İş kazası maluliyet oranı tespiti ışığında verilen heyet raporu, işçinin tazminat haklarından faydalanması açısından son derece önemlidir. İş kazası sağlık raporu, iş kazası neticesinde meydana gelen hasarların tespitinin yapılmasının ardından işçiye verilen rapordur.
İş kazası tespit komisyonları, olayın iş kazası mı yoksa değil mi diye karar vermesi gerekir. Verilen karar sonucunda;
- Ölüm ile sonuçlanmadıysa ilde yetkili olan SGK denetmenlerine,
- Ölüm ile sonuçlanmışsa Rehberlik ve Teftiş Başkanlığının İstanbul, İzmir ve Ankara’daki ilgili başkanlıklarına gönderilir.
İş Kazası Maluliyet Oranı Tespiti
Sosyal Güvenlik Sistemimizde iş kazalarında maluliyet oranı tespiti “ÇALIŞMA GÜCÜ VE MESLEKTE KAZANMA GÜCÜ KAYBI ORANI TESPİT İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ” bağlamında hesaplanır. İlgili yönetmelik uyarınca iş kazası geçiren işçi SGK tarafından maluliyet oranı tespiti için aynı yönetmelikçe sağlık raporu hazırlama yetkisi verilmiş sağlık kuruluşlarına sevk edilir. SGK’nın sevki üzerine işçi tarafından sağlık kurulu raporu vermeye yetkili hastanelerin birinden sağlık kurulu raporu alınır. Ardından işçiye ait dosya, SGK tarafından en yakın SGK Bölge Sağlık Kurulu’na gönderilmekte ve işçinin kaza sonrasında maruz kaldığı meslekte kazanma gücü kayıp oranının tespiti yapılmaktadır.
Maluliyet oranı her ne kadar hastanenin düzenlediği sağlık raporu incelenerek tespit edilse dahi anılan yönetmeliğin 8.maddesi uyarınca hastanenin düzenlediği sağlık raporundaki maluliyet oranı, Kurum Sağlık Kurulu kararlarını bağlayıcı değildir.
Maluliyet tespitiyle kişinin maddi-manevi kayıplarının karşılanması amaçlanır. Bu bağlamda yaşanan olaylar ve sigortalının uğradığı kayıplar sınıflandırılır ve kaybın ağırlığına göre zararın tazmini gerçekleştirilir.
Maluliyet Oranı Tespiti Nedir?
Maluliyet oranı tespiti, sigortalının kazadan veya hastalıktan dolayı ne derecede sakatlandığını belirlemek için yapılan değerlendirmeye denilmektedir. Değerlendirme genellikle tıbbi uzmanlar tarafından yapılır ve kişinin fonksiyonel yeteneklerini, hareket kabiliyetini, iş yapma yeteneğini ve yaşam kalitesini etkileyen faktörleri değerlendirir. Maluliyet oranı tespiti, kişinin sakatlık derecesini belirlemek ve duruma uygun tedavi, rehabilitasyon veya sosyal yardım sağlamak için önemli adımdır.
İş Kazası Sonrası Maluliyet Değerlendirilmesi Nasıl Yapılmaktadır?
Meydana gelen iş kazası sonrası maluliyet değerlendirmesi için öncelikle bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik il ya da merkez müdürlüklerinin ilgili servislerine başvurulması gerekmektedir.
Sosyal Güvenlik Müdürlüğüne yapılan başvurunun ardından
- 4/a ve 4/b’li sigortalıların maluliyet tespitinde; “Çalışma Gücü Ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği”,
- 4/c sigortalıları için maluliyet tespitinde ise, ilgisine göre;
- “Çalışma Gücü Ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği”,
- “Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışan askeri ve sivil personel ile askerlik görevi ile yükümlüler için Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği”,
- “İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan personel için Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği”,
- “5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine dair Kanun kapsamında çalışan ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi Koruma Güvenlik görevlileri için Özel Güvenlik Hizmetlerine dair Kanunun uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte belirtilen sağlık şartları”, Esas alınır.
Sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne yapılan başvuruya yönelik size verilen sevk yazısında belirtilen, Devlet üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Askeri hastaneler iş kazası nedeniyle oluşan durumun raporunu düzenlemektedir.
Hastaneden alınan durumu gösterir raporun ardından maluliyet kararı, Kurum sağlık kurullarınca verilmektedir. Sevkiniz sonucu hakkınızda düzenlenen sağlık kurulu raporları ve diğer belgelerden bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğünce oluşturulan dosya ilgili Kurum sağlık kuruluna gönderilir.
Gereği halinde, yeniden muayene veya eksik belge temini için de ara karar verilebilir. Maluliyet kararının sonucu, müracaat ettiğiniz sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğünce tarafınıza bildirilir.
İş Kazası Maluliyet Oranı Tespiti Sağlık Raporu
İş kazası sonrasında heyet raporu için sağlık kuruluna başvurmanız gerekiyor. Başvuru sırasında sizden çeşitli dosyalar istenmektedir. İş kazası sağlık raporu başvurusu için gerekli olan dosyalar şu şekildedir;
- İşe ilk girildiği zaman ki sağlık raporunuz yoksa bunu yazılı olarak beyan etmelisiniz,
- Askerlikten muaflık durumu varsa (Askerlik sakat raporu)
- Tahkikat raporu ve buna bağlı olarak tutanaklar,
- İş kazasının ardından tedavi alınan hastanelerdeki epikrizler ve varsa ameliyat belgeleri,
- Çalışır – çalışamaz durumlarını gösteren sağlık kurulu raporu,
- Dosyayı kontrol eden yetkilinin imzası.
Süreç sonunda İş kazası engelli raporu tamamlanmış olacaktır.
İş kazası sonrasında bunları da bilmenizde fayda var;
- Bir işçi uzuv kaybı yaşamışsa müfettiş raporuna gerek yoktur.
- Sigortası olmayan bir işçi, iş kazası geçirdiğinde ölüm yoksa SGK, ölüm varsa müfettişlerce incelemeler yapılır.
- İşveren ve sigortalının iş kazasındaki kusur dereceleri hesaplanır ve rapor oluşturulur.
- SGD tarafından düzenlenmiş olan rapor sonucunda sigortalı ‘’Ağırlı kusurlu’’ ise belirli bir kesinti yapılarak ödeme yapılır.
İş Kazası Sonrası Heyet Raporu Nasıl Alınır?
- İş kazası sonrası heyet raporu almak için öncelikle iyileşme süreci tamamlanması gerekmektedir.
- Daha sonra bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik il ya da merkez müdürlüklerinin ilgili servislerine başvurulması gerekmektedir.
- Bu başvurunun ardından sevk edildiğiniz hastaneye giderek sağlık kurulunun yapacağı kontroller sonucunda heyet raporu alınır.
- Raporun ardından SGK sağlık kurullarınca maluliyet oranı tespit edilir.
İş kazası heyet raporu alım süreci SGK tarafından yürütülmektedir. İlgili SGM’ye başvurular yapılır. Ve komisyon incelemesinden sonra olayın bir iş kazası olduğu kanaatine varılırsa kazada ne kadar hasar aldığınızın tespiti için sağlık kurulu heyeti olan bir hastaneye sevk yapılır. Hangi hastaneye gideceğinizi kendiniz ilgili birimden talep edebilirsiniz. Sevk edilen hastane de tek tek doktor muayenesinden geçeceksiniz ve o konuda uzman olan hekimler sizin durumunuz hakkında değerlendirmeler yapacak. İhtiyaç olursa tahlil ve tetkik isteyebileceklerdir. Sağlık kurulunda görevli doktorların yaptığı değerlendirmeler SGK bünyesinde bulunan kurullar tarafından değerlendirilecektir. İş görmezlik puanınız yine SGK bünyesinde bulunan doktorlar tarafından verilecektir.
İş Kazası Heyet Raporuna İtiraz
İş kazalarının sonucunda zararın tespiti için yapılan bütün süreçleri tamamladınız ancak aldığınız heyet raporu hoşunuza gitmedi. Verilen puanın az olduğunuzu düşünüyorsunuz. İş kazası heyet raporuna itiraz edebilirsiniz.
İlgili SGM’ye giderek itiraz için bir dilekçe sunmalısınız ve yeni bir hastaneye sevk isteyebilirsiniz. Ancak bu hastanenin de raporu geldi ve bununda sizin uğradığınız zararın karlığı olmadığını düşünüyorsunuz. Bu defa adli tıp kurumana sevkinizi isteyebilirsiniz. Yine aynı şekilde oradan gelen raporu da beğenmediniz bu rapora da itiraz etme şansınız var. Adli tıp kurumunda bir üst kurul sizin sağlık durumunuzu değerlendirecektir. Şunu belirtmekte fayda var. Her itiraz ile başlatılan yeni süreçler oldukça uzun zaman alabilir.
İş Kazası Sonrası Maluliyet Raporu
İş kazası sonrası maluliyet raporu, iş kazası sonucunda meydana gelen sakatlık durumunu belirlemek için yapılan değerlendirmenin sonucunu içeren rapordur. Maluliyet raporu, iş kazası sonucunda oluşan sakatlık durumunu belgelemek ve işçinin haklarını korumak amacıyla kullanılır. Rapor süreci, iş kazasının ardından SGK’ yapılan başvuru ile başlar. SGK işçiyi sağlık kuruluşuna sevk eder. Sağlık kuruluşunun iş kazası sonucu oluşan durumu raporlamasının ardından SGK Sağlık Kurulunca maluliyet raporu düzenlenir.
Maluliyet Oranı Hesaplama
Maluliyet oranı hesaplaması, sigortalılar bunların bakmakla yükümlü oldukları veya hak sahibi çocuklarının çalışma gücü veya meslekte kazanma gücü kayıp oranlarının tespitinin yapılmasını sağlamaktadır. Tespit 11 Ekim 2008’de 27021 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “ÇALIŞMA GÜCÜ VE MESLEKTE KAZANMA GÜCÜ KAYBI ORANI TESPİT İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ”nde belirlenen kriterlere uyularak yapılır.
Maluliyet oranı hesaplaması zararın bölgesine boyutuna, vücutta meydana getirdiği hasara vb. Birçok değişkene bağımlıdır. Örneğin, Femur kırığı ve total kalça protezi %34-44 arası, Ayak bileği ankilozu %19, Siyatik sinir hasarı %47-49 maluliyete sebep olabilecektir.
İşçinin iş kazası sonucu maluliyetini etkileyecek fiziksel zarar sayısı ikiden fazla ise, Balthazard formülüne göre toplanan 1 ve 2. arızaların toplamı %100den çıkartılır ve kalan 3- arıza ile çarpılır. Çarpım sonucu 1 ve 2. arızaların toplamına eklenir.
Maluliyet Oranının Tespiti Davası
Maluliyet oranının tespiti halinde, meydana gelen zararların tazmini amacıyla maluliyet nedeniyle tazminat davası açılabilmektedir. Bunun yanında iş kazasının tespiti için de iş kazası tespit davası da açılabilir. İş kazasının tespitiyle birlikte maluliyet oranı da tespit edilerek gerekli belirlemeler yapılabilir.
Maluliyet Oranının Tespiti Dava Dilekçesi Örneği (PDF) (İndirmek İçin Tıkla)
Maluliyet Tazminatı Nedir?
Maluliyet tazminatı, sigortalının iş kazası sonucunda meydana gelen sakatlık durumu nedeniyle yaşadığı maddi kayıpların telafi edilmesi amacıyla ödenen bir tazminat türüdür. Bu tazminat, kişinin sakatlık derecesine, iş yapma yeteneğine, yaşam kalitesine ve diğer faktörlere bağlı olarak mahkeme tarafından belirlenir. Bu tazminat, kişinin yaşamını sürdürebilmesi, tedavi masraflarını karşılayabilmesi ve yaşam standartlarını koruyabilmesi için önemli bir destek sağlar.
İş Kazası Maluliyet Maaşı
İş kazası maaşı, kişinin kaza gerçekleşmeden önceki maaşı, işgücü kaybı ve iş yerinin tehlike durumu gözetilerek yapılan hesaplamayla belirlenir. Şöyle ki;
- İş kazası ve meslek hastalığı maaşı = Sigortalının aylık kazancı x İş gücü kaybı oranı x Tehlike sınıfı katsayısı
Tehlike sınıfı katsayısı, sigortalının çalıştığı işyerinin tehlike derecesine göre belirlenen bir katsayıdır. Tehlike sınıfı katsayısı az tehlikeli işyerleri için 1, tehlikeli işyerleri için 1.5, çok tehlikeli işyerleri için 2 olarak uygulanır. İş kazası maaşı hesaplama yapılırken vergiler yasal kesintiler yapılır.
Daha detaylı hesaplama ve iş kazası tazminat hesaplama programı İçin ilgili yazımıza bakabilirsiniz.
SGK Maluliyet Cetveli
SGK maluliyet cetveli, yaşanan iş kazası sonucu ortaya çıkan hastalıklar ve bu hastalıklar ve zararlar bağlamında ortaya çıkan işgücü kaybının tespitini belirlemek için kullanılmaktadır.
MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ
Maluliyet Raporu Genelgeleri
Maluliyet raporu genelgeleri, iş kazası sonrasında, yaşanan kaza ile meydana gelen hastalık ya da sakatlık durumlarının maluliyet oranına etkisinin, maluliyet oranına göre kişinin maaşının belirlenmesinin ya da hak sahiplerinin kimler olduğunun belirlenmesini sağlamak amacıyla SGK tarafından yayımlanmaktadır. Bu genelgeler ile genel olarak yaşanan iş kazası sonrası maluliyetle ilgili tespitler ve işlemler yerine getirilmektedir. Bir önceki genelgenin güncel genelgeyle farklılık arz edebilecektir. Dolayısıyla sürecin iş kazası sonrası maluliyet işlemlerine hakim bir hukuki danışman ile yürütülmesi hakların daha etkin ve erken kazanılmasını sağlayacaktır. Yayımlanan genelgeler:
- 20 Ekim 2021 Tarihli Genelge
- 29/06/2020 tarihli ve 2020/22 Sayılı Genelgede
- 06/11/2018 tarihli ve 2018/38 sayılı Genelge
İş Kazası Sonrası Maluliyet Sigortası Nedir?
İş kazası sonrası maluliyet sigortası, işverenin işçiyi SGK’ye bildirerek sigortasını başlatması ve özel firmalarla sigorta sözleşmesi yapmak üzere 2 ayrı şekilde incelenebilir.
- SGK sigortasında işçi iş kazasında işçinin tedavisi yapılır. Tedavisi süresince geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Maluliyet durumu varsa tespit edilir. Ve maluliyet durumunun %10’un üzerine çıkması ile maluliyet aylığı bağlanır.
- Özel sigortada ise işveren özel sigorta şirketiyle anlaşarak işçinin iş kazasını da kapsayan bir sorumluluk sigortası yaptırabilir. Bu sigortayı yaptırmak işveren içi zorunlu değildir, ihtiyaridir.
Maluliyet Hastalık Listesi
A. NÖROLOJİ
- Epilepsi – konvülsif epilepsi
- Epilepsi – nonkonvülsif epilepsi
- Santral sinir sistemi vasküler hastalıkları
- Benign beyin tümörleri
- Parkinson Sendromu
- Serebral Palsi
- Spinal kord, sinir kökü lezyonları, dejeneratif nörolojik hastalıklar veya herhangi bir nedene bağlı olan
- Multiple Skleroz
- Amyotrofik lateral skleroz
- Anterior poliomyelit ile birlikte
- Myastenia gravis ile birlikte
- Müsküler distrofi ile birlikte
- Periferal nöropatiler ile birlikte
- Tedaviye rağmen anlamlı düzelme göstermeyen subakut kombine kord dejenerasyonu
- Huntington Koresi, Friedrich ataksisi gibi dejeneratif hastalıklar, spino-serebellar dejenerasyon veya serebellar hastalıklar
- Serebral travma
- Syringomyeli
- Demans
B. PSİKİYATRİ
- Zeka gerilikleri
- Şizofreni ve alt tipleri
- Şizoafektif bozukluk
- Sanrısal bozukluklar
- Atipik veya başka türlü sınıflandırılamayan psikozlar
- Bipolar bozukluk
- Beyin hasarı, beyin işlev bozukluğuna bağlı davranış bozuklukları
- Psikotik özellikli kronik obsesif kompulsif bozukluk, kronik travma sonrası stres bozukluğu ve komorbiditesi
- Beyin hasarı, beyin işlev bozukluğu ve bedensel hastalıklara bağlı ruhsal bozukluklar
- Yaygın gelişimsel bozukluklar
C. GÖZ HASTALIKLARI
- Görme azlığı
- Pterjium ve semblafaron
- Keratitler ve grefon hastalığı
- Keratokonus
- Üveitler
- Retina Kanamaları
- Orbita Patolojileri
- Retinopatiler
- Görme alanı patolojileri
- Ptozis
- Diplopi
D. KULAK BURUN BOĞAZ HASTALIKLARI
- Komplikasyonlu sağırlık
- Dil
- Larenks
- Ses organları
E. ONKOLOJİ
F. HEMATOLOJİ
- Anemiler
- Ağır ve remisyona girmeyen Malign Monoklonal Gammapatiler
- Primer Hemofagositik Sendrom
- Kronik granülositopeni :
- Esansiyel trombositemi, esansiyel polistemi, polistemia vera v.b. myeloproliferatif hastalıklar;
- Hemostaz bozuklukları
- Kemik İliği/ Kök Hücre Nakli: Onkoloji bölümünde yer alan kriterlere göre değerlendirilir.
G. ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ
- Amputasyonlar
- Eklemlerin Majör Disfonksiyonları
- Skolyoz, kifoz, kifoskolyoz
H. ROMATOLOJİ
- Sistemik Sklerosis (skleroderma)
- Polimyozit ve Dermatomyozit:
- Sistemik Lupus Eritamatozis, Sistemik Vaskülit, Sjögren Sendromu, Undifferansiye ve Mixed Konnektif Doku Hastalığı v.b.
- Behçet Hastalığı.
- İnflamatuar Artritler
I. GASTROENTEROLOJİ VE HEPATOLOJİ
- Gastrointestinal Kanamalar
- Karaciğer Sirozu
- Karaciğer transplantasyonu
- İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları
- Kısa Bağırsak Sendromu
- Sifinkterektomi ile birlikte subtotal kolektomi
- Total kolektomi
- Anal inkontinans veya anal sfinkter yokluğu
- Kalıcı ileostomi veya kolostomiler
- Bağırsak transplantasyonu
- Tanımlanmış bir gastrointestinal hastalığa bağlı olarak; son 6 ayda uygun tedaviye rağmen son 2 ay içinde en az 2 değerlendirmede VKI 17,5 in altında olması. (Bir yıl sonra kontrol gerekir)
- Malabsorbsiyonlarla seyreden kronik pankreatit:
- Total pankreatektomi
- Whipple operasyonu
J. DERMATOLOJİ
- Yama, plak, papül, tümor, Sezary sendromu şeklinde kendisini gösteren, patoloji pozitif lenf nodu: Evre IVA, IVB olan Kütanöz T Hücreli Lenfoma
- Yaygın deri lezyonu olan, uzak metastazlı mycosis fungoides dışı diğer kutanöz lenfomalar
- Belirti ve bulguları sürekli olarak mevcut olan, aralıklı veya sürekli tedavi gerektiren, uygun medikal tedaviye cevap vermeyen, günlük aktivitelerin tamamına yakınını etkileyen, hastanın çalışmasına olanak vermeyen veya hastane ya da evde uzun süreli mahsur kalmasına yol açan ,
- Sistemik tutulumu olan atrofiyle seyreden ve trofik bozukluklar gösteren skleroderma. (Değerlendirme romatoloji bölümünde yer alan kriterlere göre yapılır)
- Mutulasyon evresindeki cüzzam (Lepra)
K. KARDİYOLOJİ
- Kardiyak Aritmiler
- Pulmoner Hipertansiyon:
- Konstrüktif Perikardit:
- Hipertrofik ve Restruktif Kardiyomyopati:
- Kalp Yetmezliği
- Konjenital Kalp Hastalıkları
- Kalp Kapak Hastalıkları.
- Koroner Arter Hastalıkları
- Kalp Transplantasyonu
L. DAMAR HASTALIKLARI
- Sistemik kökenli ve tedavisi mümkün olmayan, çalışmayı etkileyen, kısa mesafe kladikasyonu olan, iskemik yara ve trofik bozukluğa yol açan arteriyel tıkanıklık (ABI 0.5’den az)
- Tedavisi mümkün olmayan büyük arter anevrizmaları (aort v.b.)
- Tedaviye rağmen tekrarlayan veya inatçı, geniş ülserasyona neden olan venöz staz
- Tedavisi mümkün olmayan ağır lenfödem ve elefantiyazis
M. GENİTOÜRİNER SİSTEM HASTALIKLARI
- Böbrek fonksiyon bozukluğu:
- Nefrotik sendrom
- Üretra darlıkları sürekli sonda kullanmayı gerektiren veya sürekli sistostomi
- Üreterosigmoidostomi, üreterokuteneostomi, post operatif kalıcı fistüller, total inkontinans
- Penis ve testislerin birlikte yokluğu ve idrarın sürekli akması
N. ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI
- Hipofiz ve Hipotalamus Bez Hastalıkları
- Tiroid ve Parotiroid Bez Hastalıkları
- Adrenal Bez Hastalıkları
- Cerrahi ve medikal olarak tedavi edilemeyen gastrointestinal nöroendokrin tümörler
- Diabetes Mellitus
- Metabolizma Hastalıkları
O. SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI
- Kronik Pulmoner Yetmezlik:
- Bronş Astımı
- Uykuda solunum bozuklukları
- Tüberküloz
- Bronşektazi
- Kistik Fibrozis
- Akciğer Transplantasyonu
P. DİĞER
- AIDS
- Mevcut hastalık listelerinin dışında kalan, tedaviye rağmen çalışma olanağının bulunmadığı hastalıklar.
- Birden fazla hastalığın bir arada olduğu, tedaviye rağmen çalışma olanağının bulunmadığı durumlar.
Maluliyet Oranı Yargıtay Kararı
- Yargıtay bir kararında “Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden doğan maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Adli Tıp 3. İhtisas Kurulundan alınacak rapor ile Yüksek Sağlık Kurulu Kararı arasında sürekli iş göremezlik oranına yönelik görüş ayrılığı bulunduğu takdirde çelişkinin giderilmesi için dosyanın Adli Tıp Genel Kurulu’na gönderilerek çıkacak sonuca göre karar verilmesi” gerektiğini belirtmiştir. (Yargıtay 21. HD., E. 2010/11036 K. 2011/6410)
- Yargıtay bir içtihatında da “% 0 oranında sürekli iş göremezliğe uğrayan davacının sürekli iş göremez duruma gelmese dahi, üzüntü ve elem duyacağı, ruh bütünlüğünün ihlali, sinir bozukluğunun da bedensel zarar kavramına dahil bulunduğu gözetilerek, tedavi gördüğü süre dikkate alınarak uygun bir miktar manevi tazminata karar verilmesi” gerektiğini belirtmiştir. (Yargıtay 21. Hukuk Dairesi E. 2018/920 K. 2019/886)
İş kazası tazminat davası ve iş kazası avukatı ile doğru sonuçlara ulaşmak için Çözüm Hukuk Danışmanlık Ofisi ile iletişim kurabilirsiniz.