Sigorta Şirketinin Eksik Ödeme Yapması

Sigorta Şirketinin Eksik Ödeme Yapması

Sigorta şirketinin eksik ödeme yapması: Sigorta şirketleri, poliçede belirtilen teminatlar doğrultusunda ödeme yapmakla yükümlüdür. Ancak çoğunlukla sigorta şirketleri eksik ödeme yapmayı tercih eder. Bu da sigortalıların mağduriyetine yol açabilir. Türk Hukuku çerçevesinde, bu tür durumlarla başa çıkmak için belirli haklar ve hukuki yollar bulunmaktadır.

Eksik ödeme tespit edildiğinde, sigorta şirketi ile doğrudan iletişime geçmek ilk adım olmalıdır. Sigorta şirketine yazılı bir itirazda bulunarak, eksik ödemenin düzeltilmesini talep edebilirsiniz. Bu itirazınızda, ilgili belgeleri ve kanıtları eklemeyi unutmayın.

Türk Ticaret Kanunu (TTK) 1471. maddesi, sigorta şirketlerinin poliçeye uygun olarak ödeme yapma yükümlülüğünü vurgular. Ayrıca, Sigortacılık Kanunu’nun 30. maddesi, sigorta şirketlerinin hukuka uygun davranmasını ve eksik ödeme durumlarında sigortalının haklarını korumasını öngörür. Eksik ödeme durumunda, bu kanunlara dayanarak sigorta şirketine karşı dava açma hakkınız bulunmaktadır.

  • Hayat Sigortaları -Yıllık Hayat Sigortası -Finansman Güvence Sigortası
  • Hayat Dışı Sigortalar -Trafik Sigortası -Kasko Sigortası -Zorunlu Deprem Sigortası -Konut Sigortası -Eşyam Güvende Sigortası -Seyahat Sağlık Sigortası
  • Bireysel Emeklilik Sistemi
  • Katılım Sigortacılığı

Sigorta Şirketinin Ödemeyi Ret Ettiği Durumlar

  • Poliçe kapsamının dışında kalan hasarlar
  • Poliçe limit aşımı
  • Poliçe şartlarına aykırılık/uyumsuzluk

Trafik kazalarında oluşan değer kaybı 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu 97. Maddesi ve Türk Ticaret Kanunu’nun 1409. maddesine dayandırılmaktadır. Araç değer kaybı tazminatından sigorta şirketi teminat limitleri dahilinde sorumludur. 2024 trafik sigortası maddi hasar teminat limiti 200.000 TL’dir. Limitin aşılması durumunda zarardan araç işleteni, Sahibi ve sürücüsü sorumludur.

Sigorta şirketine değer kaybı için başvuru yapıldığında 15 gün içinde zararı telafi etmesi gerekiyor. Zarar karşılanmaz ise uyuşmazlık için sigorta tahkim komisyonuna gidilmeli ya da ticaret mahkemesinde değer kaybı davası açılmalıdır.

Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminatı Sigortanın Eksik Ödeme Yapması

Yaralanmalı trafik kazalarında tazminat talepleri, sigortalıların yaşadığı maddi ve manevi zararların karşılanmasını amaçlar. Maddi zarardan sorumlu taraf olan sigorta şirketlerinin en çok ödemeyi ret ettiği tazminat türü trafik kazası maluliyet tazminatıdır.

Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 1471. maddesi, sigorta şirketlerinin poliçede belirtilen teminatları eksiksiz bir şekilde ödemekle yükümlü olduğunu ifade eder. Yaralanmalı trafik kazasında, maddi tazminat (tedavi masrafları, iş gücü kaybı gibi) ve manevi tazminat (acı ve ıstırap) olmak üzere iki ana kategori altında değerlendirilen teminatların doğru bir şekilde hesaplanıp ödenmesi gerekir.


Sigortaya başvuru yapıldıktan sonra 15 gün içinde ödemesi yapılması yasal bir zorunluluktur. Aksi halde dava yolunu tercih edebilirsiniz. Başvuru sonrası sigorta sorumluluktan kurtulmak için ön ödeme ya da diğer adı ile kısmı ödeme yolunu tercih edebilir. Eksik ödeme yapıldığında, sigorta şirketine yazılı olarak itirazda bulunarak, yapılan ödemenin zararı karşılamadığı bildirilmelidir.

Sigortacılık Kanunu’nun 30. maddesi, sigorta şirketlerinin hukuka uygun davranma yükümlülüğünü vurgular.

Yaralanmalı trafik kazalarından zarara neden olan tazminat türleri:

  • Tedavi giderleri
  • Kazanç kaybı
  • Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan zararlar
  • Manevi tazminat

Ölümlü Trafik Kazası Eksik Ödeme

Ölümlü trafik kazası sonrasında hastane masrafları, cenaze masrafları ile birlikte ölenin yakınlarına karşı destekten yoksun kalma tazminatı ödenmesi de yine sigorta şirketinin görev ve sorumlulukları arasında yer alır. Sigorta şirketinin eksik ödeme yapması muhtemeldir. Haklarınızın ne olduğunu ve ne kadar tazminat alacağınızı bilmelisiniz. Ölümlü trafik kazası tazminat hesaplama ile ne kadar tazminat araç pert değerinin hesaplanması veya araç değer kaybının hesaplanmasından sonra ölümlü trafik kazası sonrasında destekten yoksun kalma tazminatında sık karşılaşılan bir durumdur.

Yangın Sigortası

Yangın veya deprem sonrasında sigorta şirketlerince yapılan ödemeler zaman zaman sigorta şirketinin eksik ödeme yapması durumlarına örnek teşkil etmektedir. Daha önce yukarıda değinmiş olduğumuz “eksik sigorta” durumlarında karşılaşılan bir durumdur. Buna rağmen bu gibi eksik ödemeler de dava konusu yapılabilecek uyuşmazlıklar arasında yer alır.

Deprem Sigortası

Yangın sigortasında olduğu gibi deprem sigortaları da benzer şekilde eksik ödemeye bağlı olarak kişi ve kurumlar ile sigorta şirketleri arasındaki uyuşmazlıklara neden olmaktadır. Bunun da temel nedeni genellikle eksik sigorta olarak adlandırılan sigorta poliçe türleridir.

Ferdi Kaza Sigortası

Trafik sigortaları haricinde meydana gelebilecek kazalar, doğal afetler veya terör olaylarına karşı yapılan sigorta türü ferdi kaza sigortası olarak adlandırılır. Ferdi kaza sigortalarının kapsamı oldukça geniş olması nedeniyle sigorta şirketinin görev ve sorumluluklarının tespitinde sık sık hatalara düşülmektedir. Bu tür ferdi kaza sigortaları da sigorta şirketinin eksik ödeme yapması durumlarına konu olabilmektedir.

Sigorta Hasarınızı Eksik Ödemek İstiyorsa Ne Yapabilirsiniz
Sigorta Hasarınızı Eksik Ödemek İstiyorsa Ne Yapabilirsiniz

Sigorta Hasarınızı Eksik Ödemek İstiyorsa Ne Yapabilirsiniz?

Bunun için genellikle iki farklı hukuki yol izlenmektedir. Bunlardan ilki sigorta tahkim komisyonuna başvurmaktır. Diğer hukuki yol ise sigorta şirketi aleyhine eksik ödeme nedeniyle Asliye Ticaret Mahkemeleri (Asliye Hukuk Mahkemesi) nezdinde açılacak olan davalardır. Ancak bazı sigorta poliçelerine bağlı olarak açılacak olan davalar öncesinde tüketici hakem heyetine başvurma zorunluluğu da bulunmaktadır.

Eksik Ödeme Durumunda Sigorta Tahkim Komisyonu
Eksik Ödeme Durumunda Sigorta Tahkim Komisyonu

Eksik Ödeme Durumunda Sigorta Tahkim Komisyonu

5684 sayılı “Sigortacılık Kanununa” dayanılarak kişi ve kurumlar ile sigorta şirketleri arasında sigorta poliçelerine bağlı olarak meydana gelebilecek uyuşmazlıkların çözümüne kavuşturulması için sigorta tahkim komisyonu oluşturulmuştur. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sigorta şirketinin eksik ödeme yapması konusunda tüketici hakem heyeti veya Asliye Ticaret Mahkemesi nezdinde dava açma imkanı bulunmaktadır. Ancak sigorta tahkim komisyonuna başvuruda bulunabilmek için bu konuda tüketici hakem heyetine başvurulmamış olması ve dava açılmamış olması zorunluluğu bulunmaktadır. Bunun dışında sigorta tahkim komisyonuna başvurabilmek için öncelikle sigorta şirketine uyuşmazlığın çözümü için başvuruda bulunulması gerekir. Başvurunun sigorta şirketi tarafından reddedilmesi veya 15 gün içinde cevap vermemesi halinde sigorta tahkim komisyonuna başvuru hakkımız doğmaktadır. [1] Yargıtay 17. Hukuk Dairesinin 08.10.2019 tarih, 2019/2963 Esas ve 2019/9097 sayılı kararı

Araç Değer Kaybı Eksik Ödeme

Türk Borçlar Kanunu’nun 93. maddesi gereğince, haksız fiil sonucu zarar gören kimseye zararının tamamı ödenmesi gerekir. Bu kapsamda, trafik kazası sonucu araçta oluşan değer kaybı da tamamen karşılanması gereken bir zarardır.

Araç değer kaybı, bir trafik kazası sonucu aracın piyasa değerinin düşmesi durumudur. Kazadan sonra tamir edilen araç, kaza öncesi değerini yitirir ve ikinci el piyasasında daha düşük bir fiyata satılır. Bu değer kaybı, aracın marka, model, yaş, kilometresi ve hasarın şiddeti gibi faktörlere göre değişiklik gösterir.

Eksik Ödeme Nedenleri:

  • Sigorta şirketinin erken ödeme ile kazanım elde etmek istemesi
  • Hatalı Ekspertiz Raporları
  • Yetersiz Tazminat Teklifi
  • Sigorta Şartlarının Yanlış Yorumlanması

Sigorta şirketleri kar etmeyi amaçlayan ticari şirketlerdir. Dava yoluna gidilmeden yapılan her ödemede minimum % 30 kar elde etmeyi amaçlar. Araç değer kaybı hesaplama yapılmadan sigorta tarafından yapılan ön ödemeler büyük bir çoğunlukla eksik olacaktır. Ödemenizin tamamını almak için sigorta tahkim yolu tercih edilmeli ya da ticaret mahkemesinde dava açılmalıdır.

Araç değer kaybı, trafik kazalarının sık karşılaşılan bir sonucudur. Sigorta şirketlerinin eksik ödeme yapma eğiliminde olması nedeniyle, yetersiz ödeme durumunda sigorta avukatı devreye girmeli ve haklarınızın tamamını almalıdır.

Trafik kazası sigorta eksik ödeme

Sigorta şirketleri maddi tazminattan sorumludur. Bildirim yapıldığı andan itibaren tazminatın 15 gün içinde yatırılması yasal bir zorunluluktur. Aksi halde zarar gören taraflar dava yoluna gitme hakkı kazanmış olacaktır.

Pert bedelinin eksik ödenmesi

Perte çıkan araçlar için sigorta şirketi teminat limitleri doğrultusunda sorumludur. Eksik ödenmesi durumunda yargılamaya gidebilmek için ibraname imzalarken fazlaya ilişkin haklarınızı saklı tutmanız gerekiyor.

Sovtaj bedelinin eksik ödenmesi

Perte çıkan araçların satışı sovtaj sistemi ile satışa çıkarılır. Sigorta şirketi ihalede ulaşılan rakamın tamamını hak sahibine ödemekle yükümlüdür.

Bir yanıt yazın

Son İçerikler

Kategoriler