Adınıza Açılan Dava Var Mı?
Adınıza açılan dava var mı sorusunun cevabını öğrenmek ve dava sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığını adım adım incelemek için yazımızı okuyun.
Adınıza açılan dava var mı sorusuna cevap bulabilmek için e-Devlet’i [1] kullanabilirsiniz. E – devlet uygulamasına giriş yaptıktan sonra Adalet Bakanlığı’nın içerisinde bulunan dava dosyası sorgulama sekmesine giriş yapmak sureti ile adınıza açılan dava var mı sorusuna cevap bulabilirsiniz. Yine adınıza açılan dava olup olmadığını öğrenebileceğiniz bir diğer platform ise Uyap Vatandaş Portal [2] platformudur. Uyap Vatandaş Portal’a Google üzerinden girdikten sonra E-devlet aracılığıyla giriş butonuna tıklayarak e-Devlet bilgileriniz ile giriş yapabilirsiniz.
Uyap vatandaş portala giriş yaptıktan sonra sol altta bulunan menü üzerinden sorgulama işlemleri butonuna tıklayınız. Ardından açılan sekmelerin içerisinden dosya sorgulama kısmını seçerek adınıza açılan dava var mı sorusuna cevap bulabilirsiniz. Yine dosya sorgulama kısmından adınıza açılan dava bir ceza davası ise ceza, hukuk davası ise hukuk şeklinde seçim yapabilirsiniz. Ceza davaları, bir suç işlenmesi şüphesi ile ortaya çıkan ve cezalandırılma ihtimali ile karşı karşıya kaldığınız davalardır. Örneğin dolandırıcılık, kasten öldürmeye teşebbüs, cinsel saldırı, kasten yaralama, taksirle yaralama gibi suçların varlığı halinde açılacak dava ceza davasıdır. Oysa hukuk davası, kişiler arasında oluşan uyuşmazlıkların giderilmesi amacı güden; boşanma davası, tazminat davası, ortaklığın giderilmesi davası, velayet davası, babalık davası, işçi alacağı davası gibi davalardır.
Mahkeme Nasıl Bakılır?
Mahkeme nasıl bakılır sorusuna yanıt arayanlar için, mahkeme süreçlerinin nasıl işlediğini ve mahkeme işlemlerinin detaylarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Mahkeme nasıl bakılır denildiğinde, öncelikle tarafınıza bir dava açıldığı takdirde mahkeme tarafından tensip zaptı tutulur ve tensip zaptı dava dilekçesi ile birlikte size tebliğ edilir. Ancak bir ceza davası söz konusu olduğunda, öncelikle savcılık tarafından bir soruşturma yürütülür, soruşturma sonucunda savcılık tarafından kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği takdirde dava açılmaz. Ancak savcılık tarafından kamu davası açılması kararı verildiği takdirde kovuşturma aşamasına geçilir. Tarafınıza bir dava açıldığını düşünüyor ve mahkeme nasıl bakılır sorusuna cevap arıyor iseniz e-Devlet uygulamasına girerek davalarım yazdığınızda davalarınızı görebileceğiniz gibi Uyap vatandaş portal üzerinden de giriş yaparak sorgulama işlemleri ve dosya sorgulama kısımlarından inceleme yapabilir ve sorunuza cevap bulabilirsiniz.
Mahkemeye Gitmezse Ne Olur? (Davacı, Sanık, Mağdur)
Mahkemeye gitmezse ne olur sorusunun cevabını ve mahkeme katılmama durumunda karşılaşabileceğiniz hukuki sonuçları yazımızda detaylı olarak ele alıyoruz. Mahkemeye gitmezse ne olur sorusu kişiden kişiye göre değişen bir sorudur. Şöyle ki;
- Mahkemeye tanık veya sanık herhangi bir mazeret bildirmeksizin duruşmaya katılmadığı takdirde hakkında yakalama veya zorla getirilme kararı verilebilir. Dolayısıyla sanık yahut tanık mahkemeye gitmek zorundadır.
- Davacı mahkemeye gitmezse davalı da davayı takip ettiğini bildirmezse işbu durumda Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun [3] 150. Maddesi gereği dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilecektir. Dosya işlemden kaldırıldığı takdirde davacı 1 ay içerisinde müracaat ederek dosyayı harç yatırmadan yenileyebilir. Davacı 3 ay içerisinde de yeniden harç yatırmak koşulu ile davayı yenileyebilir. Dosyanın işlemden kaldırılmasından itibaren 3 ay içerisinde yenilenmeyen dava açılmamış sayılır, işbu durumda kişi davaya devam edemez, yeniden dava açmak zorunda kalır.
- Davalı mahkemeye gitmezse bu durumda da yokluğunda yapılmış olan iş ve işlemlere itiraz hakkını kaybeder.
Mahkemeler Kaça Ayrılır?
Mahkemeler kaça ayrılır sorusuna bir cevap arıyor iseniz sorunuzun cevabının detaylarını işbu yazımızda bulabilirsiniz. Mahkemeler kaça ayrılır sorusuna cevap verebilmek için Türk yargı sistemi ve yargı organlarına bakılması gerekmektedir. Buna göre mahkemeler genel olarak;
- Anayasa yargısı
- Adli yargı
- Uyuşmazlık yargısı
- İdari yargı
Olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Anayasa yargısı, Anayasa Mahkemesi’ni ifade etmektedir. Adli Yargı da ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri ve Yargıtay’ı ifade etmektedir. Adli yargı kendi içerisinde hukuk yargısı ve ceza yargısı olarak ikiye ayrılır. Uyuşmazlık yargısı uyuşmazlık mahkemelerini ifade etmekte olup idari yargı da Danıştay ve idari yargı yerlerinin bütününü oluşturur. Bazı yazarlarca saydığımız dört yargı kolunun yanına seçim yargısı (Yüksek Seçim Kurulu) ve hesap yargısı (Sayıştay) da eklenmektedir.
Dava Açılırsa Nasıl Haberim Olur?
Dava açılırsa nasıl haberim olur sorusunu yanıtlayarak, hukuki tebligat süreçlerinin nasıl işlediğini ve dava hakkında nasıl bilgilendirildiğinizi açıklıyoruz. Tarafınıza bir dava açıldığında, ilgili dava dilekçesi ve tensip zaptı tarafınıza tebliğ edilir. Tebligat, bir bilgilendirme ve belgelendirme işlemidir. Yani tarafınıza yapılmış olan bilgilendirmenin belgelendirilmesidir. Tebligat kural olarak memur vasıtası ile adresinize yapılır, tarafınıza tebligat yapıldığına dair sizden bir imza alınır ve böylelikle belgelendirilmiş olur. Belgelendirmenin olmadığı bir işlem tebligat değildir.
Dolayısıyla tarafınıza gelmiş bir sms, bir mail, bir whatsapp mesajı ile tebligat yapılması söz konusu değildir. Tarafınıza bir tebligat geldiğinde hiç vakit kaybetmeden profesyonel bir avukata danışmak hak kaybınıza uğramamanız adına önemlidir. Zira belirli sürelerin kaçırılması büyük hak kayıplarına uğramanıza sebep olabilir. Yine tarafınıza açılmış olabileceğinizi düşündüğünüz bir dava varsa işbu durumda E-Devlet ya da Uyap Vatandaş Portal üzerinden tarafınıza açılmış bir dava olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
TC İle Dava Sorgulama Nasıl Yapılır?
TC ile dava sorgulama nasıl yapılır sorusuna yanıt arıyorsanız, e-Devlet üzerinden dava sorgulama işlemlerini adım adım öğrenmek için yazımızı inceleyin. E-Devlet üzerinden dava sorgulama işlemi yapmak için öncelikle E-Devlet’e T.C. Kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. Karşınıza çıkan ekranda orta üst tarafta bulunan arama ekranına “Dava Dosyası Sorgulama” yazarak aratın. Ardından bulunan kayıtlardan “Adalet Bakanlığı/Dava Dosyası Sorgulama” kısmına tıklayın ve tarafınıza açılmış olan davaları görüntüleyin.
Dava Ne Zaman Görünür?
Dava ne zaman görünür sorusuna yanıt arıyorsanız bu yazımızı okuyarak sorunuza yanıt bulabilirsiniz. Adınıza bir dava açıldığında dava dilekçesi ve ekleri tarafınıza tebliğ edilmektedir. Tebliğin ardından davaya ilişkin bilgiler Uyap vatandaş portala eklenir. Bu ekleme biraz sürebilir, ardından tarafınıza açılmış davaya ilişkin bilgilere Uyap vatandaş portal üzerinden ulaşabilirsiniz.
Açılan Bir Dava Ne Kadar Sürer?
Açılan bir dava ne kadar sürer sorusuna cevap alabilmek için işbu yazımızı okuyun. Açılan bir davanın ne kadar süreceğine net bir cevap verilmesi mümkün değildir. Zira açılmış olan davanın ne davası olduğu, davadaki taraf sayısı, tanık sayısı, mahkemedeki iş yükü gibi hususlar açılan bir davanın ne kadar süreceğini etkileyen hususlardır. Ancak dava açıldığında davacıya bir dosya tahmini bitiş süresi verilir, bu tahmini bitiş süresi davanın süreceği süre konusunda aydınlatıcı niteliktedir.
Makalemizin sonuna gelirken, İzmir ceza avukatı veya İzmir tazminat avukatı desteğine ve danışmanlığına ihtiyacınız varsa hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular:
Muhtara tebligat yapılır mı?
Tarafınıza dava açıldığında adreste bulunmamanız ve belirli şartların oluşması durumunda mahalle muhtarınıza tebligat yapılabilir. Dolayısıyla bir tebligat yapıldığını düşünüyor iseniz adresinize gelmediği takdirde mahalle muhtarınıza danışınız.
Whatsapp mesajı tebligat olur mu?
Whatsapp mesajı ile tebligat olmaz. Tebligat, bir bilgilendirme ve belgelendirme işlemi olup kural olarak posta memuru aracılığı ile tarafınıza tebliğ edilir ve imzanız alınır.
Ceza davasında sanık olarak duruşmaya gitmezsem n’olur?
Ceza davasında sanık olarak mazeret bildirmeksizin duruşmaya gitmediğiniz takdirde hakkınızda zorla getirme ve yakalama kararı çıkabilir. Dolayısıyla sanık iseniz duruşmaya gitmeniz sizin için faydalı olacaktır.
Davalı olarak duruşmaya gitmezsem n’olur?
Davalı olarak duruşmaya gitmediğiniz takdirde yokluğunuzda yapılmış olan iş ve işlemlere itiraz hakkınızı kaybedersiniz, işbu durum hak kayıplarına sebep olabilir.
Kaynakça
[1] E-Devlet Kapısı, Erişim Adresi: https://www.turkiye.gov.tr/ , Erişim Tarihi: 29.07.2024
[2] UYAP Vatandaş Portal, Erişim Adresi: https://vatandas.uyap.gov.tr/main/vatandas/giris.jsp , Erişim Tarihi: 29.07.2024
[3] Hukuk Muhakemeleri Kanunu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi, Erişim Adresi: https://www.mevzuat.gov.tr/ , Erişim Tarihi: 30.07.2024