• 01 Nisan 2024
İzmir Sigorta Avukatı

İzmir sigorta avukatı, sigorta hukuku alanında uzmanlaşmış, sigorta sözleşmeleri ve bu sözleşmelerin uygulanması ile sözleşmeden doğan ihtilaflar, sigorta sözleşmesinin evreleri, sigortacının yükümlülükleri ile sigorta ettirenin yükümlülükleri konusunda donanımlı, Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenmiş olan sorumluluk sigortası, hayat sigortası, kaza sigortası, hastalık ve sağlık sigortası ile ilgili uyuşmazlıklarda, kaza tazminatı ile ilgili uyuşmazlıklarda, sigorta davalarında müvekkilini en iyi şekilde temsil etmeye çalışan, sigorta hukuku uzmanı avukattır. İzmir’de yaşayan birisi olarak sigorta davaları ile ilgili bilgi almanız için bir İzmir sigorta avukatına danışmanız sizin için faydalı olacaktır, zira sigorta hukuku oldukça teknik ve geniş bir alandır.

İzmir Sigorta Avukatı İletişim Bilgileri 

✅ İzmir Sigorta Avukatı Çözüm Hukuk İzmir

✅ Telefon :  +90 541 371 0609 – İzmir
✅ Mail.      : info@cozumavukatlik.com.tr

✅ Adres   : https://cozumavukatlik.com.tr/

Çözüm avukatlık İzmir’de sigorta hukuku uzmanı olarak sigorta hukuku danışmanlığı yapmakta ve sigorta anlaşmazlığı çözümü için profesyonel destek sağlamaktadır. Sigorta uyuşmazlıkları için bizimle telefon numaralarımız ve mail adresimiz üzerinden iletişim kurabilirsiniz.

Sigorta Hukuku

Sigorta hukuku, sigorta sözleşmelerine ilişkin kurallar bütünü ile sigortacılık faaliyetinde bulunacak kişilere ilişkin kuralları düzenleyen, Türk Ticaret Kanunu, Sigortacılık Kanunu, Karayolları Trafik Kanunu ve Borçlar Kanunu gibi birçok kanunla doğrudan ilişkili karma bir hukuk dalıdır.

Trafik Kazası Ve Sigorta Tazminatı
Trafik Kazası Ve Sigorta Tazminatı

Trafik Kazası Ve Sigorta Tazminatı 

İzmir sigorta avukatı ile trafik kazası ve sigorta tazminatı, sigorta hukuku içinde uygulamada sıklıkla karşılaşılan ihtilaf çeşitlerinden birisidir. Kaza tazminatı, sigorta sözleşmesinin içinde barınan rizikonun meydana gelmesi ile trafik kazasına ilişkin taleplerin başta sigorta şirketine ve diğer ilgililere iletilmesi ile başlayan, sigorta davalarının özünü oluşturan taleplerdir.

Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminatı

Yaralanmalı trafik kazası tazminatı, uygulamada sıkça karşılaşılan ve yaralanmanın meydana geldiği kazalar sonrasında talep edilen tazminat türüdür. Yaralanmalı trafik kazasında, bedensel zarar sebebiyle açılan davalarda tazminatın talep edilebileceği kişiler;

  • Sürücü
  • Aracın İşleteni
  • Zarar veren aracın zorunlu mali sorumluluk sigortacısı
  • Zarar veren aracın ihtiyari mali sorumluluk sigortacısı
  • Yolcu taşımacılığında zorunlu koltuk ferdi kaza sigortacısı

Şeklinde sayılabilir.

Geçici İş Göremezlik

Geçici iş göremezlik, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği[1]’nin 38. Maddesinde tanımlanmıştır. İlgili maddeye göre; “Geçici iş göremezlik, sigortalının iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hâllerinde Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulu raporlarında belirtilen istirahat süresince geçici olarak çalışamama hâlidir.” Dolayısıyla geçici iş göremezlik denildiğinde geçici olarak çalışamayacak durumda olan sigortalının iyileşip çalışmaya başlayınca kadar mahrum kaldığı kazanç kaybını ifade eder.

Kalıcı İş Göremezlik 

Kalıcı iş göremezlik, kişinin yaralanması sonucunda sağlığında kalıcı nitelikte bir bozulma meydana gelmesi ve çalışma oranının azalmasıdır. Kalıcı iş göremezlik tazminatı da iş kazası veya meslek hastalığı gibi durumlar sonucunda kalıcı olarak sağlığı bozulan ve çalışma gücünü belli oranda kaybeden kişinin talep edebileceği tazminat türüdür.

Ölümlü Trafik Kazası Sigorta Tazminatı
Ölümlü Trafik Kazası Sigorta Tazminatı

Ölümlü Trafik Kazası Sigorta Tazminatı (Destekten Yoksun Kalma Tazminatı)

Ölümlü trafik kazası sigorta tazminatı, diğer bir adı ile destekten yoksun kalma tazminatı; trafik kazası sonucunda ölüm meydana geldiği takdirde ölen kişiden, sağlığında destek alan kişiler tarafından desteklerinin kaybolmuş olması sebebiyle talep ettikleri tazminat türüdür. Destekten yoksun kalma tazminatının talep edilebilmesi için;

  • Bir haksız fiil bulunmalıdır.
  • Haksız fiil sonucunda ölüm meydana gelmelidir.
  • Ölen kişinin destek olma gücü olmalıdır.
  • Talep eden kişinin destek ihtiyacı bulunmalıdır.
  • Destek ilişkisi bulunmalıdır.

Maddi Hasar

Maddi hasar, kaza sonrasında kişinin aktif malvarlığında azalma yahut pasif malvarlığında artışa sebep olan her türlü maddi zararları içerir.

Trafik Kazası Sonrası Araç Tamiri

Trafik kazası sonrası araç tamiri, tamir ettiren sürücünün uğradığı maddi zararlardan bir başkasıdır. Kişi, trafik kazasında kusursuz ise bu durumda kusurlu olan sürücüden araç tamiri için harcadığı bedeli ve uğradığı zararı talep edebilmektedir.

Araç Değer Kaybı 

Araç değer kaybı, trafik kazası sonrasında aracın yapılan parça değişiklikleri sebebi ile emsallerine göre piyasa fiyatının düşmesidir. Araç değer kaybı talep edebilmek için ;

  • Aracın kaza öncesinde ağır hasarlı bir durumda olmaması
  • Değişen parçaların önceden değişmiş parçalar olmaması, diğer bir deyişle orijinal parçalar olması
  • Kazada daha az kusurlu ya da kusursuz olunması
  • Kaza tarihinden itibaren 2 yıllık zamanaşımı süresinin geçmemiş olması

Gerekmektedir. Bu şartlar sağlandığı takdirde araç değer kaybı talebinde bulunulabilir.

Araç Mahrumiyet Bedeli

Araç mahrumiyet bedeli, kusursuz ya da daha az kusurlu olarak kazaya karışan kişinin aracının tamirde kaldığı süre boyunca araçtan mahrum kalması sonucunda oluşan zararın giderilmesi için talep edilen bedeldir. Burada araç mahrumiyet bedeli hesaplanırken kişinin emsal bir aracı kiralama fiyatı ile kendi aracının onarımda kaç gün kalması gerektiği çarpılır fakat bu sonuçtan benzin masrafı gibi zorunlu giderler indirilir. Kişinin talep ettiği araç mahrumiyet bedeli bu şekilde tespit edilir.

Ticari Kazanç Kaybı 

Ticari kazanç kaybı ise gerçekleşen trafik kazası sonrasında ticari olarak işletilen aracın tamirde kaldığı süre boyunca mahrum kaldığı kar oranıdır. Örneğin taksi, dolmuş, minibüs, otobüs gibi araçlar trafik kazası yaptığında kusursuz yahut daha az kusurlu ise, aracın tamirde kaldığı gün sayısınca günde yaklaşık olarak kazancı hesap edilerek bulunan kayıp türüne ticari kazanç kaybı denilmektedir. Bu hesaplamada da zorunlu giderler çıkarılarak ticari kazanç kaybına ulaşılmaktadır.

İş Kazası Sigortası
İş Kazası Sigortası

İş Kazası Sigortası 

İş kazası, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu[2]’nun 13. Maddesinde tanımlanmıştır. Mezkûr maddeye göre,  “İş kazası;

  • Sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
  1. b) İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle, 
  2. c) Bir işverene bağlı olarak çalışan sigortalının, görevli olarak işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi nedeniyle asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, 
  3. d) Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki emziren kadın sigortalının, iş mevzuatı gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanlarda,
  4. e) Sigortalıların, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere gidiş gelişi sırasında, meydana gelen ve sigortalıyı hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen engelli hâle getiren olaydır.” Şeklinde tanımlanmıştır. İş kazası sigortası ise, işçilerin haklarının korunması ve işverenlerin de ağır bir yükümlülük altında kalarak mağdur olmaması amacıyla yaptırılan sigorta türüdür.

İzmir Sigorta Tazminat Avukatı Hangi Davalara Bakar?

İzmir sigorta avukatı ile sigorta tazminatı avukatı hangi davalara bakar denildiğinde öncelikle;

Gibi davalara bakar. Sigorta hukuku uzmanı avukatların baktığı bu davaların içinde maddi tazminat, manevi tazminat, destekten yoksun kalma tazminatı, araç değer kaybı tazminatı, ticari kazanç kaybı tazminatı gibi birçok kalem bulunmaktadır.

Sigorta Davası Masrafları Ne Kadardır?

İzmir sigorta avukatı ile açılan sigorta davası masraflarında davanın tipine ve tazminat miktarına göre nispi harç ve vekalet ücretine hükmedilmektedir. Dolayısıyla harç ve masraflar konusunda net bir cevap verilmesi söz konusu değildir. İstenen tazminat miktarı ne kadar büyük olursa harç ve masraflar da büyümektedir.

Sigorta Tazminat Davaları Ne Kadar Sürer
Sigorta Tazminat Davaları Ne Kadar Sürer

Sigorta Tazminat Davaları Ne Kadar Sürer?

Sigorta tazminat davalarının süresi, davanın açıldığı mahkemenin iş yoğunluğu, davadaki deliller, taraf sayıları gibi hususlara bağlı olarak değişmektedir. Ancak sigorta tazminat davaları genellikle 1.5 – 3 yıl arasında sürmektedir.

Sigorta Konusunda Uzman Avukatın Önemi

Sigorta konusunda uzman avukatın önemi oldukça fazladır. Zira sigorta hukuku oldukça teknik bir alandır. Sigorta hukuku alanında bilirkişi raporları oldukça önem arz etmekte olup bilirkişi raporlarına itiraz ve ek bilirkişi raporu hakkında beyanda bulunmak, tazminat taleplerini ve talebin dayanaklarını açık ve net bir şekilde ifade etmek, talep edilmesi istenen tazminat miktarının şartlarının oluşup oluşmadığını incelemek, zamanaşımına uğrayıp uğramadığını incelemek ve gerektiği takdirde talep miktarı üzerinden ıslah yapmak gibi konularda uzman bir avukata danışmanız sizin için faydalı olacaktır.

İzmir’de En İyi Sigorta Avukatı Nasıl Bulunur?

İzmir’de en iyi sigorta avukatı nasıl bulunur? Çözüm avukatlık olarak İzmir’de kaza tazminatı, mal ve mülk sigortası hukuku, bireysel kaza avukatı, sigorta hukuku danışmanlığı, haksız tazminat reddi, sigorta anlaşmazlığı çözümü, sigorta poliçesi incelemesi gibi pek çok alanda faaliyetlerde bulunmaktayız.

Kaynakça [1] Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği, T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi, Erişim Adresi: https://www.mevzuat.gov.tr/ , Erişim Tarihi: 12.02.2024. [2] Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi, Erişim Adresi: https://www.mevzuat.gov.tr/ , Erişim Tarihi: 12.02.2024.

Daha fazla hukuksal bilgi için sitemizden Trafik Kazası Tazminat Hesaplama gibi yazılara kolayca ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Telefon numaranız yayınlanmayacak.