Trafik Kazası Kaynaklı Maddi Ve Manevi Tazminat Davası

Trafik Kazası Kaynaklı Maddi Ve Manevi Tazminat Davası

Trafik Kazası Kaynaklı Maddi Ve Manevi Tazminat Nedir?

Ülkemiz karayollarında 2018 yılında toplam 1 milyon 229 bin 364 adet trafik kazası meydana gelmiş, bu kazaların 1 milyon 42 bin 832 adedini maddi hasarlı, 186 bin 532 adedini ise ölümlü yaralanmalı trafik kazalarının oluşturmuş, yine bu kazalarda 6 bin 675 kişi hayatını kaybetmiş ve 307 bin 71 kişi de yaralanmıştır. Bu sayılar maalesef her yıl trafiğe katılan araç sayısının ve nüfusumuzun artması ile doğru orantılı olarak artmaya devam etmektedir. Sayının bu denli fazla olduğu da göz bulundurulduğunda kazadan sonra gündeme gelen maddi ve manevi tazminat davaları sürecinin de en iyi şekilde yönetilmesi gerektiğinin önemini bir kez daha gözler önüne serilmiştir.

Bu kapsamda trafik kazasından kaynaklı maddi ve manevi trafik kazası tazminatı davası açabilmek için öncelikle en az bir motorlu aracın katıldığı bir kazada yaralanma gibi bedensel zararlar, ölüm ile üçüncü kişilere ait ev, araba, arazi gibi malvarlıklarında zararın meydana gelmesi gerekmektedir. Türk Borçlar Kanunu’nun 49. Maddesi ve devamında gelen maddeler ise trafik kazasından kaynaklı maddi ve manevi tazminat davasının hukuki temelini oluşturmaktadır.

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama 

Trafik Kazası Kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat Davalarında Davacı Kimdir?

Yaralanmalı trafik kazalarından kaynaklı maddi ve manevi trafik kazası tazminatı davalarında yaralanan kişinin kural olarak yalnızca kendisi dava açabilmektedir. Yaralanan kişi tedavi giderlerini, kazadan dolayı çalışamadığı dönemler için kazanç kaybını, çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplarını, ve ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplarını maddi trafik kazası tazminatı adı altında isteyebilir. Borçlar Kanunumuzun 56. Maddesi uyarınca yaralanan kişi olay nedeniyle duyduğu elem, acı ve kederden dolayı manevi tazminat davası da açabilmektedir.

Kural olarak bedensel zarar nedeniyle manevi trafik kazası tazminatı isteminde bulunma hakkı zarar görene aittir. Ancak bir kimse kazadan dolayı bedensel zarara maruz kalmış ise onun (ana, baba, eşler, kardeş, nişanlı gibi) yakınlarından birinin aynı eylem nedeniyle hukuken korunan ruhi ve asabi sağlık bütünlüğü ağır bir şekilde ihlal olmuşsa, onlar da manevi trafik kazası tazminatı talep edebilirler.

Çünkü bu durumda onların zararları ile haksız eylem arasında illiyet bağı vardır ve zararlarının niteliği itibariyle onların da ihlal edilen normun (56. maddenin) koruma alanı içinde bulunduklarının ve hukuka aykırılık bağının gerçekleştiğinin ve manevi trafik kazası tazminatı talep edebileceklerinin kabulü gerekir. Ayrıca kazadan dolayı yaralanan kişinin yakınları maddi trafik kazası tazminatı talebinde bulunamaz.

Trafik Kazası Kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat Davalarında Davalı Kimdir?
Trafik Kazası Kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat Davalarında Davalı Kimdir?

Trafik Kazası Kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat Davalarında Davalı Kimdir?

Trafik kazası neticesinde ölüm, yaralama veya herhangi bir malvarlığı zararı meydana gelmesi halinde aracın sürücüsüne, aracın sahibine, aracın işletenine, sigorta şirketine karşı maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.

  • Aracın kusurlu olan sürücüsü Borçlar Kanunu’nun 49. Maddesi uyarınca meydana gelen kazadan hukuken sorumludur.
  • Aracın sahibi Karayolları Trafik Kanunu’na göre işleten sayıldığı için aynı kanunun 85. Maddesine göre meydana gelen kaza nedeniyle oluşan her türlü zarardan sorumludur.
  • Araç işleten Karayolları Trafik Kanunu’nun 85. maddesine göre meydana gelen zarardan sorumludur. İşleten sıfatı kanunda ‘’Araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen veya aracın uzun süreli kiralama, ariyet veya rehni gibi hallerde kiracı, ariyet veya rehin alan kişidir.’’ Şeklinde tanımlanmıştır. Yani görüleceği üzere aracın sahibi, aracın uzun süreli kiracısı da aracın işleteni olup trafik kazasında maddi ve manevi trafik kazası tazminatı davasının muhatabı olabilecektir. Araç işleteninin sorumluluktan kurtulabilmesi için, kendisinin veya eylemlerinden sorumlu tutulduğu kişilerin kusuru bulunmaksızın ve araçtaki bir bozukluk kazayı etkilemiş olmaksızın, kazanın bir mücbir sebepten veya zarar görenin veya bir üçüncü kişinin ağır kusurundan ileri geldiğini ispat etmesi gerekmektedir.
  • Araç işletenlerin, trafik kazasından kaynaklı sorumluluklarının karşılanmasını sağlamak üzere mali sorumluluk sigortası yaptırmaları kanunen zorunludur. Yani trafik kazası yani riziko meydana geldiğinde sigorta şirketleri de meydana gelen trafik kazasından kaynaklanan zarardan sorumludurlar. Uygulamada ise sigorta şirketleri genel olarak sadece maddi zararı zorunlu sigorta limitlerine kadar karşılamakta manevi zarar ise poliçe dışında tutulmaktadır.Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortasının dışında kasko olarak da bilinen ihtiyari mali mesuliyet sigortasını yapan sigorta şirketi de trafik kazasından dolayı meydana gelen zarardan sorumlu olabilmektedir.

Trafik Kazasından Kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat Davalarında Görevli Mahkeme Hangisidir?

Trafik Kazası Tazminat Davası Görevli Mahkeme
Trafik Kazası Tazminat Davası Görevli Mahkeme

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 2. Maddesi uyarınca sigorta şirketleri dışında kalan sorumlulara karşı açılacak trafik kazalarından kaynaklı maddi ve manevi trafik kazası tazminatı davalarında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Türk Ticaret Kanunu’nun 4/1-a ile 5. Maddeleri uyarınca yalnızca sigorta şirketine karşı dava açılacak ise görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi olacaktır. Sebebi ise sigorta şirketinin faaliyetinin ticari bir iş olmasıdır.

Yargıtay içtihatları uyarınca da aracın sürücüsü, araç sahibi, işleten ile birlikte hem de sigorta şirketlerine birlikte açılacak davada görevli mahkeme ise davalılar arasında sigorta şirketi bulunması dolayısıyla Asliye Ticaret Mahkemesi olacaktır.

Trafik Kazasından Kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat Davalarında Yetkili Mahkeme Hangisidir?

Trafik kazası borçlar hukuku kapsamında bir haksız fiildir. Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzda da haksız fiilden kaynaklı davalarda yetkili mahkemelerin neresi olduğu açıkça belirtilmiştir.

Öncelikle 6100 S. HMK uyarınca davalı sayısı birden fazla ise, dava bunlardan birisinin ikametgahı mahkemesinde açılabileceği gibi (HMK. M. 6- Genel yetki kuralı) haksız fiilin vuku bulduğu, zararın meydana geldiği, zararın meydana gelme ihtimalinin bulunduğu yer ya da zarar görenin yerleşim yeri mahkemesinde de açılabilir. (HMK M. 16. Haksız fiilden doğan davalarda yetki)

Motorlu araç kazalarından dolayı hukuki sorumluluğa ilişkin davalar, ihtiyari ve zorunlu sorumluluk sigortası yapan şirketler aleyhine de işleten ve sürücü ile birlikte açılması halinde, davalılardan birinin ikametgahı mahkemesinde açılabileceği gibi, kazanın vuku bulduğu yer mahkemesinde de açılabilir. KTK’da kazanın vuku bulduğu yer mahkemesinde de dava açılabileceği kuralı kesin yetki kuralı olmayıp, davacıya tanınan bir seçimlik haktır.

Trafik Kazasından Kaynaklı Ölümlü ve Yaralanmalı Bedensel Zarar Doğuran Davalarda Hangi Zararları Talep Edebiliriz?

Trafik kazaları maalesef hayatımızın bir gerçeğidir. Bu kazalar sonucunda maddi ve manevi olmak üzere birçok zarar meydana gelebilir. Kazaya maruz kalan kişiler veya yakınları, bu zararları tazmin etmek için hukuki yollara başvurabilirler.

Trafik kazasından kaynaklı davalarda talep edilebilecek bazı önemli zararlar şunlardır:

Maddi Zararlar:

  • Araç hasarı
  • Tıbbi masraflar
  • Kazanç kaybı
  • Bakım masrafları
  • Cenaze masrafları
  • Destek tazminatı

Manevi Zararlar:

  • Acı ve elem
  • Ruhsal çöküntü
  • Estetik kayıp
  • Ölenin yakınlarının manevi üzüntüsü

Maddi zararlar, faturalar, reçeteler ve diğer belgeler kullanılarak belgelenebilir. Bu belgeler, tazminat davasında delil olarak sunulacaktır.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası

Ölümlü Trafik kazası sonrası tazminat davası esnasında talep edilebilecek zararlar Borçlar Kanununun 53. Maddesinde sayılmıştır. Bunlar;

– Cenaze giderleri,

– Ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar,

– Ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıplar.

Destekten yoksun kalma tazminatı davası olarak da bilinen bu davada trafik kazasında ölen kişinin yakınları (anne, baba, eş, çocuklar, nişanlı veya destek verdiği herhangi bir kişi) destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilirler. Destekten yoksun kalma tazminatı davasını sadece ölenin mirasçıları değil ölenin hayattayken destek verdiği yani ölenin hayat boyu desteğinden mahrum kalan herhangi bir kişi de açabilmektedir.

Maddi trafik kazası tazminatı konusunun yanı sıra ölümlü trafik kazası manevi tazminat hakkı da verilmiştir. Borçlar Kanununun 56. Maddesinde manevi tazminat düzenlenmiş olup ölenin yakınları (anne, baba, eş, çocuklar, kardeşler, nişanlı) ölüm neticesinde duydukları elem, acı ve ızdırap nedeniyle manevi tazminat istemiyle dava açabilirler. Ölümlü trafik kazası manevi tazminat, yetkili mahkeme uygun gördüğü taktir de alınabilir.

Ölümlü trafik kazası sigortaya tazminat talebi için kaza sırasında yaralanma, ölüm veya sakatlık gibi durumların yaşanması gerekir. Bu durumların sonucunda maddi zarara ek olarak trafik kazası tazminatı talebinde de bulunulabilir. Tazminatlar ‘’araç başına’’ olarak belirlenir ve bu miktarı geçmez.

Ölümü Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer?

Ölümlü trafik kazası tazminatı arabuluculuk ile alınamadıysa dava ile hak talep edilir. Hak talep edilen davanın süresi ile yoğunluğa göre değişebilir. 1 ile 3 sene arasında gerçekleşen bir dava süreci vardır.

Ölümü Trafik Kazası Tazminat Dava Dilekçesi

Tazminat davası dilekçesi, trafik kazasının yaşandığı durumda yetkili mahkemeye verilir. Dilekçede kabaca şu bilgiler yer almalıdır; davacı adı, TC kimlik numarası, adres, vekili, davalı, davalının adresi, konu, dava değer, açıklamalar.

Ölümlü Trafik Kazası Maddi Manevi Tazminat Zamanaşımı

Trafik kazasının gerçekleştiği andan itibaren zaman aşımı süre başlar. Trafik kazasında zaman aşımı incelenirken şunlar dikkate alınmalıdır;

  • Yaralanmalı trafik kazalarında 8 yıl,
  • Ölümlü trafik kazalarında 15 yıl,
  • Hem yaralı hem ölü var ise 15 yıl.

Ölümlü trafik kazası tazminatı halk arasında Kan Parası, diyet, sigorta parası diye adlandırılmaktadır.

Trafik Kazası Sonucu Ölen Kişiler İçin Destekten Yoksun Kalma Tazminatı (Kan Parası)

Trafik kazalarında ne yazık ki can kayıpları da yaşanabilmektedir. Bu tür üzücü olaylarda ölen kişinin yakınları, maddi ve manevi açıdan büyük bir zarar görürler. Bu mağduriyetin bir nebze olsun hafifletilmesi için Türk Borçlar Kanunu’nda “Destekten Yoksun Kalma Tazminatı” adı altında bir düzenleme yer almaktadır. Halk arasında bu tazminata “Kan Parası” da denilmektedir.

Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminat Davası

Yaralanmalı trafik kazası tazminat davası esnasında talep edilebilecek zararlar Borçlar Kanununun 54. Maddesinde sayılmıştır. Yaralanmalı trafik kazası tazminat davası dilekçesi hazırlanarak aşağıda bulunan giderlerin ödemesi alınabilmektedir. Bu maddeler;

  • Tedavi Giderleri,
  • Kazanç Kaybı,
  • Çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar,
  • Ekonomik geleceğin sarsılmasından doğan kayıplardır.

Önemle belirtmek isteriz ki yaralanmalı trafik kazasından kaynaklı maddi tazminat davasında yaralananın yakınlarının tazminat hakkı bulunmamaktadır. Ancak Borçlar Kanununun 56. Maddesi uyarınca yaralanan kişinin ağır bedensel zarara uğraması halinde zarar görenin yakınlarının sadece manevi tazminat hakkı bulunmaktadır.

Yaralanmalı Trafik Kazası Sakatlık Tazminatı Nasıl Alınır?

Trafik kazası sebebi ile yaralanma olayının yaşamasından dolayı tazminat hakkına sahip olursunuz. Ancak, Yaralanmalı trafik kazası tazminatı ödemesi alabilmek için aşağıda belirtilen kriterlere dikkat etmeniz gerekiyor.

  • Hata oranı ve haklılık payı
  • Kazanın gerçekleştiği tarihteki yaş
  • Kazanın gerçekleştiği tarihteki kazancınız
  • Heyet raporu sonucunda ortaya çıkan malullük oranı

Yaralanmalı trafik kazası tazminat davası görevli mahkeme tarafından karara bağlandıktan sonra yukarıdaki faktörler çerçevesinde tazminat ödemesini alabilirsiniz. 

Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminat Davası Zamanaşımı

Trafik kazası meydana geldiği andan itibaren zaman aşımı süreci başlar. Yaralanmalı trafik kazası zaman aşımı süresi; 8 senedir.

Yaralamalı trafik kazalarında hukuki süreç, 8 yıl içerisinde başlatılmalıdır. Kazanın sonrasında 6. Ay bitmeden heyet raporunun alınması gereklidir.

Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer?

Yaralanmalı trafik kazalarında yetkili mahkemenin yoğunluğuna göre süre değişmektedir. Ancak belirtilen süre 2 yıldır.

Trafik Kazasından Kaynaklı Davalarda Maddi ve Manevi Tazminat Nasıl Hesaplanır?

Trafik kazası tazminat hesaplama yöntemi, trafik kazası nedeni ile tazminat alma hakkında sahip olan ve bu hakkı kullanmayı talep eden birçok kişi tarafından sorgulanan konular arasında yer alır. Ülkemizde her yıl ortalama 1 milyon 230 bin civarında kaza yaşanmaktadır. (TÜİK verilerine göre) Yaşanan kaza sayısının çokluğu beraberinde trafik kazaları ile ilgili tazminat davalarını da getirmekte. Bu nedenle de trafik kazaları ile ilgili en çok aranan sorgular arasında “Trafik kazası sigorta tazminatı hesaplama” gibi araştırmalar yer alıyor. Bu tarz uzun araştırmaları bir kenara bırakarak yazımızı inceleyebilir ve trafik kazası sigorta tazminatı hesaplama tablosu ile kendi tazminat hesaplama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Trafik kazalarının artış göstermesinde birçok etkili neden bulunur. Sürücülerin ve yayaların trafik kurallarına uymasından tutun da yol çalışmalarına kadar etkili olan bu nedenler üzerinde yapılan çalışmalar son yıllarda ölümlü ve yaralanmalı trafik kazaları oranlarının azalmasını sağlamıştır. Trafik kazaları sadece kazayı yapan insanları değil aynı zamanda doğal çevreyi, yayaları ve kaza yapılan yerdeki yaşam alanlarını da etkiler. Bu nedenle yaşanan trafik kazaları her yönden büyük tehlikeler arz eder. Trafik kazalarının ortaya çıkma nedenleri araştırıldığında ilk üç sıra aşağıdaki listedeki gibidir;

  • Hatalı sollama nedeni ile yaşanan trafik kazaları,
  • Alkol tüketimi nedeni ile yaşanan trafik kazaları,
  • Aşırı hız nedeni ile yaşanan trafik kazaları.

Yaşanan trafik kazalarından sonra tazminat hesaplama işlemleri sıklıkla trafik kazası tazminatı hesaplama programı ile yapılır. Bunun yerine hesaplama işlemlerini kendileri yapmak isteyenler ise trafik kazası tazminat hesaplama formülü aracılığı ile hesaplama yapabilirler.

Trafik kazası tazminat hesaplama aracı da aynı şekilde formül kullanılarak oluşturulan hesaplama yöntemlerinden biridir. Trafik kazası hesaplama tablosu excel yardımı ile bu programlar tarafından oluşturulabilmektedir.

Trafik kazası tazminat faiz hesaplama işlemini gerçekleştirmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Kazanın nasıl gerçekleştiği, kaza sonucunda ölüm ya da yaralanma olup olmadığı gibi hususlar hesaplama için önem taşır. Ölümlü trafik kazası tazminat faiz hesaplama nasıl yapılır? Yaralanmalı trafik kazası tazminat hesaplama nasıl yapılır? Bu ve bunun gibi merak edilen soruların cevapları için okumaya devam edebilirsiniz.

Ölümlü Trafik Kazalarında Tazminat Nasıl Hesaplanır?

Ölümlü trafik kazası tazminat miktarı birçok etkene göre değişiklik gösterir. Tazminat hesaplamak için ölümlü trafik kazası tazminat hesaplama programı kullanabilir ve hızlı bir şekilde tazminat hesaplama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bununla birlikte hesaplama işlemini doğrudan kendiniz yapmak isterseniz ölümlü trafik kazası tazminat hesaplama tablosu aracılığı ile kendiniz hesaplama yapmanız da mümkün.

Ölümlü trafik kazalarında aşağıda yer alan durumlara bağlı olarak farklı hesaplama yöntemleri tercih edilir:

  • Kaza anında şoför konumunda olma,
  • Kaza anında yolcu konumunda olma,
  • Yaya halinde iken kaza yaşanması ve yayanın yaşamsal durumu (hayatta olup olmaması),
  • Kaza anında gerekli tedbirlerin alınmış olup olmaması.

Yukarıda yer alan her bir neden ölümlü trafik kazası tazminat hesaplama üzerinde etkili olmaktadır. Bununla birlikte her ölümlü kazada tazminat verilmesi gibi bir zorunluluk da yoktur. Ölümlü kazalarda tazminat verilmesi ve verilen tazimatın miktarı aşağıda yer alan faktörlere bağlı olarak belirlenir. İşte “Ölümlü trafik kazası tazminatı ne kadar?” Sorusunun cevaplandırılabilmesi için bilinmesi gereken hususlar;

  • Kaza nedeni ile ölen kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler için destekten yoksun kalma tazminatı. (Bu tazminat seçeneğinden sadece henüz 18 yaşını doldurmamış çocuklar, kazada ölen kişinin eşi, annesi ve babası yararlanabilmektedir.)
  • Ölen kişinin yaşı,
  • Ölen kişinin kazanın yaşandığı tarihte aldığı maaş,
  • Tarafların kusur payı,
  • Kazanın yaşandığı tarihte sigortanın belirlemiş olduğu teminat bedeli miktarı ya da poliçe.

Yukarıda yer alan faktörler göz önünde bulundurularak ölümlü trafik kazası sonucunda ölen kişinin ardında kalan kişilere, yakınlarına tazminat ödemesi yapılmaktadır. Bu ödemenin miktarı yine mahkemeler tarafından belirlenebilmektedir. Bununla birlikte tahmini olarak tazminat miktarı öğrenmek için ölümlü trafik kazası maddi – manevi tazminat hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

Ölümlü trafik kazası tazminat davası süreci yaralanmalı trafik kazası tazminat sürecine göre çok daha hızlı ilerlemektedir. Bunun en temel nedeni ise ölümlü trafik kazalarında sonucun açık bir şekilde gözle görülebilir olmasıdır. Yaralanmalı trafik kazası tazminat davası sonuçlanması için yaralanan kişinin heyet raporu ile yaralandığını kanıtlaması gerekir. Heyet raporu kaza yaşandıktan 6 ay sonra verilmektedir. Bu nedenle davanın heyet raporu alınana kadar bekletilmesi gibi bir husus vardır.

Yaralanmalı Trafik Kazalarında Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yaralanmalı trafik kazası tazminat hesaplama tablosu temelde sigorta şirketleri tarafından oluşturulan ve tazminat miktarının hesaplanmasında kullanılan araçtır. Trafik kazası iş göremezlik tazminatı hesaplama işlemi yapmak için yaralanmalı trafik kazası tazminat hesaplama aracı kullanabilirsiniz. Trafik kazasında alacağınız tazminatı ise kendiniz tam anlamı ile hesaplamanız mümkün değildir. Bu durumun asıl nedeni ise sigorta şirketlerinin hesaplama yöntemlerinin birbirinden farklılık gösteriyor olabilmesidir.

Sigorta şirketlerinin yaralanmalı trafik kazası tazminat miktarı hesaplamak için kullandığı yöntem ise devre başı ödemeli olan belirli süreli rant formülüdür. Ortaya çıkan zarar süresini hesaplamak için ise CSO-1980 (Amerikan) tablosunu kullanmaktadırlar. Bu yöntem sigorta şirketlerinin ödeyecekleri en düşük tazminat miktarını hesapladıklarının açık bir göstergesidir.

Birçok kaza mağduru tazminat konusunda bu yöntem nedeni ile alabileceğinden daha az tazminat almakta. Bu durumun ortaya çıkmaması için hukuki destek alarak profesyonel avukatlardan yardım almak gerekir. Yaralanmalı trafik kazası tazminat talebinde bulunurken aşağıda yer alan faktörler göz önünde bulundurulur;

  • Yaralanan kişinin meydana gelen kaza nedeni ile işten uzak kaldığı süre boyunca yaptığı masraflar,
  • Yaralanan kişinin kaza nedeni ile ödemesi gereken hastane masrafı,
  • Zarara uğrayan araç ya da eşyaların masrafı,
  • Sakatlık oranına bağlı olarak tazminat miktarı hesaplanır.

Tazminatın hesaplanması sürecinde davacı olan tarafın halihazırda var olan ekonomik hali göz önünde bulundurulur. Ayrıca ortaya çıkan hasarın kanıtlanamaması durumunda zarar asgari ücret üzerinden hesaplanır. Tazminat hesaplanma işlemlerinde mutlaka alanında deneyim kazanmış avukatlardan destek alınması gerekir. Aksi halde ortaya çıkan zarardan daha az tazminat verilmesi gibi bir durum ortaya çıkabilir.

Tam bir hesaplama yapmak yerine tahmini bir hesaplama ile tazminat miktarına yakın değerleri görmek için ise yaralanmalı trafik kazası tazminat hesaplama aracı kullanılabilir. Bu aracı kullanırken mutlaka bilgileri doğru işlemelisiniz. Tam bir trafik kazası tazminatı miktarı vermese de alacağınız tazminatı tahmini olarak öğrenmek için iyi bir yol olabilir. Trafik kazası sakatlık tazminat hesaplama işlemleri ve daha birçok tazminat hesaplama işlemi için büromuza başvurabilirsiniz.

Trafik kazalarında manevi trafik kazası tazminatı hususunda, kanun hakim bir kimsenin bedensel bütünlüğünün zedelenmesi durumunda olayın özelliklerini göz önünde tutarak zarara göre uygun bir miktar paranın ödenmesine karar verebilir demektedir.

Yani manevi trafik kazası tazminatı zenginleşme aracı olmadan davacı tarafın duyduğu acı elem ve kederin giderilmesine hizmet etmelidir.

Trafik kazalarında mahkemece manevi trafik kazası tazminatı belirlenirken hem kanunda hem de Yargıtay içtihatlarında belirtilen birtakım kriterler dikkate alınmaktadır. Bu kriterler ;

  • Tarafların sosyal ve ekonomik durumu,
  • Tarafların kusur oranları,
  • Kazanın oluş şekli
  • Hak ve nefaset kuralları.

Maddi trafik kazası tazminatı hesaplanmasında ise bilirkişiler tarafından birçok değişen göz önünde bulundurulmaktadır. Meydana gelen kaza da yaralanan kişinin kazadaki kusur oranı, kişinin maluliyet oranı, maaşı, yaşı gibi unsurlar önem arz etmekte olup her somut olaya göre de bu kriterler kapsamında maddi trafik kazası tazminatı tutarı değişim göstermektedir.

Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı maddi trafik kazası tazminatı davalarının en önemlisi hiç kuşkusuz destekten yoksun kalma tazminatıdır. 01.06.2015 tarihinde yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları ile artık hak sahibinin kendi kusuruna denk gelen tazminat talepleri teminat dışı kalacaktır. Yani meydana gelen kaza 01.06.2015 tarihinden önce gerçekleşmiş ise ölen desteğin tam kusurlu olsa dahi hak sahipleri tazminata hak kazanacaktır. Ancak kaza 01.06.2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş ise ölen destek eğer kusurlu yahut tam kusurlu ise hak sahipleri trafik kazası tazminatı için hak kazanamayacaktır. Tek taraflı kazalarda da 01.06.2015 tarihinden sonra meydana gelmiş ve ölüm gerçekleşmiş ise kusurlu olan desteğin hak sahipleri destekten yoksun kalma tazminatına hak kazanamayacaktır.

Trafik Kazası Tazminat Davası Zamanaşımı
Trafik Kazası Tazminat Davası Zamanaşımı

Trafik Kazası Kaynaklı Maddi ve Manevi Tazminat Davalarında Zamanaşımı

Kanunda, trafik kazasından kaynaklı zarar görenin bundan kaynaklanan zararın tazmini istemi ile açacağı maddi ve manevi trafik kazası tazminatı davalarının, zararı ve faili öğrendiği tarihten itibaren 2 ve herhalde haksız fiil tarihinden itibaren 10 yıllık zamanaşımı süresine tabi bulunduğu belirtilmiştir.

Yani 2 yıllık ve 10 yıllık zamanaşımı süreleri bulunmaktadır. Kanuna göre trafik kazasından kaynaklı maddi ve manevi trafik kazası tazminatı istemi, zarar görenin zararı ve trafik kazası tazminatı yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak 2 yıl geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Her halde ise fiilin işlendiği tarihten başlayarak 10 yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

Bir örnekle açıklamak istersek; 01.04.2020 tarihinde gerçekleşen ölümlü bir kaza da; ölenin yakınları ölüme neden olan olaydan haberdar olmalarına rağmen, faili 01.07.2021 tarihinde öğrendiklerinde, dava zamanaşımı süresi bu tarihten başlayarak 01.07.2023 yılında sona erecektir. Yani, kazadan dolayı zarara uğrayanlar veya ölenin desteğinden yoksun kalanlar 01.07.2023 tarihinden sonra ölümlü trafik kazası nedeniyle trafik kazası tazminatı davası açamayacaktır.

Ancak, trafik kazası tazminatı ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngördüğü cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa, bu zamanaşımı uygulanır.

Daha fazla hukuki makale için sitemize göz atabilir ve Kıdem Tazminatı Nedir gibi yazılara ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Son İçerikler

Kategoriler