Avukata Sor
Avukat, yargı önünde gerçek veya tüzel kişileri sunarak haklarını talep eden kişilere denilmektedir. Hukuki konularda profesyonel olan bu kişiler yönelteceğiniz tüm sorulara eksiksiz ve doğru olarak cevap vermektedir.
Trafik Kazası Avukatına Sor
Trafik kazası geçirerek mağdur olan kazazedelerin birçok tazminat hakları bulunmaktadır. Trafik kazası avukatı; müvekkiline gerekli bilgi paylaşımını yaparak tüm süreci yakından takip etmektedir. Süreci en sağlıklı şekilde yürüterek kazazedenin tazminatına ulaşma süresini hızlandırmaktadır.
İş Kazası Avukatına Sor
İşyerinin işini gerçekleştirdiği sırada talihsiz olay yaşayarak yaralanan veya kazadan dolayı vefat eden işçinin iş kazası tazminatı alacağı bulunmaktadır. İş kazası avukatı ise tam bu durumda devreye girerek işçiye hukuki desteği sağlamaktadır. Uzun soluklu olan iş kazası davalarında iş kazası avukatından bilgi ve destek alınmalıdır.
İşçi Avukatına Soru Sor
İşçi avukatı; işçinin tazminat alacaklarında hukuki yardımı sağlayan hukuk profesyonelleridir. İşçi avukatı;
- İhbar tazminatı,
- Kıdem tazminatı,
- Meslek hastalığı,
- Eşit davranamama tazminatı,
- İş kazası tazminatı,
- Kötü niyet tazminatı vb. tüm tazminatlarda işçinin vekilliğini yapmaktadır.
Gayrimenkul Avukatı Soru Sor
Gayrimenkul avukatı; taşınmazlara ilişkin açılan davalarda tarafların vekilliğini yapmaktadır. Gayrimenkul avukatının sunduğu hizmetler arasında;
- Kiracının tahliyesi,
- Gayrimenkullere ilişkin tapu ve diğer takip işleri,
- Kiraz sözleşmesinin düzenlenmesi ve kira sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümü,
- Gayrimenkul alım ve satımına ilişkin işlemler bulunmaktadır.
Aile Avukatına Sor
Aile avukatı; kamu nezdinde yasal evliliği bulunan ailenin; hem dışarıya karşı korunmasını hem de aile içerisinde yaşanan anlaşmazlıkları çözümleyen avukatlardır.
Avukatlık Danışmanlık Ücreti Ödemek Zorunlu Mu?
Avukatın ücretsiz danışmanlık yapması kanunlara aykırıdır. Her hizmet gibi avukatlık danışmanlık hizmeti de ücrete tabidir. Avukatlık danışman ücreti her yıl düzenli olarak Avukatlık Kanunu’na göre güncellenerek artış göstermektedir.
Alo Avukat Danışma Hattı Ücretsiz
Dosyaları hakkında bilgi sahibi olanların birçoğunun aklına ‘Telefonla ücretsiz danışma hattı var mıdır?’ sorusu gelmektedir. Ancak ücretsiz avukat danışma hattı bulunmamaktadır.
Sanal Avukat Soru Sorma Nedir?
Avukatın bürosuna gitmek yerine internet gibi iletişim araçları ile danışmanlık hizmeti almaya sanal avukat soru sorma hizmeti denilmektedir. Sanal avukat soru sorma teoriksel bir hizmet olup; bazı işlemlerde ücret talep edilmezken bazı hizmetlerde belirli oranlarda ücret talep edilmektedir.
Sanal Avukat Soru Sorma Ücretsiz
Sanal avukata soru sorma kısa bilgiler için bazı hukuk bürolarında ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. Her avukatın kendi çalışma prensibine göre ücret tarifesi değişmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
Gelişen teknoloji ve çevre internet kullanım ihtiyacını arttırmıştır. Avukatlar ise çevre ve şartlara uyum sağlayarak Whatsapp gibi sosyal medya araçlarını kullanmaya başlamıştır. Birçok avukat Whatsapp üzerinden avukata sor adı altında yardım sağlayarak bilgi vermektedir. Avukata sor whatsapp hizmetinin avukatlar tarafından kullanılmasının en büyük etkeni avukata ulaşan kişilerin genel olarak farklı şehirlerde bulunmasıdır.
Avukata sor Whataspp üzerinden mümkündür. Avukatlar hukuki bilgi ve desteği birçok sosyal medya olduğu gibi whatsapp üzerinden de yapmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki avukatlar whatsapp ya da diğer internet araçları üzerinden tebligat vb. resmi evrak gönderimi yapmamaktadır.
Avukata sor kısa bilgilendirme gerekiyorsa ücretsiz olarak yapılmaktadır. Ancak dosya durumu için daha geniş kapsamlı bilgi almak Avukatlık Kanunu kapsamında ücretli olarak yapılmaktadır. Baro sayfalarında yayımlanan ücret tarifleri uygulanmaktadır. Kanun kapsamında ilk bir saat büro da yapılan sözlü danışmanlık için 2.300 TL; takip eden her bir saat için 1.300 TL ödeme alınmaktadır.
Avukata sor hizmeti, tüm hukuk bürolarında uygulanan bir hizmet türüdür. Müvekkil sıfatına henüz dahil olmamış ancak hukuki alanda sorun yaşayan kişiler bilgi almayı talep etmektedir. Danışanlar Avukatlık Kanunu gereğince belirli olan ücret karşılığında avukata sor hizmetinden yararlanabilmektedir. Avukatlık Kanununda yer alan bu ücretler ise her yıl düzenli olarak güncellenmektedir.
Avukata sor; hukuk kapsamında yer alan tüm konular için geçerli olmaktadır. Avukatın uzmanlık alanına göre mağdur konumda olanlara hukuki desteği sağlayarak süreç hakkında bilgilendirme yapmaktadır. Avukata sor hizmetinde avukata yönlendirilebilecek konular;
- İş Kazası,
- Trafik Kazası,
- Gayrimenkul,
- Ceza Hukuku,
- Vergi Hukuku,
- İdare Hukuku,
- Polis, Askeri Memur Hukuku,
- İşçi Hakları,
- Ticaret Hukuku,
- Aile Hukuku,
- Şirketler Hukuku vb.
- Avukata sor hizmeti yazılı şeklide ise yazılan metinde tek bir konudan bahsedilerek; göndermeden önce tekrar okunmalıdır.
- Konudan sapılmamalıdır.
- Sorulan soru kapsamlı ve konunun detaylarını içermelidir.
- Sorular net ve anlaşılır şekilde olmalıdır.
- Avukata yönlendirilecek olan sorular; ne, nerede, nasıl, ne zaman ve kim sorularının cevaplarını içermelidir.
Avukata sorulan ve danışılan bilgilerin gizli kalması esastır. Avukatların gizlilik ilkesi yükümlülükleri bulunmaktadır. Avukatlık Kanunu 36. Maddesi de bu yönde açıklama yapmaktadır. İlgili kanun maddesinde yer alan ifadeler:
‘Avukatların, kendilerine tevdi edilen veya gerek avukatlık görevi, gerekse Türkiye Barolar Birliği ve barolar organlarındaki görevleri dolayısıyla öğrendikleri hususları açığa vurmaları yasaktır’ şeklindedir.
Avukata sorulan sorular arasında en popüler olanları;
- Trafik kazası geçirdim, haklarım neler?
- İş kazası geçirdim tazminat alabilir miyim?
- Anlaşmalı- çekişmeli boşanma şartları nelerdir?
- Adli sicil kaydımı sildirebilir miyim?
- Trafik kazası tazminat hesaplama nasıl yapılır?
- Trafik kazası sonrası sigortadan para almak mümkün müdür?
- Trafik sigortası başvuru aşamasında talep edilen belgeler nelerdir?
- İşçi haklarım neler?
- İhbar tazminatı ve kıdem tazminatı nasıl alırım?
Hukuki danışma, hukuk profesyonellerinden çeşitli konularda bilgi almaya ve görüşmelere denilmektedir. Danışan, hukuk profesyonelleri olan avukatlar ile yapacakları bu görüşmelerde tüm sorunlarına çözüm aramaktadır. Belirli ücret karşılığında yapılan bu görüşmeler hukuk alnındaki tüm konuları içerebilmektedir.
Ücretsiz Avukat
Maddi imkanları yeterli olmayan kişilere baro tarafından atanan avukatlara baro avukatı denilmektedir. Baro avukatları ücretsiz avukatlardır. Baro avukatlarının ödemeleri,; avukatlık ücreti üzerinden hesaplanarak, atanan baro tarafından yapılmaktadır.
Avukata soru sormak, dosya hakkında bilgi almak, gerekli tüm hukuki desteği almak teknoloji sayesinde online olarak da gerçekleşmektedir. Danışmanlar ile avukatların farklı şehirlerde bulunması online hukuki desteğin talebini arttırmıştır. Örneğin trafik kazası geçiren kazazedenin bulunduğu şehir Aksaray’dır. Alanında uzman olan avukatın İstanbul da olması halinde online olarak görüşme yaparak süreç hakkında bilgilendirme alabilmektedir.
Online avukat canlı desteği birçok sosyal medya aracılığı ile yapılmaktadır. Canlı destek görülebilecek sosyal medya platformlarına örnek olarak verilebilecekler;
- Whatsapp,
- Facebook Messenger,
- Skype,
- Spike,
- Tox,
- Facetime,
- Google Hangouts,
- Wire,
- Google Duo.
Avukatın ücretsiz dosya danışmanlığı yapmaları yasal değildir. Avukatlık görüşme ücretleri baro sayfalarında yayımlanan ücret tarifelerine göre değişmektedir.
Görüşme Türü | 2024 Ücretleri |
Büroda Sözlü Danışmanlık (İlk Bir Saat İçin) | 2.300 TL |
Takip Eden Her Bir Saat | 1.300 TL |
Çağrı Üzerine Gidilen Yerde (İlk Bir Saat İçin) | 4.800 TL |
Takip Eden Her Bir Saat | 2.500 TL |
Yazılı Danışmanlık (İlk Bir Saat İçin) | 4.800 TL |
Takip Eden Her Bir Saat | 2.300 TL |
Online avukata sor hizmetinden faydalanmak isteyen danışanların birçoğunda gizlilikten dolayı çekinmelere bulunmaktadır. Ancak avukata sor hizmeti uygulayan avukatların; Avukatlık Kanunu gereği sır saklama yükümlülükleri bulunmaktadır. Kişisel bilgiler, dosya bilgileri ce başvuru nedenlerinin gizli tutulması zorunludur.
- Görüşmeler gizlilik prensibine bağlı kalmakla birlikte etik ilkelere de bağlıdır.
- Yapılan online görüşme ilk görüşme olarak değerlendirilmektedir. Avukat, gerekli gördüğü durumlarda mağduru yüz yüze görüşmek adına ofise davet edebilir.
- Online görüşmeler ofiste gerçekleşen diğer görüşmeler ile aynı standartta yer almaktadır.
- Online görüşmeler; görüntülü ve sesli olarak, Zoom, Whatsapp gibi programlar üzerinden gerçekleştirilmektedir.
- Online görüşmelerde de dakika sınırlandırılması bulunmaktadır. Bu süre genellikle bir saat olarak belirlenmektedir.
Online hukuki danışmanlık hizmeti, görüşme yapılarak bilgi alınacak uzman kişiler ile danışanların internet gibi platformlar üzerinden yapacakları görüşmelerdir. Her sektör için geçerli olan bu hizmet özellikle hukuk sektöründe de yerini almıştır. Farklı illerde bulunan avukat ve danışanlar online olarak görüşme yapabilmektedir. Online olarak sağlanan bu hizmet birebir görüşmeden daha fazla tercih edilmektedir.
Hukuk sektöründe online danışmanlık ücretleri Türkiye Barolar Birliği tarafından yıllık olarak belirlenmektedir. Online danışmanlık ücreti belirlenirken Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine dikkat edilmektedir. 2023 yılında online danışmanlık hizmet ise; 60 dakikalık süre için ortalama 1.200 TL’dir.
- Avukat ile online görüşmelerde yüz yüze olan görüşmeler gibi gizlilik temel esastır. Konuşmaların 3. Kişi tarafından duyulmaması için ortamda daha önceden düzenleme yapılmış olması gerekmektedir.
- Canlı Destek Avukat hizmetinde; ortam sessizliğinin sağlanması ve korunması önemlidir.
- Elektronik aletlerin kapalı olması gerekmektedir.
- Görüşme yapılacak ortamda dikkat dağıtacak herhangi bir eşya veya alet bulunmamalıdır.
Acil avukat ihtiyacı en fazla ceza hukuku alanında görülmektedir. Ceza hukukunda hem mağdur konumda olanların hem de şüpheli durumda olanların avukat ihtiyacı ani olarak gelişmektedir. Bu kapsamda ofisimiz iletişim numarasından veya avukata sor butonundan bizimle iletişime geçebilirsiniz.
7/24 avukat ihtiyacının en fazla görüldüğü suçların son istatistiği;
Suç Adı | Kanun Maddesi | Toplam Suç Sayısı |
Hırsızlık | 141-147 | 640.855 |
Kasten Yaralama | 86-87 | 785.094 |
Taksirle Yaralama | 89 | 345.302 |
Cinsel Taciz | 105 | 28.083 |
Cinsel Saldırı | 102 | 19.261 |
Taksirle Öldürme | 85 | 25.501 |
Kasten Öldürme | 81-83 | 24.997 |
Uyuşturucu Madde | 191 | 192.795 |
Nüfus sayısına bağlı olarak en fazla suç işlenen şehirlerarasında İstanbul ilk sırada yer almaktadır. En kalabalık nüfus sayısına sahip olan İzmir en fazla avukata da en fazla ev sahipliği yapmaktadır.
Birçok suç her an işlenebilmektedir. Bundan dolayı mağdur veya şüpheli konumda olan kişinin avukat ihtiyacı da bir anda ortaya çıkmaktadır. Örneğin 7/24 avukat ihtiyacı; gözaltı, ifade verme veya yakalama gibi işlemlerde acil olmaktadır.
Avukata sor hizmeti günümüzde yaygın şekilde kullanılan hizmetlerden birisidir. Avukatlara danışılmak istenen konu online olarak yapılmaktadır. Avukata soru sorabilmek için avukatlık internet siteleri üzerinde Avukata Sor butonuna tıklayarak soruları iletebilirsiniz. Örnek olarak iş kazasına ilişkin kafanızı karıştıran sorular vardır. Bunun için alanında uzman bir avukat bulunarak internet sitesi üzerinde yer alan avukata sor sekmesinden bu hizmeti alabilirsiniz.
Avukata sor hizmeti günümüzde yaygın şekilde kullanılan hizmetlerden birisidir. Avukatlara danışılmak istenen konu online olarak yapılmaktadır. Avukata soru sorabilmek için avukatlık internet siteleri üzerinde Avukata Sor butonuna tıklayarak soruları iletebilirsiniz. Örnek olarak iş kazasına ilişkin kafanızı karıştıran sorular vardır. Bunun için alanında uzman bir avukat bulunarak internet sitesi üzerinde yer alan avukata sor sekmesinden bu hizmeti alabilirsiniz.