorta sözleşmesine bağlı olarak gelişen uyuşmazlıklar ile güvence hesabından yararlanma konusundaki uyuşmazlıklarda tahkim komisyonuna başvuru nedenleri arasında yer alır.
Komisyona başvuru yapılmadan önce uyuşmazlığın çözümü için ilgili sigorta şirketine bu yöndeki talep iletilmelidir. Talebimiz olumsuz olarak değerlendirilmesi veya bu konuda 15 gün içerisinde cevap verilmemiş olması halinde komisyona başvuru hakkımız doğmaktadır. Bu şekilde ilgili sigorta şirketini başvuru yapılmadan doğrudan tahkime başvuru halinde başvurumuzun reddedilmesi kuvvetle muhtemeldir.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Hangi Tarihten Sonra Ortaya Çıkan Uyuşmazlıklar Bakımından Başvuru Yapabilirim?
Sigorta tahkim komisyonuna başvuru için süre bakımından iki farklı süre öngörülmüştür. Bunlardan ilki uyuşmazlığın konusunu oluşturan ilgili sigorta şirketinin komisyona üye olduğu tarihtir. Kural olarak sisteme üye olmayan sigorta şirketleri hakkındaki uyuşmazlıklar tahkim komisyonunca incelenmemektedir.
Süre bakımından diğer bir başvuru koşulu ise 18.04.2013 tarihidir. 18.04.2013 tarihinden önce meydana gelmiş uyuşmazlıklar için komisyona başvuru yapılamamaktadır.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvurumun Maliyeti Nedir?
Komisyona başvuru için uyuşmazlığın miktarına göre başvuru ücreti belirlenmiştir. Başvuru için alınan ücretler aşağıdaki gibidir.
- 000 TL ve daha az miktardaki uyuşmazlıklar için; 320 TL
- 001 TL ile 10.000 TL arasındaki uyuşmazlıklar için; 715 TL
- 001 TL ile 50.000 TL arasındaki uyuşmazlıklar için 1.030 TL
- 000 TL üzerindeki uyuşmazlıklar için uyuşmazlığın konusunu oluşturan miktarın %1,5 oranında başvuru ücreti alınmaktadır.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvurumu Ne Zaman ve Nasıl Yapabilirim?
Komisyona başvuru için öncelikle uyuşmazlığın yaşandığı sigorta şirketine başvuru yapmamız gerekir. Üye sigorta şirketine başvuru yapmadan komisyona başvurma imkanımız bulunmamaktadır.
İlgili sigorta şirketine yapmış olduğumuz başvurumuz olumsuz değerlendirilmesi ya da sigorta şirketince 15 iş günü içerisinde cevap verilmemesi halinde sigorta tahkim komisyonuna başvuru hakkımız doğar. Başvuru öncesi komisyona ait web sitesinden temin edeceğimiz başvuru formunun doldurulması ve uyuşmazlığın konusu hakkında bilgi ve belgelerimizin başvuru evraklarına eklenmesi gerekir.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvurumda Hangi Belgeler Gereklidir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi komisyona başvurular başvuru formunun doldurulması ile yapılır. Başvuru formuna aşağıdaki belgelerin eklenmesi gerekir.
- Uyuşmazlığın yaşandığı üye sigorta şirketinin talebimizi olumsuz değerlendirdiği konusunda yazısı
- İlgili üye sigorta şirketi talebimize cevap vermemiş ise buna ilişkin belgeler
- Komisyona başvuru ücretinin ödendiğine ilişkin dekont
- Taleplerimize ilişkin diğer bilgi ve belgeler
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvuruyu Benim Adıma Başka Birisi Yapabilir mi?
Sigorta tahkim komisyonuna sizin adınıza avukatınız başvuru yapması mümkündür. Ancak bunun usulünce alınmış bir vekaletname ile belgelendirilmesi gerekir. Başvuru formunda bu durumun da belirtilmesi ve başvuru evraklarına vekaletnamenin eklenmesi zorunludur. Usulüne uygun bir şekilde düzenlenmiş vekaletname olmaksızın doğrudan başkası adına yapılan başvurular incelenmeksizin reddedilmektedir.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvuru Yaparken Uzman Bir Kişiye İhtiyacım Var mı?
Komisyona başvuru için herhangi bir hukuki veya uzman desteğe ihtiyaç bulunmamaktadır. Ancak sigorta hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar konusunda genellikle bu konuda hukuki destek almak faydalı olacaktır. Bu konuda yine de sigorta hukuku alanında tecrübe ve deneyin sahibi bir sigorta avukatından destek alınmasını tavsiye edebiliriz.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvuruda Bulunmak Mahkemede Dava Açmaya Benzer mi?
Komisyona başvuru niteliği itibariyle bir çeşit dava değildir. Buna rağmen başvuru evrakının doldurulması, delillerin belirtilmesi ve uyuşmazlığın kaynağının tam olarak açıklanması için kısmen hukuki bilgiye sahip olmak netice alabilmemiz için daha önemlidir.
Sigorta Sözleşmem Alacağımı Yabancı Para Cinsinden Talep Etme İmkanı Tanıyorsa Başvurumda Yabancı Para Talebinde Bulunmam Mümkün müdür?
Sigorta sözleşmesinden kaynaklanan alacağın yabancı para cinsinden talep edilebilmesi mümkündür. Ancak bu durumun sözleşmede açıkça belirtilmesi gerekir. Bu durumda sigorta tahkim komisyonu başvuru ücretinin de talep edilen yabancı para birimi üzerinden yapılması gerekir. Bu miktarın hesaplanmasında Merkez Bankası döviz kurları dikkate alınmaktadır.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvurum Nasıl İncelenir?
Komisyona yapılan başvurular öncelikle komisyon bünyesinde oluşturulmuş raportörler tarafından incelenir. Raportörler uyuşmazlığı çözüme kavuşturamaması halinde ilgili başvuru bağımsız hakemlere iletilir. Sigorta hakemlerince incelemeler tamamlandıktan sonra başvurular komisyona gönderilerek neticelendirilir.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvurum Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır?
Sigorta tahkim komisyonuna yapılan başvurular sonrasında, başvuruların neticelendirilmesi için bir takım asgari süreler düzenlenmiştir. Raportörlerin kendilerine iletilen başvurular hakkında rapor düzenleme süreleri 15 (on beş) gündür. Raportörler tarafından konunun sigorta hakemleri tarafından çözülmesine karar verilmesi durumunda ise, hakemler başvuruyu en fazla 4 ay içerisinde inceleyerek başvuruları neticelendirmeleri gerekir.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvurumun Ne Aşamada Olduğunu Öğrenebilir miyim?
Sigorta tahkim komisyonuna ait web sitesinde, başvurunun hangi aşamalarda olduğu konusunda bilgi edinmek için gerekli alt yapı oluşturulmuştur. Başvuru sonrasında sizlere iletilen şifre ve kullanıcı adını kullanarak yapmış olduğumuz başvuru aşamaları hakkında bilgi edinebiliriz. Başvuru numarası ve şifresinin bilinmemesi halinde yine kuruma bu konuda müracaat ederek bu bilgilerin temin edilmesi mümkündür.
Komisyondan Hangi Konularda Bilgi Alabilirim? Komisyondan Başvuru Konumla İlgili Hukuki Görüş Talep Etmem Mümkün müdür?
Tahkim komisyonu bağımsız bir kuruluştur. Ve başvuru formunda belirtilen hususları incelemekle yükümlüdür. Bu nedenle komisyonunun herhangi bir kişi veya kuruma bu konuda görüş bildirmesi mümkün değildir. Bu yönde yapılan başvurular herhangi bir işleme alınmaksızın doğrudan reddedilmektedir.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvurumun Sonucunda Ne Olur?
Başvurunun raportörler tarafından incelenmesinden sonra ve başvurunun sigorta hakemlerince incelenmesine karar verilmesi halinde 4 ay içerisinde komisyon uyuşmazlık konusunda kararını verir. Bu karar başvuran ve ilgili sigorta şirketlerini tebliğ edilir.
2024 yılı itibariyle komisyona başvurularda uyuşmazlığın miktarlarına göre 15.000’ye kadar olan başvuruların kesin olacağı belirtilmiştir. Ancak 15.000 TL üzerindeki uyuşmazlıklar için bir defaya mahsus olmak üzere yine komisyona itiraz hakkı da bulunmaktadır.
238.731 TL üzerindeki uyuşmazlıklar için aleyhine karar verilen kişiler bu karara karşı temyiz yoluna gidebilmeleri mümkündür.
Sigorta Tahkim Komisyonu’nun Uyuşmazlık Yaşadığım Kuruluşları Cezalandırma Yetkisi Var Mıdır?
Sigorta tahkim komisyonunun denetleme yetkisi bulunmadığından bu konudaki uyuşmazlıklar nedeniyle herhangi bir cezalandırma yoluna gitmesi mümkün değildir. Komisyonlar sadece kendilerine iletilen ve başvuru formunda bulunan talep ile sınırlı olarak inceleme yaparlar.
Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvurum Sonucunda Verilen Kararlara Karşı Dava Açabilir Miyim?
15.000’ye kadar olan uyuşmazlıklar kesin niteliktedir. Ancak bir defaya mahsus olmak üzere yine komisyon nezdinde itiraz hakkı bulunmaktadır. Komisyonun kararının ilgiliye tebliğini izleyen 10 gün süre zarfında itiraz edilebilecektir.
Sadece uyuşmazlığın konusunun 238.731 TL üzerinde olması halinde dava açabilme diğer bir ifade ile temyiz hakkı bulunmaktadır. Ancak bu bir çeşit dava olmayıp daha çok itiraz niteliğindedir.
Sigorta Tahkim Komisyonu Kararlarına İtiraz
Sigorta tahkim komisyonuna yapmış olduğumuz başvurumuzun reddedilmesi üzerine itiraz hakkımız bulunmaktadır. Ancak 15.000 TL’nin altındaki uyuşmazlıklar için itiraz temyiz hakkımız bulunmadığı gibi itiraz hakkımız da bulunmamaktadır. 15.000 TL altındaki uyumazlıklar kesin nitelik taşımaktadır.
Bunun dışında 15.000 TL ile 50.000 TL arasındaki aleyhimize sonuçlanan uyuşmazlıklar için; Heyet kararına itiraz mümkün iken yine temyiz hakkımız bulunmamaktadır. Son olarak 238.731 TL üzerindeki uyuşmazlıklar için hem heyet kararına itiraz, hem de temyiz hakkımız bulunur.
Sigorta Tahkim Komisyonu Kararına Nasıl İtiraz Edilir?
Yukarıda belirtmiş olduğumuz itiraz haklarımızı kullanmamız için 10 gün süremiz bulunmaktadır. Bu süreler ilgili kararın tarafımıza tebliğ edilmesinden itibaren işlemeye başlamaktadır.
Sigorta tahkim komisyonu kararına itiraz edebilmek için yine başvuru sırasında alınan başvuru ücretlerinin aynı miktarda ilgili bankaya yatırmamız gerekmektedir. Bu başvuru ücretinin ödendiğine dair dekont ile itiraz başvuru formu ve doldurularak kararı veren komisyona bizzat veya posta yolu ile iletilmesi mümkündür. İtiraz üzerine yapılacak incelemenin 2 aylık süre zarfından sonuçlandırılması zorunludur.
Sıkça Sorulan Sorular
Sigorta Tahkim kararları kesin mi?
Sigorta tahkim sürecin kısalması için uygulanan bir yargılama usulüdür. Ve kararları kesindir. 2024 yılında karar verilen tutar 238, 731 TL üzerindeyse taraflar temyiz yolunu tercih edebilir.
Tahkim kararları bağlayıcı mıdır?
Sigorta Tahkim kararları bağlayıcıdır. Mahkemelerde verilen kararlara eşdeğerdir. Kararın yerine getirilmemesi halinde hukuki yaptırımları vardır.
Kategori: Tazminat Hukuku
Yazar: Murat Uçar
Makale Uzunluğu: 2117 Kelime
Yayınlanma Tarihi: 27 Haziran 2024
Güncellenme Tarihi: 08 Ağustos 2024