İzmir iş kazası avukatı, iş kazası geçiren işçi kazazedenin işverene karşı açacağı davalarda gerekli hukuki danışmanlığı yapmaktadır. İş kazası alanında kendini uzmanlaştırmış İş Kanunu’na hakim işçi ve işveren haklarını bilen avukatlara iş kazası avukatı denilmektedir.
İş kazası tanımına giren tüm kazalarda işçinin işverenden iş kazası tazminatı başlığı altında alacağı bulunmaktadır. Gerçekleşen kazalardan sonra işçide oluşabilecek bedensel ve ruhsal zararlar söz konusudur. Kazazede işçi; bedeni hasarı için maddi tazminat; yaşadığı acı, elem ve keder nedeniyle ise manevi tazminat hakkına sahiptir.
İzmir İş Kazası Avukatı Ne İş Yapar?
İzmir iş kazası avukatı işçinin yaşadığı hukuki uyuşmazlığın her aşamasında işçiye vekillik ederek yasal işlemleri gerçekleştirmektedir. Bu işlemler dava dilekçesinin hazırlanmasından başlayarak davanın sonuçlanmasına kadar devam etmektedir. Mahkemeye taşınan dosyalarda, dosyayı takip ederek sürecin gecikmesinin de önüne geçmektedir.
İzmir İş Kazası Avukatı İletişim Bilgileri
İzmir iş kazası avukatı hizmeti almak için Çözüm hukuk İzmir ile irtibata geçebilirsiniz. +90 541 371 0609 numaralı telefon üzerinden bizleri 7/24 arayabilirsiniz. whatsapp hattımız üzerinden yazarak bilgi alabilirsiniz. Online bilgi alıp soru sormak için ise avukat sor hizmetimizden faydalanabilirsiniz.
✅ İzmir İş Kazası Avukatı | Çözüm Hukuk İzmir |
✅ Telefon: | +90 541 371 0609 |
✅ Mail: | info@cozumavukatlik.com.tr |
İzmir İş Kazası Tazminat Davalarına Bakan Avukatlar
Her meslekte olduğu gibi avukatlık mesleğinde de farklı alanlar bulunmaktadır. Örneğin avukat her alana bakabileceği gibi bir alanı seçerek uzmanlaşmayı tercih edebilmektedir.
İşçinin yaralandığı veya vefat ettiği kazalarda tazminat alacaklarına ilişkin yoğunlaşarak uzmanlaşan avukatlar İzmir iş kazası avukatlarıdır. İş kazası alanını tercih eden avukatlar süreçleri daha hızlı ve hak kaybı yaşanmadan tamamlar.
İzmir İş Kazası Avukatının Verdiği Hizmetler
İzmir iş kazası avukatının verdiği hizmetler arasında gösterilen hizmetler:
- İş kazası geçiren işçinin maluliyetinin tespitine ilişkin yardım sağlamaktadır.
- İşçi ve işveren arasında açılan iş kazası tazminat davasında müvekkili destekler ve haklarını korur.
- Hukuki süreçleri yakinen takip ederek dosya kapanana kadar olan süreci kontrol altında tutmaktadır.
- İş kazası geçiren müvekkiline hukuki danışmanlık hizmetine sağlar.
- İş Mahkemesinde dava açılışı, dilekçe yazımı, gerekli yerlere başvurular gibi tüm gerekli adımları atmaktadır.
İş Kazası Avukatı Ücretleri
Avukatlık ücretleri belirli dönemlerde Resmî Gazete ’de yayınlanarak güncellenmektedir. Son ücret belirlemesi 21.09.2023 tarihinde belirlenmiş olup, dava ücretleri 8 bin TL ile 67.700 TL arasında belirlenmiştir. Avukatın bürosunda danışma ücreti ise ilk bir saat için 2.300 TL, sonraki her bir saat için ise 1.300 TL’dir. Çağrı ile gidilen bir noktada sunulan danışma ücreti 1 saate kadar 4.800 TL’dir.
Sözleşme ile alınacak İzmir iş kazası avukatı vekalet ücretlerinde ise Avukatlık Kanunu gereği avukat en düşük %15; en yüksek %25 oranında hak talep edebilmektedir. Ancak ödemenin süreç başlamadan veya sürecin sonunda alınacağı avukatın çalışma şartlarına göre değişmektedir.
İş Kazası Avukat Seçimi
İş kazası sonrası maddi ve manevi tazminat haklarının tam olarak tazmini için alanında uzman bir iş kazası avukatı ile çalışmak önemlidir. Avukatlık mesleğinde doktorlar gibi uzmanlık eğitimi almak ve sonrasında bu alanda çalışmak gibi şartlar yoktur. Hukuk fakültesinden mezun olmuş avukat her davaya bakabilmektedir. Ancak bu meslekte avukatlar bir alan üzerinde uzmanlaşmayı tercih edebilmektedir. Bu bağlamda durum değerlendirildiğinde iş kazası sonrası iş hukuku ve tazminat hukuku alanında uzmanlaşmayı tercih eden avukatlar arasından seçim yapılmalıdır.
İzmir İş Hukuku Avukatı
İş hukuku kanunu kapsamında süreçleri yürüten ve işveren ve işçinin haklarını korumak, bir hak ihlali halinde bunun tazmini için gerekli işlemleri yapan avukatlara İzmir İş Hukuku Avukatı denilmektedir. İş hukuku avukatları işçi ve işveren arasında oluşan hukuki uyuşmazlıkları müvekkilinin lehine çözüme kavuşturmak için çalışmaktadır.
İş Kazası Nedir?
İş kazası ile ilgili hukuki düzenlememler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 13.maddesinde düzenlenmiştir. İlgili maddeye göre iş kazası;
- Kazanın sigortalının iş yerinde bulunduğu anda,
- İşveren tarafından yürütülmekte olan iş nedeniyle sigortalı kendi adına ve hesabına bağımsız çalışıyorsa yürütmekte olduğu iş nedeniyle,
- Bir işverene bağlı çalışan sigortalının bir görev nedeniyle işyeri dışında başka bir yere gönderilmesi durumunda asıl işini yapmadığı zamanlarda,
- Emziren sigortalı kadına, iş kanunu gereğince çocuğuna süt vermek için ayrılan zamanda
- İşyerine işveren tarafından sağlanan servis aracı ile gidip gelirken oluşan ve sigortalı o anda ya da sonrasında bedenen veya ruhen engelli hale getiren olaydır.
İş Kazasının Tespiti
İş kazasının gerçekleşmesinin ardından iş verenin yükümlülükleri bulunmaktadır. Kazasının tespitine ilişkin birtakım evraklar ve tutanaklar işveren ya da sorumlu kişiler tarafından doldurulmalıdır.
İş kazasının tespiti için bu evrakların 3 gün içerisinde sorumlu olan Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim edilmelidir. Kazazede işçinin ise kazadan sonra gittiği sağlık kuruluşundan aldığı evrakları işverene ve SGK’ya iletmesi gerekmektedir.
Tüm bu bildirimlerin yapılması ve iş kazasının tespitinin ardından kazazede işçi Sosyal Güvenlik Kurumunda iş göremezlik ödeneğini alır.
İş Kazası Tutanağı
İş kazası olarak sayılacak bir olay meydana geldiğinde işveren ya da işveren tarafından yetkilendirilmiş kişilerce olayın gün, saat, yer ve olayın detaylarını tespit eden evrağa iş kazası tutanağı denilmektedir. Bu tutanak ortaya çıkması muhtemel hukuki uyuşmazlıklarda pek çok hususun ispat edilmesinde önemli bir kanıttır.
İş Kazası Bildirimi
İş kazası meydana geldiğinde işveren tarafından iş kazasının 3 iş günü içerisinde doğrudan ya da taahhütlü posta ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir. Ancak eğer olay işverenin kontrolü dışında bir yerde meydana gelmişse bildirim olayın öğrenilmesi tarihinden başlamaktadır.
İş Kazası Raporu
İş kazası ya da meslek hastalığı nedeniyle işçinin almış olduğu iş göremezlik raporu iş kazası raporudur. Bu rapor ile işçi iş göremezlik ödeneğine hak kazanmakta olup, ilgili ödenek Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenmektedir. Rapor sürecinde işverenin herhangi bir ücret ödeme yükümlülüğü yoktur.
İş Kazası Tazminat Davası
İşyerinde iş ilişkisi nedeniyle gerçekleşen bir kaza nedeniyle herhangi bir işçinin yaralanması ya da ölmesi durumunda işçinin kendisine ya da yakınlarına işverence ödenmesi gereken tazminatların istemi nedeniyle açılmış bulunan maddi ve manevi tazminat davalarına iş kazası tazminat davası denilmektedir.
İş kazası tazminat davası işçinin veya işverenin ikamet ettiği yerdeki İş Mahkemelerinde açılır. Davanın açılması için öncelik olarak belgelerin toplanması ve açık, net şekilde yazılan dilekçenin mahkemeye sunulması gerekmektedir.
İş Kazasında Alınacak Tazminat Kalemleri
İş kazasında alınacak tazminat kalemlerini yaralanmalı iş kazaları ve ölümlü iş kazaları başlığında ayırmak gerekmektedir. Çünkü iş kazasının ortaya çıkardığı sonuca göre tazminat kalemleri küçükte olsa farklılaşmaktadır.
İzmir iş kazası avukatı müvekkillerine iş kazası tazminat hesaplama konusunda da destek vermektedir. Uzman avukat alacağı dava ile karşılaştığında alacak kalemlerini tek tek sıralayıp hangi tazminatta ne kadar miktar alınabileceğini ve ne kadar sürede sonuca gidilebileceğini öngörebilmelidir.
Yaralanmalı İş Kazası Tazminatı
Yaralanmalı iş kazalarının ardından kazazede işçi, SGK tarafından meslekte kazanma gücü kayıp oranı tespiti için Sağlık Bakanlığı onaylı sağlık kuruluşlarına sevk edilmektedir. Sağlık kuruluşlarında işçinin yaralanmasının hayati fonksiyonlarına göre uzman hekimler tarafından değerlendirilmesi yapılmaktadır.
İş kazası sonrası oluşan yaralanma işçide geçici ya da kalıcı maluliyet oluşmaktadır. Bu kapsamda işçinin kaza nedeniyle bedeninde oluşan hasar geçici ise bu iyileşme süresince uğradığı hak kayıplarını tazmin etmek için geçici iş göremezlik tazminatı talebi oluşur. Ancak bazı kazalarda ortaya çıkan bedeni hasar kalıcı olmakta ve maluliyet oluşmaktadır. Bir maluliyet durumunda da sürekli iş göremezlik tazminatı hakkı ortaya çıkmaktadır.
Yaralanmalı iş kazası tazminat kalemleri;
- Geçici iş göremezlik tazminatı (iyileşinceye kadar çalışamadığı süreler için uğradığı zararı tazminen),
- Sürekli iş göremezlik tazminatı (kalıcı sakatlık durumunda),
- Gerçekleşen sağlık giderler,
- Ekonomik gücün sarsılması nedeniyle ortaya çıkan zararlar.
- Manevi tazminat
İzmir Ölümlü İş Kazası Tazminatı
Çalışanın iş yerinde bir kaza sonrası hayatını kaybetmesi ölümlü iş kazası olarak tanımlanır. Ölüm ile sonuçlanan bir iş kazasında ölenin yakınlarına işverence maddi tazminat ödenmektedir. Bu tazminat talepleri Türk Borçlar Kanunu ve İş Kanunu kapsamındadır.
İzmir Ölümlü iş kası tazminat kalemleri;
- Cenaze ve defin giderleri,
- Ölüm olay anında gerçekleşmediyse sağlık harcamaları,
- Tedavi gördüğü süre boyunca çalışma gücünün azalmasından doğan zararlar,
- Destekten yoksun kalma tazminatı,
- Manevi tazminat.
İş Kazası Maluliyet Tespiti
5510 Sayılı Kanunun 25 inci maddesi malul sayılma hususlarını düzenlemektedir. İlgili maddeye göre:
“Sigortalının veya işverenin talebi üzerine Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmeti sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az %60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır.” Maluliyet tespiti sağlık kurulunca tespit edilmektedir.
İş Kazası Kanunları ve İşçi Hakları
Mevzuatlara bakıldığında iş kazasını tanımlayan iki kanuna rastlanmaktadır. Bunlar;
- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu
Tazminat hakları ise Türk Borçlar Kanunu ile güvence altına alınmıştır. İlgili kanunlar kapsamında iş kazası sonra işçinin çeşitli hakları doğmaktadır. Bu hakların bir kısmı Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan bir kısmı ise direk işverenden talep edilecekler haklardır.
SGK’dan talep edilecek işçi alacakları;
- Geçici ve sürekli iş göremezlik tazminatı
- Ölümlü kazalarda hak sahiplerine bağlanacak ölüm geliri
İşverenin işe sağlayacağı haklar arasında gösterilenler:
- İşveren işçiyi iş kazasından dolayı işten çıkaramaz.
- İşçi kazadan dolayı diğer ekip arkadaşlarından ayrılamaz. Diğer işçiye sağlanan tüm prim, ikramiye vb. ödenekler kazazede işçiye de sağlanmalıdır.
- İş kazasından dolayı tüm tazminatları kazazede işçiye ödenmelidir.
- Mağdur işçinin işyerindeki yeri işçiyi zorlamadığı sürece onayı olmadan değiştirilemez.
SGK Davalarına Bakan Avukatlar İzmir
Başta İzmir İş kazası avukatı olmak üzere tüm iş kazası avukatları SGK davalarına ilişkin davalara bakmaktadır. Bu avukatların alanına giren dava konuları şöyledir:
SGK davalarına bakan avukatları İzmir ve diğer tüm şehirlerde genellikle aşağıdaki başlıklardaki davalara bakmaktadır.
- Emeklilik nedeniyle SGK davası,
- Makullük aylığı davası,
- Geçici iş göremezlik ödenesi davası,
- Ölüm geliri davası,
- Çeyiz yardımı davası.
İş Hukuku Avukatı Ücretsiz Danışmanlık Hattı
Avukatların sundukları danışmanlık hizmetleri ücrete tabidir. Ancak bazı avukatlar sosyal sorumluluk kapsamında mağdurlara ücretsiz danışmanlık hizmeti sunabilmektedir. Ancak sunulacak bu danışmanlık hizmeti hukuki süreçlerin yürütülmesi için yeterli olmayabilmektedir. Bu kapsamda bir iş hukuku uyuşmazlığı varsa bu uyuşmazlığı gidermek için uzman iş hukuku avukatlarından danışmanlık almak doğrudur.
Sık Sorulan Sorular:
Iş kazasına hangi avukat bakar?
İş hukuku alanında çalışan bu alanda tecrübe sahibi ve ilgili sertifikalarını almış avukatlar iş kazası davalarına bakarlar.
İş kazası davaları ne kadar sürer?
İş kazası tazminat davalarının ön görülen sonuçlanma süresi 450 gündür.
Iş kazasında hangi dava açılır?
İş kazasından kaynaklanan davalarda işçinin şikayetçi olması durumunda ceza davası ile birlikte maddi ve manevi tazminat davası açılmaktadır.
Iş kazasından ne kadar para alınır?
İş kazalarında ne kadar para alınacağını, işçinin kusuru, maaşı, yaşı ve heyetten aldığı iş gücü kaybı oranı belirleyecektir.
Iş mahkemesi avukatlık ücreti ne kadar?
İş mahkemelerine bakan avukatlara 2024 yılında avukatlık asgari ücret tarifesi gereği 17.900 TL’den az verilmemelidir. Konusu para olan davalarda avukatlık sözleşmesi gereği %15-%25 akdi vekalet ücretine hak kazanırlar.
Iş davalarında avukat ücreti yüzde kaç alır?
Avukatlık kanunu gereği müvekkil ve avukat arasında imzalanan akdi vekalet ücreti %15 – %25 arasında olmalıdır. Yüzde 25’in üzerinde yapılan sözleşmelerde yine 25’lik oran kabul görecektir.
Avukat davayı kaybederse ücret alır mı?
Avukat mahkemede davayı kaybederse karşı vekalet ücretine hükmolunur. Kaybedilen davalarda avukatın ücret alıp alamayacağı, müvekkil ve avukat arasındaki sözleşmeye bağlıdır.