Yeni Ev Aldım Kiracı Evden Çıkmıyor Ne Yapabilirim?

Yeni Ev Aldım Kiracı Evden Çıkmıyor

Yeni Ev Aldım Kiracı Evden Çıkmıyor

Yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim; Yeni aldığınız evi konut veya işyeri olarak kullanma amacı güden malik, konut veya işyeri ihtiyacı nedeniyle tahliye yoluna başvurabilir. Bu husus Türk Borçlar Kanunu’nun [1] 351/1 maddesinde düzenlenmiştir. İlgili hüküm “Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir” demektedir. Dolayısıyla taşınmazı yeni edinmiş olan malik;

  • Kendisi
  • Eşi
  • Altsoyu
  • Üstsoyu
  • Kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler

İçin ev yahut işyeri ihtiyacı varsa, evi devraldığı tarihten itibaren 1 ay içinde kiracıya yazılı bildirim yaparak, altı ay sonra tahliye için dava açabilir.

Yeni Ev Aldım Kiracıyı Nasıl Çıkarabilirim?
Yeni Ev Aldım Kiracıyı Nasıl Çıkarabilirim?

Yeni Ev Aldım Kiracıyı Nasıl Çıkarabilirim?

Yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim konusu, Türk Borçlar Kanunu’nun 350/2 maddesinde düzenlenmiştir. İlgili maddeye göre; “Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebilir.” Hükmü gereğince kiralayan; kiralananın

  • Yeniden inşa edilmesi
  • İmar amacıyla esaslı onarımı
  • Genişletilmesi
  • Değiştirilmesi

Gibi işlemler için fesih dönemine ve bildirim süresine uyarak bir ay içerisinde imar nedeniyle tahliye davası açabilir. Yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim konusunda davanın açılması için önemli olan unsur genişletme, onarım ya da değiştirmenin esaslı olması ve bu inşa yapılırken kiralanan taşınmazın kullanımının mümkün olmaması gerekmektedir. Eğer şartlar oluşmuş ise fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uymak kaydı ile, yeni malik tarafından imar nedeniyle kiracının tahliyesi talep edilebilecektir. Bu sayede yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim konusu da hukuki olarak çözülmüş olur.

Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi Ne Kadar Sürer?

Tahliye süreci kira sözleşmesinin durumuna, kiracının tahliye talebine itiraz edip etmemesine ve mahkemenin iş yüküne bağlı olarak 8 ay – 3 yıl arasında sürebilir. Eğer kiracı yasal sürelere uyar ve tahliye talebine itiraz etmezse süreç daha hızlı ilerleyebilir, ancak itiraz durumunda tahliye davası daha uzun sürecektir.

Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi İhtarname

İHTARNAME

İHTAR EDEN      : AD-SOYAD-T.C.NO-ADRES

VEKİLİ                : Av. ….

İHTAR EDİLEN : AD-SOYAD-T.C.NO-ADRES

KONU             : Yeni malik olarak taşınmazı devraldığımız hususu ile konut ihtiyacı sebebiyle kiralanan taşınmazın tahliye etmenizi bildirir ihtarnamedir.

AÇIKLAMALAR :

… Mahallesi … Caddesi, No:…/… Bornova/İzmir adresinde bulunan taşınmazda, ../…/…. Tarihli kira sözleşmesi gereğince 5 yılı aşkın süredir ikamet etmektesiniz.

Kiracı olarak ikamet ettiğiniz taşınmaz tarafımızca 25.03.2024 tarihinde satın alınmış olup müvekkil adına tescil edilmiştir. (EK – 1 TAPU SENEDİ FOTOKOPİSİ)

Müvekkil, kiracı olarak oturduğunuz konut satın alınma tarihi itibariyle TBK. 310 maddesi gereği eski malikin tarafı olduğu kira sözleşmesindeki kiraya veren sıfatını kendiliğinden kazanmış olup önceki malikin sözleşmedeki haklarına halef olmuştur.

Müvekkil kiracı olarak oturduğunuz taşınmazı İzmir iline tayini çıkması sebebiyle satın almıştır. İşbu sebeple müvekkilin sürekli ve zorunlu konut ihtiyacı bulunmaktadır.

İşbu kira sözleşmesinden mütevellit her türlü alacak ve dava haklarımız saklı kalmak kaydıyla; kira dönemi sonu olan ../../…. tarihinden itibaren kira sözleşmesinin yenilenmeyeceğini ve en geç sözleşme bitim tarihi olan ../../…. tarihinde zorunlu konut ihtiyacı sebebiyle taşınmazın tahliye etmeniz gerektiğini, , ayrıca yasal süre içerisinde ödemeniz gereken 5.000,00 TL aylık kira bedellerini daha evvel size bildirmiş olduğumuz hesaba yatırmanız gerektiğini bildiririz. Taşınmazın belirtilen tarihe kadar tahliye edilmemesi halinde ihtiyaç nedeniyle tahliye davası açacağımızı, yargılama giderleri ve vekalet ücretini tarafınıza yüklettireceğimizi ihtaren bildiririz.

İHTAR EDEN VEKİLİ

Av. ….

SAYIN NOTER;

Üç suretten ibaret olan işbu ihtarnamenin bir suretinin dairenizde saklanmasını, bir suretinin muhataba tebliğini ve muhataba tebliğ şerhini havi bir suretinin de tarafımıza verilmesini saygı ile ihtar edenler olarak talep ederiz.

Önceki Ev Sahibi İle Yapılan Kira Sözleşmesi Devam Eder Mi?

Önceki ev sahibi ile yapılan kira sözleşmesi yeni ev sahibi ile devam etmektedir. Zira yeni malik, kira sözleşmesinde eski ev sahibinin yerine geçer. Bu sebeple yeni ev sahibinin kiracı ile yeniden bir sözleşme akdetmesine gerek bulunmamaktadır. Bu nedenle aslında yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim sorusunun cevabı bu kadar kolaydır.

Yeni Ev Sahibi Kiraya Zam Yapabilir Mi?
Yeni Ev Sahibi Kiraya Zam Yapabilir Mi?

Yeni Ev Sahibi Kiraya Zam Yapabilir Mi?

Yeni ev sahibinin kiraya zam yapıp yapamayacağı konusu değişmektedir. Şöyle ki; yeni ev sahibi, kira sözleşmesinde eski ev sahibinin yerine geçer ve eski ev sahibinin haklarına halef olur. Dolayısıyla o sene özelinde eski ev sahibi ve kiracı kirayı anlaşarak artırmışlar ise yeni ev sahibi kiraya zam yapamaz. Ancak örneğin kira 2023 yılında 5.000 Türk Lirası, 2024 yılında da 5.000 Türk Lirası olarak kalmış ise, yeni malik kira bedelinin artırılmasını talep edebilir. Bu talep de 12 aylık TÜFE değişim oranları ile Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici madde gereği %25’i geçemez. Yani istenebilecek artış oranı konusunda da kısıtlama vardır.

Ev Satın Aldım Kira Kontratı Yok Nasıl Çıkartırım?

Ev satın aldım kira kontratı yok nasıl çıkartırım sorusu da oldukça sık sorulan bir sorudur. Öncelikle belirtmek gerekir ki; kira sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu’na göre şekle bağlı bir sözleşme değildir. Dolayısıyla bir taşınmazın kiralanması için kira kontratının bulunmasına gerek yoktur, kira sözleşmesi sözlü olarak da kurulabilir. Tarafların bilmesi gereken, kiranın ne zaman başladığı ve biteceğidir, zira dava süresi buna göre hesaplanacaktır. Ancak bunun dışında bir kira kontratına ihtiyaç yoktur. Yeni ev satın alan malik, kiracıyı birçok yolla tahliye ettirebilir. İşbu tahliye sebeplerinden en çok karşılaşılan yol ise yeni malikin konut ihtiyacı sebebiyle tahliyedir.

Yeni malikin konut ihtiyacı nedeniyle tahliyesinin dayanağı, Türk Borçlar Kanunu’nun 351. Maddesidir. Yeni malikin konut ihtiyacı sebebiyle tahliye yoluna başvurabilmesi için;

  • Bir konut kirası söz konusu olmalı
  • Kiraya verenin kendisi, üstsoyu, altsoyu, eşi, kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kimselerden birinin konut gereksinimi hasıl olmalı
  • Konut ihtiyacı samimi ve gerçek bir ihtiyaç olmalı
  • İhtiyaç iddiası, tahliye hükmünün kesinleşmesine kadar devam etmeli
  • Hükümde belirtilen fesih ve dava açma sürelerine göre dava açılmalıdır.
Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi İhtarname
Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi İhtarname

Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi İhtarname

Yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim konusunda yeni ev sahibinin kiracıyı konut ihtiyacı sebebiyle tahliyesi için, konutu edindiği tarihten başlayarak 1 ay içerisinde kiracıya ihtarname göndermesi gerekmektedir. Bu kuralın kaynağı Türk Borçlar Kanunu’nun 351. Maddesidir. Gönderilecek olan ihtarnamede;

  • Taşınmazın adresi
  • Kira sözleşmesine ilişkin bilgiler
  • Kiranın başlangıç tarihi
  • Kira bedeli
  • Konuta ihtiyaç olduğu
  • İhtiyacın sebepleri (İhtiyacın samimi ve gerçek olması gerekmektedir)
  • Taşınmazın tahliye edilmesi istemi
  • Taşınmazın tahliye edilmemesi durumunda 6 ay sonra tahliye davası açılacağı
  • Tahliye esnasında demirbaş eşyalar kiracıya ne şekilde teslim edildiyse o şekilde tekrar teslim edilmesi gerektiği
  • Yeni malik olunması sebebiyle eski malikin bütün haklarına halef olunduğu, bu sebeple kira bedellerinin yeni malike ödenmesi gerektiği
  • Kira bedelinin ödenmesi için yeni malikin IBAN ve banka hesap bilgilerinin paylaşılması

Gibi hususların tamamının barındırılması ihtar çeken yeni malik açısından faydalı olacaktır. Dolayısıyla kiracıyı tahliye amacıyla ihtarname çekerken mutlaka profesyonel bir kira hukuku avukata sormanız hak kaybına uğramanızı önleyebilir.

Evi Yeni Satın Alan Kişi Kiracıyı Çıkarabilir Mi?

Yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim konusunda evi yeni satın alan kişi kiracıyı çıkarabilir. Ancak evi yeni satın alan kişinin kiracıyı çıkarabilmesi için belirli şartların ve tahliye sebeplerinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Şöyle ki; yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim konusunda evi yeni satın alan malikin kiracıyı çıkarabilmesi için;

  • Evi satın aldıktan sonra bir ay içerisinde kiracıya tahliye için ihtarname çekmeli
  • Kiracının evden çıkmaması durumunda 6 aylık yasal sürenin sonunda ihtiyaç sebebiyle tahliye davası açmalıdır.

İhtiyaç nedeniyle tahliye davasının açılabilmesi için birtakım şartlara ihtiyaç vardır. Bu şartlar;

  • Bir konut kirası söz konusu olmalıdır
  • Kiraya verenin kendisinin, eşinin, altsoyunun, üstsoyunun ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu kişilerin konut ihtiyacı olmalıdır.
  • Bu konut ihtiyacı samimi ve gerçek bir ihtiyaç olmalıdır.
  • Konut ihtiyacı, tahliye hükmü kesinleşinceye kadar devam etmelidir.
  • Fesih ve dava açma sürelerine uyulmalıdır.

Bu durumda evi yeni satan alan kişi kiracıyı çıkarabilir. Evi yeni satın alan kişinin kiracıyı çıkarmak amacıyla, şartlardan biri ya da birkaçı gerçekleşmeden tahliye davası açması durumunda bu dava reddedilecek, kiracı evi tahliye etmeyecektir. Bu nedenle yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim sorunuza bu şekilde yanıt verilebilir.

Yeni Ev Alınca Kiracı Kaç Ayda Çıkar?

Yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim konusunda kural olarak 6 ayda çıkar. 6 Ayda çıkmadığı takdirde bir tahliye davası yoluna gidilmesi gerekmektedir. Zira Türk Borçlar Kanunu’nun 351. Maddesi; “Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. Yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim durumunda kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.” Demektedir. Dolayısıyla yeni malik;

  • Konutu aldığı günden itibaren 1 ay içinde yazılı bildirimde (ihtar) bulunmalıdır.
  • Kira sözleşmesini ise 6 aylık yasal sürenin bitiminden sonra açabilir.

Ancak burada bir istisna olarak, yeni malikin sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde de tahliye davası açabileceği öngörülmüştür. Örneğin eski malik, kiracı ile 20 Nisan 2023 tarihinde 1 yıllık kira sözleşmesi imzaladığı takdirde, yeni malik 20 Nisan 2024 tarihinden itibaren bir ay içerisinde konut gereksinimi sebebiyle tahliye davası açarak taşınmazın tahliyesini talep edebilir. Dolasıyla yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim sorusu için bu şekilde yanıt verebiliriz.

Yeni Ev Sahibinin Satın Aldığı Eve İhtiyacın Varlığı
Yeni Ev Sahibinin Satın Aldığı Eve İhtiyacın Varlığı

Yeni Ev Sahibinin Satın Aldığı Eve İhtiyacın Varlığı

Yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim konusunda yeni ev sahibinin kiracının tahliyesini talep edebilmesi için satın aldığı eve ihtiyacın varlığı en önemli koşuldur. Ayrıca bu ihtiyaç, samimi ve gerçek bir ihtiyaç olmalıdır. Yani yeni ev sahibi, kira bedelinin düşük kaldığı düşüncesi ile taşınmazı yeniden bir başkasına kiralama amacı güdüyorsa bu gerçek ve samimi bir ihtiyaç olarak kabul edilemez. Gerçek ve samimi ihtiyaca örnek olarak;

  • Yeni malikin tayinin çıktığı bölgeden oturmak amacı ile taşınmazı satın alması
  • Çocuğun eğitim yerinden çocuğun oturması amacı ile bir taşınmaz satın alınması
  • Malikin bulunduğu bölgeden ev alması, ardından kendi oturduğu evi tahliye etmesi ile konut ihtiyacının ortaya çıkması

Gibi hususlar yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim konusunda örnek gösterilebilir. Dolayısıyla yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim konusunda yeni ev sahibinin satın aldığı eve ihtiyacın varlığı bu durumlara işaret eden emarelerle ispatlanabilir. Yargıtay’ın kabulüne göre yeni malikin kirada oturuyor olması kendi başına bir ihtiyaç sebebidir. Yani yeni malik, halihazırda kirada oturduğunu ispat ettiği takdirde ihtiyaç kural olarak samimi ve gerçek kabul edilerek kiracının tahliyesine karar verilir. Bu nedenle yeni ev aldım kiracı evden çıkmıyor ne yapabilirim sorusunun cevabı da bu şekilde halledilir.

Yeni ev sahibinin kiracıyı tahliye etme hakkı var mı?

Yeni ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek için belirli yasal şartları yerine getirmelidir. Yeni malik, taşınmazı satın aldıktan sonra 6 ay içinde kiracıya tahliye davası açma hakkına sahiptir.

Ev satın aldım, kira kontratı yok; kiracıyı nasıl çıkarabilirim?

Kira sözleşmesi olmasa bile kiracıyı tahliye etmek için yasal süreçlere uymanız gerekir. Kiracıya noter kanalıyla ihtarname göndererek belirli bir süre içinde taşınmazı boşaltmasını talep edebilirsiniz. Ardından, tahliye davası açabilirsiniz.

Aldığım evden kiracıyı hemen nasıl çıkarabilirim?

Kiracıyı hemen çıkarmak için yasal süreçleri takip etmeniz gerekir. Yeni malik olarak 6 ay içinde tahliye davası açabilir veya kira sözleşmesi sona erdiyse tahliye talebinde bulunabilirsiniz. Acil tahliye durumları için kiracıyla anlaşma yoluna da gidebilirsiniz.

Oturduğu ev satılan kiracının hakları nelerdir?

Kiracının hakları, kira sözleşmesine ve Borçlar Kanunu’na göre korunur. Yeni malik, kiracıyı tahliye etmek istiyorsa yasal sürelere ve şartlara uymak zorundadır. Kiracı, yasal haklarını korumak adına tahliye taleplerine karşı itiraz edebilir.

Yeni malik kiracıyı nasıl tahliye eder?

Yeni malik, taşınmazı satın aldıktan sonra 6 ay içinde tahliye davası açabilir. Bunun yanı sıra, kira sözleşmesi süresinin sona ermesi durumunda da tahliye talebinde bulunabilir. Kiracının tahliyesi için yasal yollar izlenmelidir.

Kiracının tahliye edilmesi için hangi şartlar gereklidir?

Kiracının tahliyesi için kira süresinin dolmuş olması, kira bedelinin ödenmemesi, yeni malik tarafından oturulacak olması gibi gerekçeler bulunmalıdır. Tahliye talepleri, yasal sürelere uyularak gerçekleştirilir.

Yeni malik kira sözleşmesini feshedebilir mi?

Yeni malik, mevcut kira sözleşmesini tek taraflı olarak feshedemez. Ancak, yasal gerekçelerle tahliye talebinde bulunabilir ve bu durumda kira sözleşmesinin feshi gündeme gelebilir.

Kiracı taşınmazı boşaltmazsa ne yapılabilir?

Kiracı taşınmazı boşaltmazsa, tahliye davası açmanız gerekebilir. Mahkeme kararıyla kiracının tahliyesi sağlanabilir ve icra yoluyla taşınmaz boşaltılabilir.

Yeni ev sahibinin kiracıya tanıması gereken süre nedir?

Yeni ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek için 6 ay süre tanımalıdır. Bu süre içinde kiracıya tahliye talebini bildirmesi ve yasal süreci başlatması gerekmektedir.

Kiracının tahliye edilmesi durumunda depozito iade edilir mi?

Kiracı, taşınmazı tahliye ederken depozito, taşınmazda herhangi bir zarar olmadıkça iade edilmelidir. Depozito iadesi, taşınmazın durumuna bağlı olarak yapılır.

[1] Türk Borçlar Kanunu, T.C. Cumhurbaşkanlığı Mevzuat Bilgi Sistemi, Erişim Adresi: https://www.mevzuat.gov.tr/ , Erişim Tarihi: 22.03.2024.

Bir yanıt yazın

Son İçerikler

Kategoriler