• 01 Nisan 2024
İzmir İşçi Avukatı

İzmir işçi avukatı , İzmir’de iş görme edimini yerine getiren bir işçi iseniz ve işten haksız fesih ile çıkarıldıysanız, yahut iş sözleşmesini haklı sebeple feshettiyseniz mutlaka bir İzmir işçi avukatı– iş hukuku avukatına danışmanız sizin için faydalı olacaktır. Zira iş hukuku alacakları başlıca;

  • Kıdem Tazminatı
  • İhbar Tazminatı
  • Fazla Mesai Ücreti
  • Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti gibi alacaklardır.

Bu alacakların tamamı teknik ve farklı şartlara dayanan alacaklar olup, feshi kimin yaptığı, fesih sebeplerinin neler olduğu gibi somut olayın özelliklerine göre değişmekte, işyerinin devri varsa hangi işverenlerin hangi alacak kalemlerinden sorumlu olduğu gibi oldukça teknik konular da İzmir işçi avukatı uyuşmazlıkları bünyesinde barınmaktadır. İşbu sebeple hak kaybına uğramamak adına bir iş hukuku avukatına danışmak sizin için faydalı olacaktır.

İzmir İşçi Avukatı İletişim Bilgileri

✅ İzmir İşçi Avukatı Çözüm Hukuk İzmir

✅ Telefon :  +90 541 371 0609 – İzmir
✅ Mail.      : info@cozumavukatlik.com.tr

✅ Adres   : https://cozumavukatlik.com.tr/

İşçi Avukatı Ne İş Yapar?

İzmir işçi avukatı İş hukuku konusunda uzman avukat ne iş yapar denildiğinde, öncelikle iş hukuku konusunda uzman avukat, işveren ve işçi alacakları konusunda uzmanlaşmış, müvekkilinin hak kaybına uğramaması adına kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti gibi alacak kalemlerinin tamamını almak amacıyla arabuluculuk görüşmelerinde ve davalarda müvekkilini temsil eden ve bahsettiğimiz alacakların şartları oluşmuş ise müvekkilinin hak ettiği alacakları alması için gerekli bütün hukuki yollara başvuran avukattır.

İzmir İşçi Avukatı Nedir?
İzmir İşçi Avukatı Nedir?

İşçi Avukatı Hakkında

İzmir işçi avukatı, işçilerin iş alacağı kalemleri, tazminat kalemleri veya işe iade konularında hak kaybına uğramaması için müvekkilini temsil etmeye gayret eden avukattır. İzmir’de yaşayan bir işçi iseniz ve ortaya bir iş hukuku ihtilafı çıkmışsa bir İzmir işçi avukatına danışmanız sizin için oldukça faydalı olacaktır.

İşçi Alacağı Davası Avukatı

İzmir işçi avukatı işçi alacakları başlıca; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti gibi ücretlerdir. İşçinin hak kaybına uğramaması ve hakkı olan alacak kalemlerini tam olarak alabilmesi için kendini bir avukat aracılığıyla temsil ettirmesi işçinin yararına olacaktır. Şayet İzmir’de yaşayan bir işçi olarak haksız fesih ile işten çıkarılmışsanız bir İzmir işçi alacağı davası avukatına başvurmanız sizin için gerekli ve faydalıdır.

İzmir’de İşe İade Davası Avukatı
İzmir’de İşe İade Davası Avukatı

İzmir’de İşe İade Davası Avukatı

İşe iade davası, oldukça yaygın bir dava tipi olup, işçinin iş sözleşmesinin haksız bir şekilde feshedilmesi sonucunda işine geri dönme amacıyla açtığı davadır. İşe iade davası oldukça teknik ve uzmanlık gerektiren bir davadır. Dolayısıyla işe iade talep eden işçinin mutlaka bir avukata başvurması önerilmektedir. İzmir’de yaşayan bir işçi olarak işten haksız şekilde çıkarıldığınız takdirde izmir işçi avukatına başvurmanız sizin hak kaybı yaşamanızı önleyecektir.

İşçi Alacakları Nelerdir?

İşçi alacakları somut olayın özelliklerine göre değişebilmektedir. Peki işçi alacakları nelerdir? Uygulamada en çok görünen işçi alacaklarını şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Kıdem Tazminatı
  • İhbar Tazminatı
  • Fazla Mesai Ücreti
  • Ulusal Bayram ve Genel Tatil Ücreti

Maddelendirdiğimiz alacaklar uygulamada en çok görünen işçi alacaklarıdır. Ancak işçi alacakları bunlarla da sınırlı değildir. Örneğin kötüniyet tazminatı, ayrımcılık tazminatı veya mobbing sebebiyle maddi – manevi tazminat gibi tazminat kalemleri de işçi alacağı kapsamında değerlendirilebilir.

İşçi Alacakları Nelerdir?
İşçi Alacakları Nelerdir?

Kıdem Tazminatı

Kıdem tazminatı, 1475 Sayılı İş Kanunu[1]’nda düzenlenen, belirli şartların oluşması durumunda “işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet aktinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında” bulunan tazminat türüdür. İşçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için;

  • İşyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak
  • İş sözleşmesinin kıdem tazminatına hak kazanabileceği bir şekilde feshedilmiş olması

Gerekmektedir.

İşyerinde en az 1 yıl çalışmış olan işçinin iş sözleşmesi, işverence haksız olarak feshedildiği takdirde ya da işçinin haklı nedenle iş sözleşmesini derhal feshettiği durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanmaktadır. İşçinin haklı nedenle derhal fesih hakkı, 4857 Sayılı İş Kanunu[2]’nun 24. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre işçi iş sözleşmesini;

  • Sağlık sebepleri
  • İşverenin Ahlak ve İyiniyet kurallarına uymayan halleri ve benzerleri
  • Başka bir işçinin işçiye cinsel tacizini işverenin engellememesi
  • Zorlayıcı sebepler

Sebeplerinden birisi ile fesheden işçi kıdem tazminatına hak kazanmaktadır.

İhbar Tazminatı

İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir neden olmadan, İş Kanunu’ndaki bildirim sürelerine uymayarak fesheden tarafın diğer tarafa ödeyeceği tazminat çeşididir. Dolayısıyla ihbar tazminatı, işveren tarafından işçiye ödenebileceği gibi işçi tarafından da işverene ödenebilir. İş sözleşmesini haklı bir nedenle olsa dahi fesheden tarafın karşı taraftan ihbar tazminatı alması mümkün değildir. İhbar tazminatı ödememek için İş Kanunu’nun 17. Maddesindeki bildirim sürelerine uyulması gerekmektedir. Mezkur maddeye göre bildirim süreleri;

  • 6 aydan az çalışmış işçi için 2 hafta
  • 6 aydan 1.5 yıla kadar çalışmış işçi için 4 hafta
  • 1.5 yıldan 3 yıla kadar çalışmış işçi için 6 hafta
  • 3 yıldan fazla çalışmış işçi için 8 hafta

Bildirim süresi mevcuttur. Bu bildirim sürelerine göre işçi iş sözleşmesini feshedecekse, işverene fesih bildirimi yapar ve bu süreleri doldurduğunda işten ayrılır. İşveren iş sözleşmesini feshedecekse işçiye bildirimi yapar ve işçi de bu sürelerin dolumu ile işten ayrılır.

Fazla Mesai Ücreti

Fazla mesai ücreti, uygulamada çok karşılaşılan işçi alacaklarından bir diğeridir. İş Kanunu’nun 63. Maddesine göre haftalık maksimum çalışma süresi 45 saattir. 45 saati aşan çalışmalar kural olarak fazla mesai ücreti olarak değerlendirilir.

Yıllık İzin Ücreti

Yıllık izin ücreti, işyerinde en az 1 yıl çalışan işçiye verilen bir haktır. Bu hak satılamaz, yani izin süresi fiilen kullanılmalıdır. İzin almayıp, bunu karşılığında ücret alınması hukuken mümkün değildir. Ancak işçi yıllık iznini kullanamadan işten ayrılmışsa bu durumda kullanamadığı izinler için yıllık izin ücreti alır. İzin süreleri İş Kanunu’nun 53. Maddesinde düzenlenmiştir. İlgili maddeye göre;

  • 1-5 yıl arasında çalışmış olan işçiler için 14 günden
  • 5-15 yıl arasında çalışmış olan işçiler için 20 günden
  • 15 yıl ve daha fazla çalışmış olan işçiler için 26 günden az olamaz.

Yıllık izin alacağı hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili makaleye[3] bakabilirsiniz.

Hafta Tatili 

Hafta tatili ücret alacağı, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 46. Maddesinde düzenlenmiştir. İlgili maddeye göre, 7 günlük zaman dilimi içinde işçinin 24 saat dinlenme hakkı bulunmaktadır. İşbu 24 saatlik süre, asgari nitelikte olup daha fazla dinlenme süresi kararlaştırılabilir. Yine hafta tatilinin kesintisiz kullanılması ilke olarak kabul edilmiştir.

Ulusal Bayram Ve Genel Tatil Ücreti

Ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağı birçok kanunda düzenlenmiş olup, bu hususta en çok öne çıkan madde 4857 Sayılı Kanun’un 47. Maddesidir. Mezkur maddeye göre; “Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir. 

Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.” Demektedir. Dolayısıyla işçi ulusal bayram veya genel tatilde çalışmadığı takdirde tam ücret, çalıştığı takdirde ise 2 günlük ücretini almaya hak kazanacaktır. Ulusal bayram ve genel tatil ücreti hakkında daha fazla bilgi edinmek için ilgili makaleye[4] göz atabilirsiniz.

Kıdem Tazminatı Avukatı
Kıdem Tazminatı Avukatı

Kıdem Tazminatı Avukatı İzmir

Kıdem tazminatı, uygulamada en önemli işçi alacaklarından birisidir. İşçi, çalıştı her yıl için 1 aylık ücretini kıdem tazminatı alacağı olarak talep etmektedir. Kıdem tazminatı uzmanlık gerektiren bir alacak olup, kıdem tazminatı davasında bir avukatla kendinizi temsil ettirmeniz hakkınızı tam olarak almanızı sağlaması açısından değerlidir. İzmir’de yaşayan ve iş sözleşmesini haklı bir nedenle derhal feshetmiş yahut iş sözleşmesi işveren tarafından haksız feshedilmiş bir işçi iseniz, bir kıdem tazminatı davası avukatı İzmir’de bulmanız ve kendinizi vekille temsil ettirmeniz yararlı olacaktır.

İş Hukuku Avukatı Danışmanlık Hizmetleri
İş Hukuku Avukatı Danışmanlık Hizmetleri

İş Hukuku Avukatı Danışmanlık Hizmetleri

İş hukuku avukatı danışmanlık hizmetleri nelerdir denildiğinde; iş hukuku avukatı bütün alacak kalemleri yönüyle müvekkili ile bilgiler paylaşmakta ve müvekkilini aydınlatmakta, bunun dışında kötüniyet tazminatı, işe iade şartları gibi hususlarda da bilgi vermekte ve işçi müvekkilinin kafasındaki soru işaretlerini gidermektedir.

İşten Kendi İsteği İle Ayrılan Kişi İhbar Tazminatı Alabilir Mi?

“İşten kendi isteği ile ayrılan kişi ihbar tazminatı alabilir mi?” Şeklinde çok fazla soru gelmektedir. İşten ayrılan taraf hiçbir şekilde ihbar tazminatı alamaz. Teknik söyleyişle iş sözleşmesini fesheden taraf ihbar tazminatına hak kazanamaz.

Sigortalılığın Tespiti Davaları

Sigortalılığın tespiti davaları, diğer bir adıyla hizmet tespiti davaları, sigortasız olarak çalıştırılan işçilerin, bu çalışmalarının tespiti ve primlerinin ödenmesi amacıyla açılan davalardır. Yani sigortalılığın tespiti davalarında kayıtlara girilmemiş olan davalar kayıt altına alınmaktadır.

Sigortalılığın tespiti davaları
Sigortalılığın tespiti davaları

İş Kanunundan Doğan Uyuşmazlıkların Dava İle Çözülmesi

İş Kanunundan doğan uyuşmazlıkların dava ile çözülmesi, arabuluculuğa tabi uyuşmazlıklar açısından arabuluculuğun “anlaşamama” ile sonuçlanmasından sonra iş davaları aracılığı ile işçinin yahut işverenin tazminatını almasına karar verilen davalardır. Bu davalarda özellikle işçi alacaklarına ilişkin davalar ile oldukça fazla karşılaşılmaktadır.

İşten Ayrılma Ve Ücret Davaları

İşten ayrılma ve ücret davaları, işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağı, fazla çalışma ücreti gibi alacak kalemlerinin talep edildiği iş davalarıdır.

Kaynakça

[1] 1475 Sayılı İş Kanunu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi, Erişim Adresi : https://www.mevzuat.gov.tr/ , Erişim Tarihi : 09.02.2024

[2] 4857 Sayılı İş Kanunu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi, Erişim Adresi : https://www.mevzuat.gov.tr/ , Erişim Tarihi : 09.02.2024

[3] Günay, C. İ. (2010). Yıllık Ücretli İzin Hakkı ve Ücretli İzin Alacağı. Sicil İş Hukuku Dergisi,(20), 28-50., Erişim Adresi : https://sicil.mess.org.tr/ , Erişim Tarihi: 09.02.2024

[4] Murat, Ş. E. N. Ulusal Bayram ve Genel Tatil Günlerine Rastlayan Haftalarda Fazla Çalışma. MESS Sicil İş Hukuku Dergisi, S18., Erişim Adresi : http://www.muratsen.org/tr_TR/ , Erişim Tarihi: 09.02.2024

Daha fazla hukuki makale için sitemizde gezebilir ve İş Kazası Maluliyet Oranı gibi yazıları hemen okumaya başlayabilirsiniz.

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Telefon numaranız yayınlanmayacak.