Kurusıkı tabancalar, 5729 sayılı Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun’da düzenlenmişlerdir. Kurusıkı tabancaların bu kanun kapsamında taşınmaları yasaklanmış olup bulundurulmaları, nakledilmeleri ise birçok şarta bağlanmıştır. Yine kurusıkı tabanca taşımak için de bazı şartları haiz olmak ve bulundurma belgesine sahip olmak gerekmektedir.
Kurusıkı Tabanca Taşımak Yasal mı?
Kurusıkı tabancalar, 5729 sayılı Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Hakkında Kanun (“Kanun”)’un ½. maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir: “Bu Kanunda geçen ses ve gaz fişeği atan silah; kurusıkı silah olarak da tabir edilen ses ve gaz fişeği atabilen silahları ifade eder.”. Yine aynı Kanun’un 3/1. maddesinde, Bu Kanun kapsamına giren silahların;
- a) Taşınması,
- b) Ateşli silahlarla işlenen veya 6136 sayılı Kanun kapsamına giren suçlardan dolayı hükümlü bulunanlar ile kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olanlara veya onsekiz yaşından küçüklere satılması,
- c) Yönetmelikte belirlenmiş esas ve usullere aykırı olarak imal edilmiş olanlarının satılması, yasaktır.” hükmü yer almaktadır.
Kısaca açıklamak gerekirse, Kanun kapsamında kurusıkı mermi tabancası taşımak, kasten işlenen bir suç sebebi ile bir yıl ya da daha fazla süre ile hapis cezalandırılır. Kurusıkı tabancaların on sekiz yaşından küçüklere ve Yönetmeliğe aykırı olarak satışı da yine aynı Kanun kapsamında yasaklanmıştır. Bununla beraber Kanun kapsamında kurusıkı silahların, her an kullanıma elverişli olmayacak ve kolay ulaşılamayacak şekilde taşınmasının uyguluğu söz konusudur. Bu kanun kapsamında silahlar boş olarak kutu içerisinde taşınabilir.
Kurusıkı Tabanca Cezası Nedir?
Kanun’un 4. maddesine göre kurusıkı tabancayı yetkili mercilerden izin almadan veya 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun hükümlerine tabi silah vasfına dönüştürülecek şekilde imal edenler veya satanlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yüz günden beş yüz güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Yine Kanun’a aykırı fiillerde beş yüz Türk Lirası ile beş bin Türk Lirası arasında idarî para cezası verilmektedir.
Bunlarla beraber Kanun’da belirtilen şartlara aykırı şekilde taşınan kurusıkı tabancaların mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir. Yani bu tabancalara el konulmaktadır.
Kurusıkı Tabanca Ruhsatı Nasıl Alınır?
Kurusıkı tabanca almanın şartları şu şekildedir:
- Kuru sıkı tabanca alacak kişilerin ilk öncelikle 18 yaşını doldurmuş olması,
- Kurusıkı atıcı satışı yapan yerlere sabıka kayıtlarını ibraz ederek alınmalı,
- Sabıka kayıtlarının temiz olması gerekmektedir.
Kurusıkı mermi atıcı satın alındıktan itibaren 1 ay içerisinde, satın alan kişi tarafından mahalli mülki amire bildirimde bulunarak kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
Kurusıkı tabanca alırken öncelikle ilk iki şart sağlanmalıdır. Kanun ve Yönetmelik uyarınca kurusıkı tabancalar, namlu uçları kapalı olmalıdır ve satışı da yine bu şekilde yapılır. Kuru sıkı tabanca satın alanların, satın alan kişi tarafından en geç 1 ay içinde mahalli mülki amirliğe giderek kayıt yaptırmaları zorunludur. Kurusıkı silahın devir alınması söz konusu ise devir yapacak olanlar almış oldukları güncel sabıka kayıtları ile mülki amirliğe giderek kayıt işlemini yaptırmak zorundadırlar.
Kurusıkı Tabanca Taşıma Şartları Nelerdir?
Kurusıkı tabancaların kişilerin üstünde taşımalarına dair taşınma belgeleri bulunmamaktadır. Kurusıkı tabancalar üstte (belde) taşınamaz. Kanun’un 3/3. maddesine göre; “Söz konusu silahlar, ancak her an kullanıma elverişli olmayacak ve kolay ulaşılamayacak şekilde, boş olarak kutu içerisinde nakledilebilirler. Bu silahların belirtilen şekil ve şartların dışında nakledilmesi taşıma olarak kabul edilir.”.
Kurusıkı silahların kutusunda kullanıma hazır olmayacak şekilde ruhsatıyla nakil edilebilir, yerleşim yerleri dışında kullanılabilir.
Kurusıkı Tabanca Taşırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yukarıda da değinildiği üzere, kurusıkı tabancaların taşınması yasaktır. Kurusıkı silahlar her an kullanıma elverişli olmayacak ve kolay ulaşılamayacak şekilde, boş ve kutusu içinde saklanmalıdır.
Kurusıkı tabancanın satın alındığına ilişkin fatura, satın alınan kişi tarafından taşınmalıdır. Bu kapsamda herhangi bir polis çevirmesinde bu fatura ilgili polis memurlarına sunulmalıdır.
Havalı Tabanca Cezası ile Kurusıkı Tabanca Cezası Aynı Mıdır?
Havalı tabanca, içerisinde depolanan sıkıştırılmış hava ya da sıkıştırılmış havaya sahip tüpler yardımıyla saçma atabilen silahlardır. Bu silahlar, 2521 sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun’da düzenlenmektedir. Bu kanuna göre, havalı tabanca taşımak veya bulundurmak suç değildir. Fakat havalı tabancalar taşınırken faturaları ile beraber taşınmalıdır.
Kurusıkı Tabanca Taşıma Belgesi
Kurusıkı mermi atıcı ve faturası ile birlikte 1 ay içerisinde ikamet edilen İlçe Emniyet Müdürlüğü veya İlçe Jandarma Komutanlığına müracaat ederek kurusıkı tabancayı satın alan kişiye Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silah Bildirim Belgesi tanzim edilmektedir.
Kanun’da yer alan düzenlemeye göre kurusıkı silahın taşınması yasaktır ve bu kapsamda taşıma ruhsatı da bulunmamaktadır. Kurusıkı tabancaların taşıma belgesi düzenlenmektedir. Bu halde dahi kurusıkı tabancaların taşınması yasaktır.
Arabada Kurusıkı Bulundurma Cezası
Arabada kurusıkı tabanca bulundurmak, Kanun’da belirtildiği şekilde boş ve kutusunda olduğu sürece herhangi bir ceza uygulanmamaktadır. Ancak Kanun’a aykırı şekilde arabada kuru sıkı tabanca bulunduranlar hakkında idari para cezasına hükmedilir. Bununla beraber, Kanun’da belirtilen şartlara aykırı şekilde taşınan kurusıkı silahların mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir. Yani bu tabancalara el konulmaktadır.
Kurusıkı Taşıma Ruhsatı Fiyatı 2024
RUHSAT TÜRÜ | SÜRESİ | HARÇ ÜCRETİ |
Kurusıkı Kart Ücreti | 5 Yıl | 100,00 TL |
Yivsiz Tüfek Ruhsatı Kart Ücreti | 5 Yıl | 400,00 TL |
Yivsiz Tüfek Ruhsatı Harcı | 5 Yıl | 424,70 TL |
Bulundurma Ruhsatı Kart Ücreti | 5 Yıl | 750,00 TL |
Yivli Av Tüfeği Bulundurma Ruhsat Harcı | 5 Yıl | 17.566,60 TL |
Yivli Av Tüfeği Taşıma Ruhsat Harcı | 5 Yıl | 54.889,5 TL |
Bulundurma Ruhsat Harcı | 5 Yıl | 17.566,60 TL |
Taşıma Ruhsat Harcı | 5 Yıl | 54.889,5 TL |
Emniyet Müdürlüğü tarafından belirlendiği üzere, kurusıkı bildirim kart ücreti 100,00 TL ödenmesi gerekmektedir.
Kurusıkı Tabanca Taşıma Suçu ve Cezası ile İlgili Yargıtay Kararları
- Yargıtay Ceza Genel Kurulu 2021/1-95 Esas 2022/257 Karar sayılı ve 12.04.2022 tarihli kararı; “Dava, olası kasıtla öldürme suçuna ilişkindir. Sanığın da yanında getirdiği tabanca ile ateş açmaya çalıştığı, silahının ateş almaması üzerine, sanığın tabancasını yerel paralel konumda iken kurcalamaya başladığı, tabancasının sürgüsünü çekmeye çalıştığı, bu sırada ateş alan silahtan çıkan mermi çekirdeğinin horon oynayanları oturduğu yerden izleyen ve sanığa birkaç metre mesafede bulunan 1953 doğumlu maktülün sol kürek kemiği bölgesine isabet ettiği, uzmanlık raporuna göre ölenin montundaki deliğin etrafındaki artıklarının dağılım yoğunluğuna göre atışın, kısa namlulu silahlar için 30-45 cm’den daha uzak bir mesafeden yapılan atış anlamına gelen uzak atış mesafesinden yapılmış olduğunun belirtildiği, suçta kullanılan tabancanın ele geçirilemediği, tanıklar ile katılanın beyanlarında sanığın silahını kurcalarken tabancasının ateş alması ile ölenin yere düştüğünü ifade ettikleri, olay sırasında ateş almayan kurusıkı silahını kurcaladığını savunan sanığın suçlamaları kabul etmediği anlaşılan olayda; sanığın, bulunduğu yer itibarıyla tabancanın ateş aldığında çevredekilerin yaralanabileceğini ve ölebileceğini öngörmesine rağmen hareketini sürdürmek suretiyle sonucu kabullenerek tabancasının tetiğine bilinçli olarak basıp ateşlediğine ilişkin her türlü kuşkudan uzak bir belirleme yapılamayışı karşısında, sanığın düğün yeri gibi kalabalık insan yoğunluğunun bulunduğu yerde kurcaladığı silahının ateş alması durumunda çevredekilerin yaralanabileceğini ve ölebileceğini öngörmesine rağmen, uzmanı olmadığı silah tamiri işine girişmek suretiyle dikkatsizlik ve özen eksikliği sonucu öngördüğü ölüm neticesini istemeksizin maktülün ölümüne bilinçli taksirle neden olduğu kabul edilmelidir. Bu itibarla Yerel Mahkemenin direnme kararına konu hükmünün, sanığın eyleminin bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne neden olma suçunu oluşturduğunun gözetilmemesi isabetsizliğinden bozulmasına, bozma nedenine, bilinçli taksirle bir kişinin ölümüne neden olma suçu için Kanun’da öngörülen ceza miktarına ve tutukluluk süresine göre sanığın tahliyesine, başka bir suçtan tutuklu ya da hükümlü değilse derhâl salıverilmesi için ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına karar verilmelidir.”
- Yargıtay 8. Ceza Dairesi 2006/4460 Esas 2006/8684 Karar ve 29.11.2006 Tarihli kararı; “ÖZET: Korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda meskun mahalde ateş etme suçundan hakkında dava açılan sanığın, silah niteliğinde bulunmayan kurusıkı silah ile havaya ateş etme şeklindeki eyleminin 765 sayılı TCK’nın 264/7 ve 5237 sayılı TCK’nın 170/1-c maddelerinde tanımlanan, içinde silah öğesi bulunan suç tipine uygun bulunmadığı gözetilerek karar verilmesi gerekir.
DAVA: Korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda meskun mahalde ateş etme suçundan hakkında dava açılan sanık Ramazan’ın yapılan yargılanması sonunda; 5237 sayılı TCK’nın 170. maddesi uyarınca hükümlülüğüne ve zoralıma dair ( Bucak Asliye Ceza Mahkemesi )’nden verilen 01.06.2005 gün ve 189 Esas, 209 Karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay’ca incelenmesi sanık müdafii tarafından istenilmiş olduğundan, dava evrakı C. Başsavcılığından tebliğname ile 12.05.2006 günü Daireye gönderilmekle incelendi:
Gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR: Silah niteliğinde bulunmayan kuru sıkı tabanca ile havaya ateş etme eyleminin 765 sayılı TCK’nın 264/7. ve 5237 sayılı Yasa’nın 170/1-c madde ve fıkrasında tanımlanan, içinde silah öğesi bulunan suç tipine uygun bulunmadığı gözetilmeden sanık hakkında yazılı biçimde mahkumiyet hükmü kurulması,
SONUÇ: Bozmayı gerektirmiş, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmüş olduğundan, hükmün bu sebeplerden dolayı (BOZULMASINA), 29.11.2006 gününde oybirliğiyle karar verildi.”
Daha fazla bilgi almak ve danışmanlık için İzmir ceza avukatı sayfamıza göz atabilirsiniz.
Kuru Sıkı Tabanca İle İlgili Sık Sorulan Sorular:
Kuru Sıkı Tabanca Taşımak Suç mu?
Kurusıkı taşıma cezasında hangi mahkeme görevlidir?
Kurusıkı taşıma cezasında avukat şart mı?
Faturasız kurusıkı tabanca cezası nedir?
18 yaş altı kurusıkı cezası
5729 sayılı Kanun para cezası
Kurusıkı ile normal silah arasındaki fark nedir?
Kuru sıkıdan tabanca Zarar Verir mi?