Trafik Kazası Tazminat Hesaplama ile kaza sebebiyle meydana gelen zararların tespiti yapılır. Ölümlü, yaralanmalı, maddi hasarlı trafik kazaları için hepsinin farklı hesaplama formülleri ve yöntemleri vardır. Kaza sonrası meydana gelen maddi ve manevi zararlar aktüerya uzmanları tarafından hesaplanır.
Kaza sonucunda uğradığınız her türlü zarar kanunlar ile güvence altına alınmıştır. Trafik kazaları sonrasında açılacak tazminat davalarının amacı kaza sonucu meydana gelebilecek kayıpları en aza indirgemek ve hak mahrumiyetlerinin önüne geçmektir.
Zarar tespiti kazanın ilk anından itibaren tartışmaların odak noktalarından bir tanesidir. Yaralanmalı trafik kazası tazminatı hesaplama, ölümlü trafik kazası tazminatı hesaplama, maddi hasarlı trafik kazası tazminatı hesaplama, bakıcı gideri hesaplama, sağlık gideri hesaplama, geçici iş göremezlik tazminatı hesaplama, manevi tazminat hesaplama gibi onlarca başlık adı altında tazminat hesaplaması yapılır. Bu yazımızda trafik kazası tazminat hesaplama konusunu detaylarıyla ele alacağız…
Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır?
Trafik kazalarında meydana gelen zararların karşılanması için alınan paraya trafik kazası tazminatı denir. Trafik Kazası Tazminatı, en az bir motorlu taşıtın kazaya karıştığı, kaza sonucunda ölüm, yaralanma, bedensel engellilik ve üçüncü bir şahsın malına, mülküne gelen zararın karşılanması için açılan dava türüdür. Kazaya karışanlar tarafından en az bir haksız fiil (BK md.49) gerçekleşmiş olması yeterlidir.
Kısaca; yetkili kişiler tarafından incelenip, maddi, manevi kaybın geri ödenmesi amacıyla haksız tarafa uygulanan hukuki maddi yaptırım olarak tanımlayabiliriz. Trafik kazası tazminatı karşılıklı iki tarafın anlaşmasıyla, sigorta tahkim komisyonu vasıtası ile ya da dava açılarak alınmaktadır. Trafik Kazası Tazminat Hesaplama ise apayrı uzmanlık gerektiren bir işlemdir.
Örneğin yaralamalı trafik kazasında alınacak tazminat kalemleri farklıdır. Ölümlü trafik kazasında alınacak tazminat kalemleri farklıdır. Trafik kazası tazminat hesaplama tablosu kazanın içeriğine göre değişiklik göstermektedir. Trafik kazası tazminat hesaplama örnekleri ile tazminat hesaplamaları yaparak bu konunun daha anlaşılır olmasını sağlayacağız.
Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Yöntemleri
Trafik kazası sonucu tazminat hesaplama tablosu ortaya çıkan bilançoya göre şekillenecektir. Trafik kazası tazminatı hesaplama programı üzerinden yapılan hesaplamalarda yine aktüerler tarafından elle yapılan hesaplamalara yakın sonuçlar verir. Yine aynı şekilde Trafik Kazası Tazminatı Hesaplama excel üzerinden yapılacak hesaplamalarda sonuca yakın rakamlar vermektedir. Önemli olan doğru formülü kullanmaktır. Trafik kazası tazminatı hesaplama formülü Yargıtay kararları doğrultusunda belirlenir. Ve Yargıtay içtihatları ne yöndeyse aktüerlerde o yöntemi kullanırlar.
Trafik kazalarını hesaplamak için kullanılan bir başka yöntem ise trafik kazası tazminat hesaplama robotu dur. Burada sabit veriler işlenerek Trafik kazası sonucunda ne kadar tazminat alacağınızın hesaplaması yapılır ama sağlıklı bir yöntem değildir. Trafik Kazası Tazminatı Hesaplama Aracı, trafik kazası tazminat hesaplama programı ya da trafik kazası tazminat hesaplama motoru kullanılarak yapılan uygulamalar doğru sonuca götürmez ama yakın sonuçlar verebilir.
Trafik kazası tazminat hesaplama yöntemi, trafik kazası nedeni ile tazminat alma hakkında sahip olan ve bu hakkı kullanmayı talep eden birçok kişi tarafından sorgulanan konular arasında yer alır. Ülkemizde her yıl ortalama 1 milyon 230 bin civarında kaza yaşanmaktadır. (TÜİK verilerine göre) Yaşanan kaza sayısının çokluğu beraberinde trafik kazaları ile ilgili tazminat davalarını da getirmekte. Bu nedenle de trafik kazaları ile ilgili en çok aranan sorgular arasında “Trafik kazası sigorta tazminatı hesaplama” gibi araştırmalar yer alıyor. Bu tarz uzun araştırmaları bir kenara bırakarak yazımızı inceleyebilir ve trafik kazası tazminat hesaplama tablosu ile kendi tazminat hesaplama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik kazalarının artış göstermesinde birçok etkili neden bulunur. Sürücülerin ve yayaların trafik kurallarına uymasından tutun da yol çalışmalarına kadar etkili olan bu nedenler üzerinde yapılan çalışmalar son yıllarda ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları oranlarının azalmasını sağlamıştır. Trafik kazaları sadece kazayı yapan insanları değil aynı zamanda doğal çevreyi, yayaları ve kaza yapılan yerdeki yaşam alanlarını da etkiler. Bu nedenle yaşanan trafik kazaları her yönden büyük tehlikeler arz eder. Trafik kazalarının ortaya çıkma nedenleri araştırıldığında ilk üç sıra aşağıdaki listedeki gibidir;
- Hatalı sollama nedeni ile yaşanan trafik kazaları,
- Alkol tüketimi nedeni ile yaşanan trafik kazaları,
- Aşırı hız nedeni ile yaşanan trafik kazaları.
Trafik kazalarından sonra trafik kazası tazminat hesaplama işlemleri sıklıkla trafik kazası tazminatı hesaplama programı ile yapılır. Bunun yerine hesaplama işlemlerini kendileri yapmak isteyenler ise trafik kazası tazminat hesaplama formülü aracılığı ile hesaplama yapabilirler.
Trafik kazası tazminat hesaplama aracı da aynı şekilde formül kullanılarak oluşturulan hesaplama yöntemlerinden biridir. Trafik kazası hesaplama tablosu excel yardımı ile bu programlar tarafından oluşturulabilmektedir.
Trafik kazalarında sigorta şirketleri trafik kazası tazminat hesaplama için iki ayrı yöntem kullanmaktadır.
- Prograsif Rant Yöntemi
- Aktüeryal Yöntem
Prograsif rant Yargıtay’ın benimsediği hesaplama yöntemidir. Aktüeryal yöntem ise sigorta şirketleri tarafından kullanılmaktadır. İki trafik kazası tazminat hesaplama usulü arasında neredeyse yüzde 30’a yakın fark bulunmaktadır.
Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır?
Trafik kazasında hayatını kaybeden kişinin öncelikle haklılık payının olması gerekmektedir. Vefat eden kişinin maaşı, yaşı gibi faktörler ölümlü trafik kazası tazminat hesaplama miktarını belirleyecektir. Ölümlü kazada hesaplamayı etkileyen faktörler:
- Kaza nedeni ile ölen kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler için destekten yoksun kalma tazminatı. (Bu tazminat seçeneğinden sadece henüz 18 yaşını doldurmamış çocuklar, kazada ölen kişinin eşi, annesi ve babası yararlanabilmektedir.)
- Ölen kişinin yaşı,
- Ölen kişinin kazanın yaşandığı tarihte aldığı maaş,
- Tarafların kusur payı,
- Kazanın yaşandığı tarihte sigortanın belirlemiş olduğu teminat bedeli miktarı ya da poliçe.
Yukarıda yer alan faktörler göz önünde bulundurularak ölümlü trafik kazası sonucunda ölen kişinin ardında kalan kişilere tazminat ödemesi yapılmaktadır. Bu ödemenin miktarı yine mahkemeler tarafından belirlenebilmektedir. Bununla birlikte tahmini olarak tazminat miktarı öğrenmek için ölümlü trafik kazası maddi – manevi tazminat hesaplama aracını kullanabilirsiniz.
Ölümlü trafik kazası tazminat davası süreci yaralanmalı trafik kazası tazminat sürecine göre çok daha hızlı ilerlemektedir. Bunun en temel nedeni ise ölümlü trafik kazalarında sonucun açık bir şekilde gözle görülebilir olmasıdır. Yaralanmalı trafik kazası tazminat davası sonuçlanması için yaralanan kişinin heyet raporu ile yaralandığını kanıtlaması gerekir. Heyet raporu kaza yaşandıktan 1 yıl sonra verilmektedir. Bu nedenle davanın heyet raporu alınana kadar bekletilmesi gibi bir husus vardır.
Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminat Hesaplama
Yaralanmalı trafik kazası tazminat hesaplama tablosu temelde sigorta şirketleri tarafından oluşturulan ve tazminat miktarının hesaplanmasında kullanılan araçtır. Trafik kazası iş göremezlik tazminatı hesaplama işlemi yapmak için yaralanmalı trafik kazası tazminat hesaplama aracı kullanabilirsiniz. Trafik kazasında alacağınız tazminatı ise kendiniz tam anlamı ile hesaplamanız mümkün değildir. Bu durumun asıl nedeni ise sigorta şirketlerinin hesaplama yöntemlerinin birbirinden farklılık gösteriyor olabilmesidir.
Sigorta şirketlerinin yaralanmalı trafik kazası tazminat miktarı hesaplamak için kullandığı yöntem ise devre başı ödemeli olan belirli süreli rant formülüdür. Ortaya çıkan zarar süresini hesaplamak için ise CSO-1980 (Amerikan) tablosunu kullanmaktadırlar. Bu yöntem sigorta şirketlerinin ödeyecekleri en düşük tazminat miktarını hesapladıklarının açık bir göstergesidir.
Birçok kaza mağduru tazminat konusunda bu yöntem nedeni ile alabileceğinden daha az tazminat almakta. Bu durumun ortaya çıkmaması için hukuki destek alarak profesyonel avukatlardan yardım almak gerekir. Yaralanmalı trafik kazası tazminat talebinde bulunurken aşağıda yer alan faktörler göz önünde bulundurulur;
- Yaralanan kişinin meydana gelen kaza nedeni ile işten uzak kaldığı süre boyunca yaptığı masraflar,
- Yaralanan kişinin kaza nedeni ile ödemesi gereken hastane masrafı,
- Zarara uğrayan araç ya da eşyaların masrafı,
- Sakatlık oranına bağlı olarak tazminat miktarı hesaplanır.
Tazminatın hesaplanması sürecinde davacı olan tarafın halihazırda var olan ekonomik hali göz önünde bulundurulur. Ayrıca ortaya çıkan hasarın kanıtlanamaması durumunda zarar asgari ücret üzerinden hesaplanır. Tazminat hesaplanma işlemlerinde mutlaka alanında deneyim kazanmış avukatlardan destek alınması gerekir. Aksi halde ortaya çıkan zarardan daha az tazminat verilmesi gibi bir durum ortaya çıkabilir.
Tam bir hesaplama yapmak yerine tahmini bir hesaplama ile tazminat miktarına yakın değerleri görmek için ise yaralanmalı trafik kazası tazminat hesaplama aracı kullanılabilir. Bu aracı kullanırken mutlaka bilgileri doğru işlemelisiniz. Tam bir tazminat miktarı vermese de alacağınız tazminatı tahmini olarak öğrenmek için iyi bir yol olabilir. Trafik kazası sakatlık tazminat hesaplama işlemleri ve daha birçok tazminat hesaplama işlemi için büromuza başvurabilirsiniz.
Trafik kazalarında manevi tazminat hususunda, kanun hakim bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda olayın özelliklerini göz önünde tutarak zarara göre uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verebilir demektedir.
Yani manevi tazminat zenginleşme aracı olmadan davacı tarafın duyduğu acı elem ve kederin giderilmesine hizmet etmelidir.
Trafik kazalarında mahkemece manevi tazminat belirlenirken hem kanunda hem de Yargıtay içtihatlarında belirtilen birtakım kriterler dikkate alınmaktadır. Bu kriterler ;
- Tarafların sosyal ve ekonomik durumu,
- Tarafların kusur oranları,
- Kazanın oluş şekli
- Hak ve nefaset kuralları.
Maddi tazminatın hesaplanmasında ise bilirkişiler tarafından birçok değişen göz önünde bulundurulmaktadır. Meydana gelen kaza da yaralanan kişinin kazadaki kusur oranı, kişinin maluliyet oranı, maaşı, yaşı gibi unsurlar önem arz etmekte olup her somut olaya göre de bu kriterler kapsamında maddi tazminat tutarı değişim göstermektedir.
Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı maddi tazminat davalarının en önemlisi hiç kuşkusuz destekten yoksun kalma tazminatıdır. 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları ile artık hak sahibinin kendi kusuruna denk gelen tazminat talepleri teminat dışı kalacaktır. Yani meydana gelen kaza 01.06.2015 tarihinden önce gerçekleşmiş ise ölen desteğin tam kusurlu olsa dahi hak sahipleri tazminata hak kazanacaktır. Ancak kaza 01.06.2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş ise ölen destek eğer kusurlu yahut tam kusurlu ise hak sahipleri tazminata hak kazanamayacaktır. Tek taraflı kazalarda da 01.06.2015 tarihinden sonra meydana gelmiş ve ölüm gerçekleşmiş ise kusurlu olan desteğin hak sahipleri destekten yoksun kalma tazminatına hak kazanamayacaktır.
Yaralamalı Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Kriterleri
Yaralamalı trafik kazasında tazminat hesaplaması, mağdurun yaşı, doğum yılı, maaş değeri, kaza ardından oluşan sakatlık oranı ve kazadaki haklılık payı verileri ele alınarak yapılmaktadır.
Yaralamalı trafik kazasında maddi ve manevi tazminat talebinde bulunulabilecektir. Maddi ve manevi tazminat Türk Borçlar Kanunu’nun 53. Ve 54. Maddesindeki ölüm ve bedensel zararlarda düzenlenen maddi zarar kalemleri ile 56. Maddesinde düzenlenen manevi tazminata ilişkin belirlemeleri esas alarak tespit edilecektir. Bu bağlamda maddi tazminatta tedavi giderleri, her türlü iş ve kazanç kaybı, çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar, ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar gibi zarar kalemleri tespit edilmesi gerekmektedir. Manevi tazminat ise kişinin kaza nedeniyle duyduğu acı, keder, elem ıstırap gibi ruhsal ve duygusal zararlarını parasal olarak karşılamayı amaçlamaktadır. Manevi tazminat TBK m.56 gereğince ağır bedensel zarar ya da ölüm meydana gelmesi halinde kazazedenin ya da ölenin yakınlarına da ödenebilecektir.
Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Programı
Trafik kazasında tazminat hesaplamada bazı kriterler bulunmaktadır. Bu bağlamda dikkate alınan kriterler şunlardır:
- Kusur
- Maluliyet oranı
- Yaş
- Gelir
Bu kriterlere bağlı olarak maddi tazminat şu formülle hesaplanmaktadır:
- Öncelikle kişinin kaza esnasındaki maaşından kusur oranı düşülür.
- Çıkan sonuç maluliyet oranı ile çarpılır ve aylık işgücü kaybı bulunmuş olur. Yıllık işgücü kaybı için sonucu 12 ile çarpılır.
- Yıllık işgücü kaybı, kişinin aktif olarak çalışacağı kabul edilen 65 yaşına 7 yıllık pasif çalışma hakkı(65-72 yaş aralığında tanınan hak) da eklenerek çarpılır ve tazminat bulunur.
Örneğin 40 yaşındaki bir kişinin aylık maaşının 20.000 TL olduğu, kazada %20 kusurlu olduğu ve kaza sonucu %50 malul olduğunu varsayalım. Bu durumda kişinin maaşından %20’lik kusur oranı düşülür. 20.000-%20=16.000 TL. Çıkan sonuç %50 maluliyet oranı ile çarpılır. 16.000x%50=8.000 TL. Bu sayede kişinin aylık işgücü kaybı 8.000 TL olarak hesaplanır. Yıllık işgücü kaybı ise 8.000×12=96.000 TL dir. 96.000 TL kişinin aktif çalışacağı yıla 7 yıllık pasif çalışma hakkı eklenerek çarpılır. 96.000x(25+7)= 3.072.000,00 TL tazminat tespit edilmiş olur.
Önemle belirtmek gerekir ki, tazminat konusu ince detaylar barındıran ve özenli işçilik isteyen bir husustur. Belirtilen hesaplama haricinde tazminat miktarını etkileyen (sigorta poliçesi, fahiş tıbbi masraflar, kusur oranı gibi) unsurlar da bulunmaktadır. Dolayısıyla bu süreci bir hukuk uzmanıyla yürütme zorunluluğu bulunmaktadır. Aksi durumda olası hak kayıpları yaşanma ihtimali doğacaktır.
Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Tablosu
Ölümlü trafik kazası sonucunda talep edilebilecek tazminat kalemlerini Destekten Yoksun Kalma Tazminatı, Tedavi, sağlık ve Hastane Giderleri, cenaze ve Defin Giderleri, aracın uğradığı zararın tazminatı, Manevi tazminat ve diğer tazminat talepleri olarak sıralayabiliriz.
Ölümlü trafik kazalarında destekten yoksun kalma tazminatını hesaplamak için bazı veriler gerekmektedir. Buna göre:
- müteveffanın hayatta iken aldığı ücret,
- bakiye ömür,
- kusur oranı,
- destekten yoksun kalanların destek payları ve destek yıllarının çarpımı ile destekten yoksun kalma tazminatının miktarı elde edilir.
Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Tablosu her sene güncellenmektedir. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile 2024 yılındaki sigorta teminatlarının limitleri maddi hasar için 200.000 TL Yaralanma ve ölüm için 1.800.000 TL Sağlık gideri teminatları için ise 1.800.000 TL olarak belirlenmiştir.
Destekten Yoksun Kalma Tazminat Hesaplama Kriterleri
Destekten yoksun kalma tazminatı hesaplaması, ölen tarafın daha önce destekte bulunduğu bireylere veya kişiye sağladığı desteğin orantılı katkısını tespit etmek için yapılır. Destek payı ise desteğin şu anda yaşıyor olsaydı bireyler veya kişilere bulunacağı desteğin göreceli değerini ifade eder. Destek kaybı için tazminat hesaplanırken, ölen kişinin varlıklarının denkleme dahil edilmediğini belirtmek önemlidir. Gelecekteki destek, desteklenen bireylere tahsis edilmesi gereken tazminat miktarı kendi paylarına orantılı olarak değerlendirilerek belirlenir. Bu özel bağlamda, desteklenen bireyin geliri bir bütün olarak dikkate alınırsa, gelirinin tamamını destek olarak kullanmayacağı kabulü nedeniyle destekte bulunan kişiye iki pay atfedilecektir. Ebeveynlere ve çocuklara her birine bir pay tahsis edilirken, hayatta kalan eş ölen eşle aynı paya sahip olur.
Destek paylarıyla birlikte tazminat bedeli ve tazminat bedelinin paylar oranında paylaşımı da tespit edilmelidir. Bu tespit yapılırken desteğin bakiye ömrü dikkate alınır. Ancak destek, destek alandan yaşça küçükse burada destek alanın bakiye ömrü hesaba katılır. Eşlerde de, sağ kalan eşin evlenmesine kadarki süreçte destek hesabı yapılacaktır. Desteğin yaşamını yitirmesinin ardından eşin evlenmesi ya da destek olunan yaşamını yitirmesi halinde payları diğer destek olunanlara paylaştırılacaktır. Bekar desteğin de evlendiğinde anne-babasına desteği azalacağından bu husus hesaba katılarak tespit yapılmalıdır. Bakiye ömrün hesaplanmasında TRH2010 Ulusal Mortalite Tablosu dikkate alınır.
Destek hesaplanırken destekte bulunanın aktif-pasif çalışma dönemine de dikkat edilir. Bu bağlamda çalışmaya devam edip veya çalışmaya başlayıp emekli olana kadarki süre aktif dönem, emekli olup çalışmayı bıraktığı zamandan bakiye ömre kadar geçen süre ise pasif dönem olarak kabul edilecektir.
Trafik kazasında Hangi Zararlar Talep Edilir?
- Kalıcı sakatlık tazminatı
- Geçici iş göremezlik tazminatı
- Bakıcı giderleri
- Sağlık harcamaları
- Destek tazminatı
- Cenaze giderleri
- Araç hasarı
- Değer kaybı ve mahrumiyet bedeli
Trafik kazası maddi tazminat hesaplama için maddi kayıpların öncelikle bir bir sıralanması gerekiyor. Bir başka söylem ile trafik kazası sonucunda kazazedenin uğradığı zararlar ortaya konulmalı ve ona göre hesaplamaları yapılmalıdır. Trafik kazası sonucunda kazazedelerin birçok noktada kayıpları vardır. Şimdi bu tazminat çeşitlerini sıralayarak trafik kazası tazminat hesaplamanın nasıl yapıldığına göz atalım.
Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminatı
Yaralanmalı trafik kazası tazminatı, yaralanan kişilerin uğradığı maddi ve manevi kayıpların telafi edilmesini sağlar. Trafik kazaları, Trafik Kanunu’nun 89. maddesi uyarınca tanımlanmış olup, bu tür kazalarda yaralanan kişilerin haklarının korunması ve tazminat hakları borçlar kanunu ve sigorta hukuku kapsamında değerlendirilmektedir.
Yaralamalı trafik kazası sonucu ortaya çıkan maddi zararlar:
- Tedavi giderleri
- Her türlü iş ve kazanç kaybı
- Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar
- Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar
Tedavi giderleri giderlerin karşı taraftan talep edilebilmesi için SGK tarafından karşılanmayan tedavi giderlerinden olması gerekmektedir.
Mağdurun kaza nedeniyle işine gidememesi ya da ticari kazancından kaza nedeniyle mahrum kalması nedeniyle ortaya çıkan maddi kayıpların telafisi sağlanmaktadır.
Kaza nedeniyle mağdurun çalışma gücünde azalma ya da çalışamama durumu meydana gelebilecektir. Bu nedenle kaza gerçekleşmeden önceki çalışma gücü esas alınarak hesaplanan zararın tazmini amaçlanır.
Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar, çalışma gücünde azalma ya da yitirme zarar kaleminden farklı olarak, kazadan sonraki süreçteki ekonomik kaybın tazminini amaçlar. Kazazede meydana gelen kaza sonucunda çalışma gücünde bir kayıp yaşamayabilir. Buna rağmen kaza sonucu bedenindeki değişiklik kazadan sonraki ekonomik geleceğini etkileyecek durumda olabilir. Kazadan önceki beden yapısına kıyasla güncel fiziki özellikleri iş bulma ihtimalini zorlaştırabilir. Bu da ekonomik geleceğinin sarsılmasına neden olacaktır. Örneğin, modellik yapan bir kişinin meydana gelen kaza sonucu vücudunda kalıcı iz ya da yaraların oluşabilir. Bu durumda kişinin çalışma gücünde azalma olmasa dahi kazadan öncekine kıyasla iş bulması daha zor hale gelebilir. İşte böyle bir durumda ortaya çıkan zarar ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplar kalemiyle tazmin edilir.
Yaralanmalı Trafik Kazası Manevi Tazminat
Yaralamalı trafik kazası sonucu manevi tazminat davası, Türk Borçlar Kanunu’nun 56. Maddesi uyarınca açılmaktadır. İlgili hüküm gereği kazazedenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi halinde olayın özellikleri incelenerek kazazedeye uygun bir miktar paranın manevi tazminat olarak ödenmesine hakim tarafından karar verilir. Aynı hüküm, ağır bedensel zarar ya da ölüm meydana gelmesi halinde kazazedenin ya da ölenin yakınlarına da manevi tazminat ödenebileceğini vurgulamaktadır.
Manevi tazminat kural olarak sigorta poliçesinde firma üstlenmediği sürece sigorta teminatları kapsamında değildir. Dolayısıyla kazazede manevi tazminatı araç sürücüsü, araç işleteni ya da araç sahibinden talep edebilecektir.
Manevi tazminatın miktarı her olaya göre değişkenlik gösterecektir. Kişilerin ekonomik durumları, olayın meydana geliş şekli, kişilerde bıraktığı ruhsal ve duygusal(acı, keder, elem, ıstırap vb.) etkiler manevi tazminatın miktarında etkili olacaktır.
Ölümlü Trafik Kazası Tazminatı
Ölümlü trafik kazası tazminatında, müteveffanın yakınları 3 kalem maddi tazminat talebinde bulunabilir:
- Müteveffanın cenaze giderleri.
- Müteveffanın ölümü hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar.
- Ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar.
Ölümlü trafik kazasında müteveffanın olay yerinde yaşamını yitirmesi halinde maddi zarar kalemlerinden tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar söz konusu olmayacaktır. Dolayısıyla ölenin olay yerinde yaşamını yitirmesi halinde tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalması/yitirilmesinden doğan zarar kalemlerini talep etmek mümkün değildir. Mağdurun olay yerinde değil de hastanede belirli süre tedavi gördükten sonra yaşamını yitirmesi halinde, ölümün gerçekleşmesine kadar süreçteki tedavi giderleri ile çalışma gücüne ilişkin kayıpların karşı taraftan talep edilmesi mümkündür.
Destekten yoksun kalma tazminatı, trafik kazası nedeniyle yaşamını yitirenin yakınları üzerinde doğan, can kaybından kaynaklı zararların giderilmesini amaçlayan özel bir haksız fiil tazminat hakkıdır. Ölen hayattayken destek almayan kişiler destekten yoksun kalma tazminatı talep edemeyecektir. Destekten yoksun kalma tazminatını:
- Ölenin eşi, çocukları ve anne-babası ile
- Ölenden destek aldığını kanıtlayabilen herkes(ölenden destek aldığı tespit edilen ölenin nişanlısı, akrabası, ya da hiçbir akrabalığı bulunmayan arkadaşı, kız arkadaşı da destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilir.), talep edebilecektir.
Destekten yoksun kalma tazminatı hesaplanırken tazminat yükümlüsü ile ölenin kusur oranları, ölenin mesleği ve kariyer durumu, yaşı, refah seviyesi, ölüm tarihindeki maaşı veya ücreti, sağladığı destek miktarı ve ileride potansiyel olarak sağlayabileceği destek miktarı gibi birçok farklı olgu göz önünde bulundurulur.
Ölüm olayıyla birlikte ölene ait olan bir malda(örneğin ölenin aracında) da hasar meydana gelmişse, ölenin mirasçıları tarafından maddi hasarlı trafik kazalarında talep edilebilen tazminat kalemleri talep edilebilir. Ancak ölenin mirasçısı olmayan kişiler maddi hasar nedeniyle tazminat talebinde bulunamaz, yalnızca ölen yaşıyorken ölenden destek alıyorlar ise desteğinden yoksun kalma tazminatı talep edebilirler.
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Dava Dilekçesi (PDF -WORD)
Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tazminatı
Maddi hasarlı trafik kazası tazminatı ile, araçta meydana gelen maddi hasar, araç mahrumiyet bedeli, araç değer kaybı, kaza sonucunda araç dışında zarar gören diğer taşınır veya taşınmaz mallara verilen zararlar ve ticari araçlarda yaşanan kazanç kaybı gibi birçok farklı maddi kaybın tazmini söz konusu olabilmektedir.
- Araçta meydana gelen hasar, araç değer kaybı, trafik kazası nedeniyle araç harici taşınır veya taşınmaz mallara verilen zararlar sigorta firmaları tarafından karşılanmaktadır. Zira söz konusu kayıplar, sigorta teminat limitleri dahilinde Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası(ZMMS ya da ZMSS) kapsamında kalmaktadır. Ancak araç mahrumiyet bedeli ve ticari araçlar açısından talep edilecek olan kazanç kaybı, ZMMS kapsamında değildir. Araç mahrumiyet bedeli ve kazanç kaybının karşı taraftan talep edilmesi gerekmektedir. Araç mahrumiyet bedeli, kaza sonucunda belirli bir süre boyunca aracını servis onarımı vb. nedenlerle kullanamayan kazazedenin, aracını kullanmaktan mahrum kalmış olması nedeniyle talep edebileceği tazminat kalemidir. Aracı hasar gören, araç serviste onarımda kaldığı süre boyunca taksi vb. ulaşım araçlarını kullanmak durumunda kalmış olabilir ya da araç kiralamak durumunda kalabilir.
Trafik Kazası Tazminat Davası Dilekçe Örneği (PDF)
Araç hasarı
Trafik kazası sonrasında aracınızda meydana gelen hasar haklılık payınız kadarıyla karşı tarafından sigortasından karşılanır. Ancak bununda bir limiti vardır. Her yıl araç hasarıyla ilgili limitler değişmektedir. Ama şöyle bir örnek vermek gerekirse; yeni model ve fiyatı uçuk bir araca biniyorsunuzdur. Aracınızın fiyatı 2 milyon liradır. 2024 yılı araç hasarı limiti 200 bin liradır. Değeri yüksek bir aracın sadece tampon ve far masrafı bu kadar tutabilir. Ama sizin aracınızdaki hasar 400 bin lira olduğunu varsayalım. Böyle bir durumda devreye kusurlu taraf girecektir. Ancak bununda riskleri oldukça fazladır.
Kazada kusurlu olan tarafın maddi bir gücü yok ise sizin hasarınızı karşılamanız daha da zorlaşacaktır. Dava yolu ile zararınızı karşılamanız mümkündür. Mahkeme sonucunda siz kazandınız ve hâkim sigortadan arta kalan rakam için karşı tarafın bu miktarı ödemesine hükmetti. Davanın ardından karşı tarafa icra takibi başlatabilirsiniz. Ama karşı tarafın parası, malı mülkü ve maaşı yoksa alacağınızı tahsil etmek mümkün olmayacaktır.
Bir diğer alternatif ise aracınız için yaptırdığınız kaskonuzdur. Aracınızdaki hasar sigorta limitlerini aşıyorsa kaskonuza bildirim yaparak tamiratını yaptırabilirsiniz. Kasko şirketi de kazayı inceleyecektir. Sigorta limitlerini aşan tutarı ise kazada kusuru bulunan şahsa rücu ettirecektir.
Araç Değer kaybı
Değer kaybı da yine alacağınız tazminatlardan bir tanesidir. Zorunlu mali mesuliyet trafik sigortası aracınızın değer kaybını karşılar. Bunun için haklılık payınızın olması gerekmektedir. Aracınızın hasır gördüğü bölgeden daha önce hasar almamış yani onarım görmemiş olması gerekiyor. Bu ve bunun gibi birçok ön koşulu vardır. Araç değer kaybı hesaplama desteği almak için çözüm hukuk ile iletişime geçebilirsiniz.
Ticari Araçlar İçin Kazanç Kaybı
Kullandığınız araç ticari bir araç ise yani aracınız ile çalışıyor ve para kazanıyorsanız. Kaza neticesinde bir kazanç kaybı ortaya çıkacaktır. Ticari araçlar hangileridir; taksi, dolmuş, minibüs, otobüs, kamyon, kamyonet, kepçe ve diğer iş makineleri, servis araçları, turizm sektöründe hizmet veren araçlar vb… aracınızın kazanç kaybı kazaya sebebiyet veren kusurlu karşı taraftan dava yolu ile tahsil edebilirsiniz.
Geçici İş Görmezlik Ödemesi
Geçirdiğiniz trafik kazası ya da iş kazası neticesinde yaralandıysanız iyileşme süreniz vardır. Bu aldığınız darbeye göre değişir. Geçici iş görmezlik ödeneği trafik kazalarında sigorta şirketi tarafından karşılanır. Ancak bunu resmi bir şekilde ispat etmeniz gerekmektedir. Tedavi gördüğünüz hastanelerden iş görmezlik raporlarınızı talep etmeyi unutmayınız! İş kazalarında ise geçici iş görmezlik ödeneği SGK ve belli kısmı da işveren tarafından karşılanır.
Tedavi Masrafları
Trafik kazası neticesinde yara aldıysanız bu yaralanmanın tedavisi sürecinde yaptığınız harcamalar sigortanın teminat limitleri kapsamındadır. Ancak burada da dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardı. Sigorta şirketine sunduğunuz faturalar Özel ve keyfi harcamalar olmamalıdır. Örneğin tedavisi devlet hastanelerinde yapılabilecek arazlar için siz özel bir sağlık kuruluşunu tercih ettiyseniz sigorta şirketi bu harcamanızı ödemeyi ret edecektir.
Kimler Tazminat Davası Açabilir?
Kazada yaralanmaya sebebiyet vermiş ise bizzat yaralanan şahıs maddi ve manevi tazminat davası açabilmekte. Kaza sonucu kişi ağır bedensel yaralanma almışsa, uzuvlarını kaybetmiş, çalışamaz, yükümlülüklerini yerine getiremeyecekse anne, baba, eş, çocuk ve nişanlı manevi tazminat davası açabilmekte. Kaza sonucu ölüm yaşandıysa şayet. Anne, baba, eş, çocuk ve nişanlı yani birinci derece akrabalık bağı olan kişiler maddi manevi tazminat davası açabilmektedir.
Kimlere veya Hangi Kuruma Dava Açılabilir?
Araç sürücüsüne tazminat davası açılabilir. (BK md. 49) Sürücüsü yaşanılan kazada haksız fiil denilen trafik kurallarına aykırı hareketinden ötürü mahkemeye başvurabilirsiniz. Araç sahibine, araç sahibi (KTK md3) aracın işleteni olarak kabul edilir. Araç sahibine bu nedenle dava açmak için mahkemeye başvurabilirsiniz. (2918 sayılı KTK md. 85/1) İşletmeci firmaya, eğer kazaya neden olan araç bir firma tarafından işletiliyorsa o firma hakkında mahkemeye başvurarak dava açabilirsiniz.
Sigorta şirketlerine, trafik kazasına karışan aracın Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) veya poliçe kapsamına göre İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (Kasko Sigortası) hangi sigorta şirketi tarafından yapılmışsa, o sigorta şirketi de ölüm, yaralama veya diğer zararlardan sorumludur (KTK md.91). Bu nedenle mahkemeye başvurarak dava açabilirsiniz.
Trafik Kazası İçin Görevli Mahkemeler Hangileridir?
Ölümlü veya yaralanmayla sonuçlanan trafik kazalarında görevli Asliye Hukuk Mahkemesidir. (HMK md. 2/1) Örnek olarak İstanbul/Bakırköy’de bulunan Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesi. Trafik sigorta şirketine açılacak davalarda görevli mahkeme ise Asliye Ticaret Mahkemesidir. (6102 sayılı TTK md. 4/1-a, md. 5/1)
Trafik Kazası Tazminatlarında Zamanaşımı
Türk Borçlar Kanunumuzun 72. Maddesi uyarınca haksız fiil sorumluluklarında zararın ve tazminat yükümlüsünün öğrenilmesinden itibaren iki yıl ve herhalde fiilin işlendiği tarihten itibaren on yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Bununla birlikte somut olaya ilişkin olarak daha uzun süreyi gerektiren ceza zamanaşımı süresinin söz konusu olması halinde bu sürelerin uygulanması gerekir.
Tek Taraflı Trafik Kazası Tazminatı
Tek taraflı trafik kazalarında sürücü veya işletenin %100 kusurlu olduğu kabul edildiğinden dolayı tazminat hakkı bulunmamaktadır. Ancak, araç içinde yolcu konumunda olan kişiler yaralanma veya ölüm durumunda tazminat talep edebilirler.
Trafik Kazası Platin Tazminat Hesaplama
Trafik kazası sonucu vücuda yerleştirilen platin veya benzeri implantlar nedeniyle doğan maddi ve manevi zararların tazminat hesaplaması, Türk Borçlar Kanunu’nun 54. ve 56. maddelerine dayanır. Bu hesaplamada, platin maliyeti, tedavi masrafları, iş gücü kaybı, ve manevi zararlar dikkate alınır.
- Platin ve Tedavi Maliyeti: 70.000 TL
- İş Gücü Kaybı: Aylık net gelir 8.000 TL, %25 iş gücü kaybı, 12 ay süresince = 8.000 TL x %25 x 12 = 24.000 TL
- Manevi Tazminat:40.000
Toplam Tazminat: 70.000 TL + 24.000 TL + 40.000 TL = 134.000 TL
Trafik kazası platin tazminat hesaplamasında maluliyet oranı, Kazada yaralan kişinin maaşı, Kazaya karışan kişinin yaşı, Kazadaki kusur oranları önem arz etmektedir.
Trafik Kazası Kırık Tazminat Hesaplama
Trafik kazalarında meydana gelen kırıklar, bedensel bütünlüğün ciddi bir şekilde zarar görmesi anlamına gelir. Bu durumda, mağdurun tazminat hakkı doğar. Tazminat hesaplaması yapılırken, Türk Borçlar Kanunu’nun 54. ve 56. maddeleri temel alınır. Bu hesaplamalar, kazanın yarattığı maddi ve manevi zararları karşılamak için yapılır.
Kırığın tedavisi için yapılan tüm tıbbi harcamalar, hastane masrafları, ameliyat giderleri ve fizik tedavi süreçleri tazminat hesabına dâhil edilir. Ayrıca, kazazedenin çalışamadığı süre boyunca kaybettiği gelir de hesaplanır. Örneğin, bir kazazedenin ameliyat ve tedavi masrafları toplamda 60.000 TL’yi bulabilir.
Örneğin, bir kazazedenin tedavi masrafları 60.000 TL, iş gücü kaybı 6 ay süresince 14.400 TL, manevi tazminat ise 50.000 TL olarak belirlenebilir. Bu durumda toplam tazminat 124.400 TL olacaktır. Bu hesaplamalar, mahkeme tarafından onaylanan bilirkişi raporları ve tıbbi belgelerle kesinleştirilir. Tazminat talebi, kazaya sebebiyet veren tarafa veya sigorta şirketine yöneltilir. Bu süreçte hukuki destek almak, mağdurun haklarının tam olarak korunması için önemlidir.
Örnek Hesaplama:
- Tedavi Masrafları:50.000
- İş Gücü Kaybı:Ali10.000TL×0,30×6=18.000TL10.000 TL \çarpı 0,30 \çarpı 6 = 18.000 TL10.000 TL×0,30×6=18.000 TL
- Manevi Tazminat: 40.000
Toplam Tazminat: 50.000TL+18.000TL+40.000TL=∗∗108.000TL∗∗50.000 TL + 18.000 TL + 40.000 TL = **108.000 TL**50.000 TL+18.000 TL+40.000 TL=∗∗108.000 TL∗∗
Trafik Kazası Uzuv Kaybı Tazminat Hesaplama (Organ Kaybı)
Uzuv kaybı tazminat hesaplamasında, dört temel faktör dikkate alınır: mağdurun yaşı, maaşı, heyet tarafından belirlenen iş gücü kaybı oranı (heyet oranı), ve mağdurun bakiye ömrü. Bu faktörler, mağdurun gelecekteki gelir kaybını ve yaşam kalitesindeki düşüşü belirler.
- Yaş
- Maaş
- Heyet Oranı
- Bakiye Ömür
Formül:
Tazminat=Aylık Net Gelir×Heyet Oranı×Bakiye Ömür )+Tedavi Masrafları+Manevi Tazminat
Örnek Hesaplama:
- Yaş:40
- Bakiye Ömür: 25 yıl
- Maaş:15.000
- Heyet Oranı: %50
- Tedavi Masrafları:100,00
- Manevi Tazminat: 200.000 TL
İş Gücü Kaybı Tazminatı: 15.000TL×0,50×12AVe×25Veıben=2.250.000TL15.000 TL \times 0.50 \times 12 ay \times 25 yıl = 2.250.000 TL15.000 TL×0,50×12 yaşında×25yıl=2.250.000 TL
Toplam Tazminat: 2.250.000TL(iş gücü kaybı )+100.000TL(tedavi masrafları)+200.000TL(manevi tazminat )=∗∗2.550.000TL∗∗2.250.000 TL (İş Gücü Kaybı) + 100.000 TL (Tedavi Masrafları) + 200.000 TL (Manevi Tazminat) = **2.550.000 TL**2.250.000 TL (kalıcı sakatlık)+100.000TL( TedaviMasrafları) + 200.000TL (ManeviTazminat) =∗∗2.550.000 TL∗∗
Trafik Kazası Psikolojik Tazminat Hesaplama
Trafik kazası psikolojik tazminat hesaplanırken, kişinin kaza nedeniyle yaşadığı acı, elem, keder, ıstırap gibi ruhsal ve duygusal zararların yanında yaşadığı travmalar ve uğradığı maddi zararlardan dolayı meydana gelen manevi zararlar dikkate alınır.
Trafik Kazalarında Manevi Tazminat
Ölümle sonuçlanan ya da yaralanmayla sonuçlanan trafik kazasında, haksız fiil işlememiş, suçsuz diye tabir edebileceğimiz insanların yüreğine biraz olsun su serpebilmek için manevi tazminat davası vardır. Manevi zararın karşılığı hiçbir zaman madde ile ölçmek doğru olmayacaktır. Kaza sonucu çekilen sıkıntıları manevi olarak yaşanan elemlerin karşılığı mahkemelerde
Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Yargıtay Kararları
Trafik kazalarında yapılan hesaplamalar mahkemeden bağımsız olarak düşünülmelidir. Mahkeme hesaplamaları bu konuda uzman kişilere yaptırmaktadır. Aktüer denilen uzmanlar hesaplama konusunda özel eğitim alarak kendilerini yetiştirmişlerdir. Ve bu konuda özellikle adliyelere ve bu alanda hesaplamalara ihtiyaç duyulan sektörlere hizmet vermektedirler. Durum her ne kadar böyle olsa da Trafik Kazası Tazminatı Hesaplama bilirkişi raporuna tarafların itiraz hakkı vardır. Yerel mahkeme ve sigorta tahkim komisyonunda istekleri karşılanmayan taraflar üst yargıda hesaplama için itirazda bulunabilirler. Yargıtay Trafik Kazası Tazminat Hesaplama konusunda verdiği kararlar ile yol gösterici olmaktadır. Yargıtay’da yapılan incelemede hesaplama konusunda bir kusur olduğu fark edilirse davanın yeniden görülme ihtimali yüksektir.
Yargıtay 17.HD 09.10.2012 gün E.2011/11066 K.2012/10762 sayılı
Tazminat hesaplama Hazine Müsteşarlığı’nın 2010/4 sayılı Genelgesine ve 3 / 51
aktüerlerin uyguladıkları formüllere göre değil, yargıda geçerli yöntemlere göre yapılması
kararı verilmiştir.
Trafik Kazası Aktüerya Hesabı Nasıl Yapılır?
Trafik kazalarında alınacak tazminat miktarını Trafik Kazası Aktüerya Hesabı belirler. Trafik kazası sonrası heyet raporu aktüer hesaplamanın olmazsa olmazıdır. Bir kurum ya da kuruluşun size aktüer hesaplama yapabilmesi için bu konuda yetkinliği olması gerekir. Aktüerya Hesaplama Eğitimi bağımsız kurumlar tarafından verilebiliyor. Ama mahkemelerin ve resmi kurumların daha çok muhatap aldığı kişiler bu konuyla ilgili lisans ya da ön lisans programını bitirmiş kişilerdir.
Aktüerya Bilirkişi raporu nedir en çok sorulan sorulan başında gelir. Bu konuya açıklık getirmek gerekirse kısaca başınızdan geçen konuyla ilgili bilgilerin değerlendirildiği ve bir bilgilendirme şeklinde ne kadar tazminat alacağınızın açıklandığı rapordur. Aktüerya bilirkişi raporu ÖRNEĞİ incelendiğinde ne demek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız.
Aktüerya hesaplamalarını programlar vasıtasıyla yapabilirsiniz. Aktüerya HESAPLAMA Programı indir dediğinizde karşınıza çok sayıda seçenek çıkacaktır ancak bunların hiç birisi ücretsiz değildir. Belli bedeller karşılığında hizmet satın alırsınız. Aktüerya hesaplama Excel üzerinde yazılan küçük hesaplama programları da yine piyasada bulunabiliyor.
Ama hazır programlar vasıtası ile yapılan hesaplamalar size davanızın sonunda alacağınız rakamı vermezler. Çünkü her davanın bileşeni farklıdır. Her dava kendi içinde özeldir. Ve hesaplamasının da ona göre yapılması gerekmektedir. Mesela 1 8 teknik faiz tablosu bu programlar içerisinde yoktur. Bunu manuel olarak yapmanız gerecektir. Hazır hesaplamalar birçok konuda eksiktir ama yine de alacağınız tazminata yakın rakamları öğrenebilirsiniz.
Trafik Kazası Tazminatı Sigorta Limitleri
Öncelikle şunu söylemekte fayda var. Trafik kazası tazminat limitleri her yıl değişmektedir. Maddi tazminatın karşılığı olan tazminatı sigorta şirketleri karşılamaktadır. Bu limit belli kıstaslar gözetilerek hesaplanmaktadır.
2024 Trafik Sigortası Teminat Limitleri
Sakatlanma ve Ölüm | Sağlık Giderleri | Maddi Zararlar | |
Otomobil | 1.800.000 TL | 1.800.000 TL | 200.000 TL |
Motosiklet | 1.800.000 TL | 1.800.000 TL | 200.000 TL |
Minibüs | 1.800.000 TL | 1.800.000 TL | 200.000 TL |
Otobüs | 1.800.000 TL | 1.800.000 TL | 200.000 TL |
Tarım Araçları | 1.800.000 TL | 1.800.000 TL | 200.000 TL |
Kamyon | 1.800.000 TL | 1.800.000 TL | 200.000 TL |
Yıllara göre Sakatlanma ve Ölüm Tazminatı Rakamları
YIL | Miktar |
2023 | 1.200.00 TL |
2022 | 500.000 TL 1 Temmuz’dan Sonra 1.000.000 TL |
2021 | 430.00 TL |
2020 | 410.000 TL |
2019 | 390.000 TL |
2018 | 360.000 TL |
2017 | 330.000 TL |
2013 | 310.000 TL |
2016 | 290.000 TL |
2015 | 268.000 TL |
2014 | 250.000 TL |
2013 | 225.000 TL |
2012 | 125.000 TL |
2011 | 200.000 TL |
2010 | 175.000 TL |
2009 | 150.000 TL |
Trafik Kazası Sigorta Tazminatı Hesaplama yöntemleri sigorta şirketleri arasında farklılık gösterebilmektedir. Bu gibi durumlarda devreye Aktüerler girmektedir. Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Yöntemi aslında birdir ve yargının kabul ettiği bir hesaplama usulü vardır. Trafik Kazası Sonrası Tazminat Hesaplama usulleri önce sigorta şirketi tarafından yapılır. İlgili şirket sizin sunduğunuz evraklar üzerinden alacağınız tazminatı minimumdan hesaplayarak sizinle anlaşma yoluna gitmeye çalışır.
Bu aldığınız ilk ödeme sonrasında size uzun uzadıya adına ibraname denilen bir evrak imzalatılır. Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Tablosu nun sıralamasında sigorta şirketini öncelikle aşmanız gerekmektedir. Bu aşamayı geçmeden diğer tazminat işlemlerinize başlayamıyorsunuz. Kanun önce sigorta şirketine başvuru şartını getirmiştir.
Sigorta Şirketinin Düşük Miktarda Tazminat Vermesi Durumu
Sigorta şirketinin size düşük miktarda tazminat vermesi alacağınız tazminatın miktarı bu kadardır anlamına gelmez. Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Formülü aslında hep aynıdır. Ancak sigorta şirketleri kendi iç birimleri hesaplamayı şirket içi çıkarları gözeterek yapmaktadırlar.
Trafik Sigortası teminat limitleri dâhilinde zararınızı karşılamakla yükümlüdür. 2024 yılını temel alarak konuşacak olursak.
Maddi Hasar
Araç başına 200.000 TL
Kaza başına 400.000 TL
Ölüm ve Sakatlanma
Kişi başı limit 1.800.000 TL bin
Kaza başına limit 9.000.000 TL
Sağlık Giderleri
Kişi Başına 1.800.000 TL
Kaza Başına 9.000.000 TL
Olarak belirlenmiştir. Trafik sigortasını aşan limitler için araç sahibi, araç işleteni ve aracın sürücüsü sorumludur. Trafik kazası tazminat hesaplama tablosu üzerinden hesaplamalar yapılır. Kaza tarihinden itibaren ilk başvuru yapılmış ise süreç o günden itibaren işlemeye başlar. Bu da şu anlama geliyor. Sigorta şirketi size paranızı ne kadar geç verirse versin yasal faiziniz işliyor demektir. Trafik kazası tazminat faiz hesaplama yine süreç sonunda devreye girecek ve hakkınız olanı alacaksınızdır.
Daha fazla bilgi ve danışmanlık için trafik kazası avukatı sayfamız üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Trafik Kazasında Ayağım Kırıldı Ne Kadar Tazminat Alırım?
Ayak kırığı halinde 2024 yılında alınacak minimum tazminat miktarı 800 bin TL’dir.