Doktorların Hatalı Uygulamalarında Tazminat Davası; Bir hasta tıbbi uygulama hatası iddiasında haklı bulunursa, hem ekonomik hem de ekonomik olmayan zararlar için tazminat davası açabilir. Bir hastanın doktor hatası nedeniyle öldüğü durumlarda, aile üyeleri haksız ölüm iddiasıyla zararlarını telafi edebilir.
Ekonomik ve Ekonomik Olmayan Zararlar
Özel hasarlar olarak da bilinen ekonomik zarar, bir mağdura doktorların hatalı uygulamaları ile ilgili mali maliyetlerin geri ödenmesini gerektirir. En önemlisi, ortaya çıkan yaralanmayı ele almak için gereken tedavi ile ilgili tıbbi masraflar karşılanır. Ayrıca, mağdurun yaraları iş yerinde zaman kaybetmesine neden olduysa; gelir kaybı da karşılanmaktadır. Bir mağdur, gelecekteki tıbbi harcamaları için de tazminat alabilir. Ekonomik zararlar, tıbbi faturalar gibi belgelerle desteklenebilir. Ancak, bazen bir uzmanın daha karmaşık hasar öğeleri için ifade vermesi gerekebilir.
Ekonomik olmayan zararlar; mağdurun yaşam kalitesindeki herhangi bir düşüşün yanı sıra, katlandığı acıları da kapsar. Doktorların hatalı uygulamalarında müdahale, kalıcı bir sakatlıkla sonuçlandıysa, mağdur gelecekteki kazanç kaybı kapasitesi için tazminat davası açabilir ve tazminat alabilir. Ekonomik olmayan zararların, genellikle belgeden daha fazlası ile desteklenmesi gerekir. Mağdurun, aile üyelerinin ve potansiyel olarak uzmanların tanık ifadeleri; bir hakimin, yanlış uygulamanın hastanın yaşamı üzerindeki etkisini anlamasına yardımcı olabilir.
Cezai Zararlar
Bu tip bir hasar nispeten nadirdir, ancak çok kötü durumlarda ceza uygulanabilir. Ekonomik ve ekonomik olmayan zararların amacı, hastanın masraf ve kayıplarını tazmin etmek iken, cezai zararın amacı ilgili doktoru davranışlarından dolayı cezalandırmaktır. Cezai zararlarda hakim, belirli anayasal sınırlar dahilinde kararı belirleyebilir.
Bir mağdurun tipik olarak cezai tazminat alması için; kasıt ya da ihmalden daha büyük başka bir durumu kanıtlaması gerekir. Sanığın davranışı suçluya yakın olmadığı sürece bunu yapmak oldukça zordur.
Haksız Ölüm ve Tazminat Hukuku
Bir hastanın ölümüne dayanan talepler, talebin niteliğine bağlı olarak iki farklı türde zarara neden olabilir. İlk olarak, haksız ölüm eylemi, mağdurun ailesine katkılarına dayalı olarak; cenaze masraflarını ve gelecekteki mali kayıplarını mağdurun aile üyelerine tazmin etmeyi amaçlar.
Hayatta kalma eylemindeki hasarlar, mağdurun ya da mirasçılarının, ölümünden önceki yanlış uygulamayla ilgili masraflarını tazmin eder. Ayrıca; mağdur hayatta kalmış olsaydı, bir kişisel yaralanma davasının kapsayacağı birçok hasar türünü de kapsar. Davacılar, yaşadıkları herhangi bir acıya ek olarak, mağdurun ölümünden önceki tıbbi faturalar için de tazminat alabilirler.
Genel, Özel ve Cezai Zararlar
Doktor hatası vakalarında mevcut olan iki hasar kategorisi; genel ve özeldir.
- Genel hasarlar
Genel hasarlar, hastanın, doğası gereği kesin bir bedeli olamayacak şekilde çektiği acının maliyetini ifade eder. Hastanın; hayattan zevk alma kaybı, fiziksel ve zihinsel olarak çektiği acı ve gelecekteki kazanç kapasitesinin kaybı tazmin edilir.
Burada, her vaka farklıdır ve hasar miktarının tam olarak nasıl belirleneceğine dair net kurallar yoktur. Belirli bir tazminat bedelinin belirlenebilmesi için, hastanın acısı, zevk kaybı vb. hakkında kanıtlar sunulması gerekmektedir. Burada bir uzman, hastanın yaralanmasının olağan sonuçları hakkında ifade verebilir ve kanıt sunabilir. Hasta nispeten gençse, kaybedilen kazanç kapasitesinin değerinin nasıl hesaplanacağına dair uzman tanıklığı gerekli olabilir.
- Özel hasarlar
Özel hasarlar; tıbbi faturalar ve hastanın geçmişte kaçırdığı iş günleri dahil olmak üzere, doktor hatasından kaynaklanan ve daha ölçülebilir masrafları kapsar. Genelde, özellikle gelecekteki tıbbi harcamalar söz konusu olduğundan, özel zararlar genel zararlara göre daha keskindir.
Doktor hatasına bağlı telafi edici zararlar, davacının maruz kaldığı yaralanma ve zararı tazmin etmeyi hedeflemektedir. Burada zarar; fiili yani ekonomik bir kayıp ya da ekonomik olmayan kayıpları kapsamaktadır. Mağdur, iyileşme sürecinde kaçırdığı iş nedeniyle kaybettiği ücretleri de tazminat davası açarak tazmin edebilir.
İhmal Nedeniyle Cezai Tazminat Davası Açılabilir Mi?
Doktor hatası söz konusu olduğunda, tek başına ihmal, cezai tazminat için yeterli değildir. Bir davacının cezai tazminat davası açabilmesinin mümkün olabileceği bazı durumlar da vardır:
- Doktorun, hastanın ameliyat için onayını almaması
- Ameliyatın düzgün yapılmaması ya da ameliyat sonrası uygun takibin yapılmaması
- Bir çocuğun sağlık durumunu tespit etmek için gerekli testlerin yapılmaması
- Ameliyatla ilgili yanlış beyanda bulunulması
- Tıbbi kayıtların değiştirilmesi
- İlaçların ya da anestezinin düzgün şekilde uygulanmaması
Bir davacı, koşullara bağlı olarak hastane ya da klinik gibi bir sağlık hizmeti sağlayıcısından da cezai tazminat talep edebilir.
Bir Onay Formu İmzalanmasına Rağmen Tazminat Alınabilir Mi?
Evet. Bir işleme onay verdiğinizi gösteren bir formun olması; hastaya zarar veren ihmalkar bir doktorun sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. Doktorun, hemşirenin ya da ilgili uzmanın, beklenen bakım standartlarının dışına çıktığını kanıtlayabilirseniz ve bunun sonucunda yaralandıysanız, tazminat davası açarak zararınızı telafi edebilirsiniz.
Sağlık Harcamaları İçin Tazminat
Yaptığınız sağlık harcamalarının masrafları, bir doktor hatası tazminat davasında tazmin edilebilir. Davacı; doktor ziyaretleri, hastanede kalış, cerrahi prosedürler gibi masrafları karşılayabilir. Yapılan sağlık harcamalarının tazminatını almak için davacı, masrafların bu tıbbi durumlarla ilgili olduğunu kanıtlamalıdır. Toplam maliyet, kararın makul olup olmadığını belirlemek için kabaca bir tahmin olarak kullanılmaktadır.
Kaybedilen İş Ödemeleri
Bu zarar türü, davacının kaza anından tıbbi uygulama hatasının çözümüne kadar alacağı ücretleri temsil etmektedir. Yaralanma sırasında işsiz olan bir kişi, aynı zaman diliminde ne kadar kazanabileceğini gösterebilirse, kaybettiği maaşını geri alabilir.
Davacının sağlığı, yaşı, eğitimi, mesleği ve yaşam beklentisi faktörler, tazminat ödenmesi gerekip gerekmediğini belirlerken dikkate alınmaktadır. Miktar belirlenirken geçmiş kazançlar dikkate alınmaktadır.
Doktorların Hatalı Uygulamalarında Tazminat Davası Ağrı ve Acı İçin Tazminat
Ağrı ve acı veren doktor hataları, davacıya, yaralanmadan kaynaklanan geçmiş ve gelecek fiziksel ağrıları için tazminat ödenmesini gerektirir. Burada, yaralanmanın niteliği ve ciddiyeti, devam eden ağrıların kesinliği ve hastanın ne kadar acık çekmesinin beklendiği dikkate alınmaktadır.
Doktorların Hatalı Uygulamalarında Manevi Tazminat Davası
Bir mağdur, tıbbi uygulama hatası nedeniyle karşılaştığı zihinsel acı için tazminat alabilir. Doktor hatası mağdurları; diğer sıkıntı biçimlerinin yanı sıra depresyon, kaybı, aşağılanma, korku, sinirlilik gibi durumlar için tazminat alabilirler. Ayrıca davacı, hayatın günlük zevklerinden yararlanma yeteneğinin azalması nedeniyle de tazminat alma hakkına sahip olabilir. Bu nedenle Doktorların Hatalı Uygulamalarında Tazminat Davası konusunda buna da bakılır.
Kayıp Kazanç Kapasitesinin Hesaplamasındaki Sorunlar
Doktor hatası tazminat davalarında, kayıp kazanç talebi sırasında genellikle üç sorun ortaya çıkmaktadır:
- Mağdurun yaralanma sırasında çalışmıyor olması
- Yaralanmanın gerçekleştiği dönemde, daha fazla maaş karşılığında bir işe girme planının olması
- Serbest meslek sahibi olması
Doktor hatası ve ihmalden dolayı zarar gördüğünüz sırada işsizseniz, önceki işinizden kazancınızı yaralanma tarihi itibariyle kazanç kapasiteniz olarak talep edebilirsiniz. Uzun yıllardır çalışmıyorsanız; herhangi bir kazanç kapasiteniz olmadığı iddia edilecektir. Bu durumda, kayıp bir kazanç talebinde bulunmak için avukatınızla birlikte bir plan oluşturmanız gerekmektedir.
Daha yüksek bir maaş karşılığında yeni bir işe girmeden kısa bir süre önce yaralanırsanız, yeni pozisyon için işe alındığınızı kanıtlayabildiğiniz sürede, bu daha yüksek maaşı genellikle kazanç kapasiteniz olarak iddia edebilirsiniz. Serbest meslek sahibiyseniz, gerçek kayıtların kayıp kazanç talebinizi destekleyip desteklemediğini görmek için işletme kayıtlarınız ve vergi beyannameleriniz incelenecektir.
Mirasçı, Hastanın Ölümüne Bağlı Zararların Tazminatını Alabilir Mi?
Evet. Tıbbi uygulama hatasının bir hastanın ölümüyle sonuçlanması durumunda, mirasçı, ilk uygulama hatası döneminden hastanın ölümüne kadar meydana gelen zararları tazminat olarak alabilir.
Bu hasarlar, normal bir tıbbi uygulama hatası vakasının sanki hasta hayatta kalmış ve kendi iddiasını sunmuş gibi hesaplanır. Bir hastanın mirasçısı, hastanın ölümüyle sonuçlanan doktor hatası durumunda, gelecekteki maddi kayıplar için de tazminat davası açabilir. Bu da Doktorların Hatalı Uygulamalarında Tazminat Davası konusunda etkili olan faktörlerdendir.
Doktor Hatası Zararları İle İlgili Diğer Bazı Hususlar
Diğer bazı faktörler, tıbbi bir yanlış uygulama iddiasının tazminatının hesaplanma şeklini değiştirebilir. Örneğin, aşağıdakiler davacının telafi edebileceği zarar miktarını azaltabilir:
- Önceden var olan tıbbi durumlar
Davacının, maruz kaldığı yaralanmaların, yanlış uygulamadan önce var olan tıbbi bir durumun basit bir şekilde ağırlaştırılması olduğu kanıtlanırsa tazminat ödenmesi azaltılabilir. Bu nedenle Doktorların Hatalı Uygulamalarında Tazminat Davası konusunda etkili olan faktörlerdendir.
- Hasta ihmali
Hastanın kendi ihmali, tazminat olarak alabileceği zarar miktarını azaltabilir. Bu durum, hastanın doktorun talimatlarına uymaması gibi durumlarda geçerlidir. Bu noktada Doktorların Hatalı Uygulamalarında Tazminat Davası konusunda dikkatli olunmalıdır.
İlginizi Çekebilir
Daha fazla hukuksal bilgi veren makale için sitemizde gezebilir ve İzmir İşçi Avukatı gibi konulara göz atabilirsiniz.